Goed voorbereid de winter in met CV-tips van Kiwa

Geplaatst op 02 november 2020 door Redactie

Het stookseizoen beginnen met een cv-systeem in optima forma is beter voor de portemonnee, het milieu én voor de veiligheid van gebouwen en hun gebruikers. Kiwa geeft een aantal tips rondom het onderhoud van cv-installaties en koolmonoxidepreventie.

Onderhoud cv-installatie

Doordat de moderne cv-ketel technisch feitelijk is uitontwikkeld, verandert er al jarenlang amper nog wat aan het onderhoud ervan. Wél neemt de onderhoudsfrequentie af. Zo laten veel huizenbezitters nog maar eens in de twee jaar een onderhoudsmonteur naar de cv-installaties van hun woningbestand kijken. Dat is geen probleem, zolang die onderhoudsbeurt goed wordt uitgevoerd door een vakkundige monteur en daarbij de luchttoevoerleiding en de rookgasafvoer niet worden vergeten. De cv-experts van Kiwa geven cv-professionals graag onderstaande onderhoudstips mee.

1. Informeer vooraf bij de gebruiker van de installatie. Waren er storingen of problemen met verwarming of warm water?
2. Check het toestel en de directe omgeving op lekkages van water en rookgas.
3. Maak het sifon en de condensopvang tussen sifon en wisselaar schoon.
4. Kijk of de gasaansluitleiding en het gasblok voldoende dicht zijn.
5. Maak vervuilde onderdelen in de verbrandingskamer schoon.
6. Vervang van geopende onderdelen de pakkingen.
7. Check na demontage de gasluchtverhouding en stel die zo nodig met geopende mantel bij.
8. Controleer of luchttoevoerleiding en rookgasafvoerleiding goed zijn aangelegd. Is aanvullend beugelen noodzakelijk?
9. Check of de mantel van het gesloten toestel ook daadwerkelijk volledig gesloten is.
10. Voer na de onderhoudsbeurt een rookgasanalyse (met gesloten mantel, zowel in hoog- als in laaglast).

Koolmonoxidemelders

Ongelukken met koolmonoxide eisen in Nederland nog steeds tientallen slachtoffers per jaar. Cruciaal bij koolmonoxidepreventie is een goed functionerende cv-installatie die regelmatig wordt onderhouden. Maar gaat het tóch een keer mis, dan is het goed om te kunnen rekenen op een koolmonoxidemelder die voldoet aan de kwaliteitsnorm EN 50291-1 én waarvan de ‘houdbaarheidsdatum’ niet is verstreken.

Cruciaal is ook dat de melder is geïnstalleerd op de juiste locatie in een ruimte. Nog altijd bestaat, ook onder installatie- en preventieprofessionals, het beeld dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en dat detectors voor koolmonoxide dus laag geplaatst moeten worden. Een gevaarlijk misverstand. Koolmonoxide is weliswaar bij gelijke temperatuur een fractie lichter dan lucht, maar vrijgekomen koolmonoxide stijgt samen met de warme verbrandingsgassen op. Daarom moeten koolmonoxidemelders in een ruimte met een potentiële koolmonoxidebron tegen het plafond worden gemonteerd, tussen één en drie meter van de bron. Voor overige ruimtes geldt installatie op ademhoogte, dus op zit-, loop- en slaaphoogte.

Meer informatie

Kiwa ondersteunt zowel installatiebedrijven als individuele installatieprofessionals met trainingen, certificeringen, ongevallenonderzoek, advies en voorlichting. Kijk voor meer info op www.kiwatechnology.nl.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement