Gilde van Verduurzamers opgericht

Geplaatst op 02 november 2021 door Redactie

Verduurzamen is een vak. Hiervoor heb je Verduurzamers nodig die over de schutting van hun vakgebied kunnen kijken. Op 2 november is de oprichting van het Gilde van Verduurzamers aangekondigd tijdens Building Holland. Initiatiefnemers Wietse Walinga (Smart Workplace/Duurzaam Gebouwd), John Lens (TVVL) en Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) presenteerden het Gilde van Verduurzamers en haar eerste voorzitter: Suze Gehem (Groene Grachten). Het gilde wil zich ontwikkelen tot de beroepsvereniging van alle professionals in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het gilde zet zich in voor kennisdeling en kennisontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen: van bouwers en installateurs tot beleidsmakers en adviseurs.

De aankondiging van het Gilde van Verduurzamers viel samen met de afsluiting van de vijfde editie van de cursus Basiscertificaat Energietransitie Gebouw Omgeving, waarin de initiatiefnemers intensief samenwerken met de transitiemakers van Squarewise. De deelnemers horen bij de eerste Verduurzamers, net als hun voorgangers van de afgelopen jaren. Daarmee maken de Verduurzamers een vliegende start. Vanaf begin 2022 kunnen ook andere professionals zich aanmelden.

Voorzitter Suze Gehem: “Onze maatschappij heeft een schreeuwend tekort aan goede vakmensen om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te realiseren. Van duurzame planvorming tot aan de uitvoering. Het gilde gaat daarom samen met talentvolle vakmensen aan de slag om het verschil te maken, want alleen samen kunnen we grenzen verleggen en de ambitieuze doelstellingen behalen.” Daarmee benadrukt ze dat de Verduurzamers een groeiende groep is van gedreven professionals, die samenwerking en kennisuitwisseling in hun DNA hebben. Het Gilde van Verduurzamers faciliteert het onderlinge contact, schoolt bij, geeft een podium, maakt herkenbaar.

Het gilde wil Verduurzamer als vak op de kaart zetten, zodat iedereen kan antwoorden op de vraag ‘Wat wil je worden?’ Verduurzamer! Hiervoor gaan de Verduurzamers intensieve gesprekken voeren met onderwijs, kennisinstellingen, overheden en brancheverenigingen. Het gilde heeft de ambitie te groeien naar een omvang van 3000 leden in drie jaar, zodat het een betekenisvolle speler is in kennisontwikkeling en opleiding.

Gideon Jan Willem van de Groep herkent de noodzaak van professionals met een brede blik: “Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is niet iets wat aannemers en installateurs ‘er bij’ kunnen en moeten doen. Verduurzamen is een vak en het verduurzamingsbedrijf een nieuwe discipline. De vakmensen zijn kennisrijke generalisten die worden opgeleid om van alles wat te kunnen, ze hoeven immers niet een heel gebouw te kunnen maken. Wellicht gespecialiseerd in specifieke woningtypes en technieken. De vertegenwoordiging van deze nieuwe vakdiscipline bestond nog niet, nu wel!”


Reacties

Theo

4 november 2021 om 14.43 uur

@Tamerus Zoals ik het lees is dit een beroepsvereniging, waar verduurzamers samenwerken aan de uitdagingen die we hebben. Daar zal een particulier, zoals u stelt, echt geen geld aan hoeven betalen. Maar eerder van de opgedane kennis profiteren (lagere faalkosten, efficiëncy, leergeld, etc.). Uw populistische reactie slaat nergens op! Ik juich het initiatief toe, want het is hoog tijd dat al die stakeholders uit hun bubbel komen en gaan samenwerken. Er is misschien, zoals u stelt, voldoende kennis (dat betwijfel ik uit eigen ervaring). Maar het ontbreekt aan een goede uitwisseling en samenwerking.

P.Tamerus

4 november 2021 om 10.49 uur

Er is kennis meer dan voldoende binnen bedrijven , architecten, adviseurs, installateurs, bouwers. Wat er nodig is , is handen die het uitvoeren en veel meer subsidie. Woning eigenaren hebben meestal niet 40000€ voor isoleren en 10000€ voor een warmtepomp en 50000€ voor een elektrische auto. Ik vraag mij af wie gaat opdraaien voor weer een versplintering zoals deze organisatie?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement