Goede innovatie is klant- en monteurgericht

Geplaatst op 16 december 2015 door Redactie

De installatiebranche heeft de sleutel in handen om de Nederlandse samenleving te helpen ambities op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en zorg waar te maken. Innovaties zijn hiervoor onmisbaar. De uitreiking van de VSK Awards zet hier nog eens de schijnwerpers op. Goede innovaties zijn echter niet alleen op de toepassing gericht. Ze hebben ook oog voor de monteur.

Tot en met maandag 16 november konden bedrijven hun producten en toepassingen inzenden voor de VSK Awards 2016. Direct daarna is de jury aan haar werk begonnen, zodat tijdens de 2016 editie van de VSK (van 2 tot en met 5 februari in de Jaarbeurs in Utrecht) de winnende innovaties bekend gemaakt kunnen worden. Om het belang van de VSK Awards voor de installatiebranche te onderschrijven, zit voor het eerst een installateur in de jury, Martijn Verspeek. Hij leidt samen met zijn vader een installatiebedrijf in Valkenswaard. In enkele jaren tijd is dit gegroeid naar 12 medewerkers. Hij vindt de awards belangrijk om innovaties onder de aandacht van de installateurs te brengen. "Elke installateur kent wel de VSK Awards. Het winnen ervan is een goede manier om op het bureau van de installateur terecht te komen."
En dat is nodig. Want innovaties zijn belangrijker dan ooit voor de branche, vindt juryvoorzitter Titia Siertsema, voorzitter van branchevereniging Uneto-VNI. "De branche zit in een transitie. Er komt veel op de ondernemers af, van samenwerking in de keten, BIM, sociale innovatie tot en met de ontwikkeling van techniek. Over vijf jaar ziet de branche er heel anders uit." Titia Siertsema ziet veel innovatiekracht in de sector. "Iedereen heeft wel in de gaten dat de branche gaat veranderen." De mate waarin de bedrijven ermee bezig zijn, verschilt echter en hangt vooral af van het type bedrijfsleiding.

Maatschappelijke doelen realiseren
Met de innovaties uit de installatiebranche gaat Nederland doelstellingen realiseren op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, comfort en langer zelfstandig wonen. "Techniek wordt heel erg, zo niet alles bepalend", verwacht de Uneto-VNI voorvrouw. In nieuwbouwprojecten zorgt de innovatieve technologie al voor verduurzaming en meer comfort. De grote uitdaging is volgens haar de renovatiemarkt. Als de eigenaren van leegstaande gebouwen instemmen met een andere functie, kan de installatiebranche aan de slag om ook deze gebouwen met technologie te verduurzamen, energiezuiniger en comfortabeler te maken. "De grootste hobbel op dit punt is de regelgeving. Gemeenten vinden het lastig bestemmingsplannen te wijzigen. Je merkt dat het nogal stroperig gaat." Dat zal moeten veranderen, vindt Titia Siertsema.

Innovatie voor klant én monteur
Martijn Verspeek heeft in zijn werk veel direct klantcontact. Duurzaamheid, design, een lange en ongecompliceerde levensduur van innovatieve producten, daarvoor willen z'n klanten betalen. Als installateur die dichtbij de eindgebruiker staat, laat hij echter ook een waarschuwing horen aan het adres van productontwikkelaars. Innovaties moeten niet doorslaan qua complexiteit. Dat is de laatste jaren volgens hem met name op het vlak van duurzaamheid wel eens gebeurd. Martijn Verspeek: "Mensen vinden energieverbruik belangrijk, maar besparen moet niet ten koste van alles gaan. Duurzame systemen moeten ook op lange termijn weinig onderhoud vergen. Anders klopt op termijn de rekensom niet en staat de installateur tegenover een boze, ontevreden klant."

Hij heeft de laatste jaren innovaties gezien die in theorie mooi zijn, maar waarvan hij weet dat ze in de praktijk niet de beloofde besparing leveren omdat ze storingsgevoelig zijn en het onderhoud duurder is. Een goede innovatie houdt daarnaast rekening met de installateur die het product moet plaatsen. Martijn Verspeek let hier in zijn dagelijks werk heel erg op. "Ik vind plezier in het werk belangrijk voor mijn mensen. Daar investeer ik zelf in, maar ik let er ook bij nieuwe producten op. Gereedschap dat het werk voor de monteurs plezieriger maakt of een product dat met vertrouwen wordt geïnstalleerd, zijn erg belangrijk."

Innovaties die jongeren aanspreken
Een goede innovatie laat zich goed monteren en functioneert jarenlang probleemloos. Dat uitgangspunt zou de komende jaren nog wel eens aan belang kunnen winnen. Want voldoende instroom van jongeren in de branche blijft voor Titia Siertsema een punt van zorg. Niet alleen vmbo- en mbo-leerlingen zijn nodig, door de integratie van technieken krijgt de branche meer en meer behoefte aan hbo- en wo'ers. En ook het groeiend belang van communicatie met partners en klanten vraag andere vaardigheden van medewerkers.

De recente ontwikkelingen in de instroom van jongeren in technische opleidingen stemmen haar hoopvol. Bovendien, zo denkt Titia Siertsema, motiveren thema's als duurzaamheid en energiebesparing jongeren om voor de installatiebranche te kiezen. "Dat spreekt absoluut een categorie jongeren aan die hier graag aan meewerken." De VSK Awards zijn dus eveneens een prima middel om te laten zien waartoe de branche in staat is en zo de sector positief in beeld te brengen bij jongeren.

De VSK Awards
De VSK Awards 2016 worden toegekend in de categorieën Energiebesparing, Design, Systeemoplossingen en Installateurszaken. De vakjury heeft de genomineerde inzendingen selecteert. Bezoekers kunnen de eerste twee beursdagen hun stem uitbrengen op hun meest favoriete product. Woensdag worden aan het einde van de beursdag de winnaars bekend gemaakt.

De VSK 2016 vindt plaats van 2 tot en met 5 februari in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie: www.vsk.nl