Gemaakt voor de toekomst: de warmtepomp aroTHERM plus

Geplaatst op 26 oktober 2020 door Redactie

Vaillant’s nieuwe monobloc lucht-water warmtepomp aroTHERM plus, is stiller en maakt gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel R290. Uniek aan dit koudemiddel is dat het bijzonder duurzaam is en zorgt voor een hogere aanvoertemperatuur. De maximale aanvoertemperatuur ligt momenteel gemiddeld tussen de 55 en 60 graden. Met het koudemiddel R290 kun je een aanvoertemperatuur tot 75°C* behalen. De hoge aanvoertemperatuur zorgt dat de warmtepomp ook met bestaande radiatoren kan worden gebruikt.

Vanaf 2021 mogen warmtepompen en airco’s die buiten de woning geplaatst worden niet meer geluid veroorzaken dan 40dB(A). Het buitendeel van de aroTHERM plus is zeer stil en voldoet aan de nieuwste geluidseisen. De aroTHERM plus voldoet aan hoge eisen en komt in aanmerking voor subsidie. Dit maakt de warmtepomp ideaal voor renovatieprojecten.

Zekerheid op de lange termijn

Het milieuvriendelijke koudemiddel R290 heeft een bijzonder laag aardopwarmingsvermogen. De warmtepomp maakt gebruik van dit koudemiddel en is vrijgesteld van de F-gasverordening voor de hele EU. Op deze manier kan de warmtepompoplossing op lange termijn veilig worden gebruikt. De warmtepomp kan ook gecombineerd worden met zonnepanelen om zo het CO2-verbruik te verminderen. De gegenereerde zonne-energie kan namelijk ingezet worden voor de werking van de warmtepomp.

De warmtepomp is niet alleen duurzaam, maar ook bijzonder efficiënt. Met een COP van maximaal 5,4 (op basis van een buitenluchttemperatuur van 7°C en een aanvoertemperatuur van 35°C) kan de aroTHERM plus topprestaties leveren. Het verhogen van de temperatuur van het tapwater naar 70°C levert tot een kwart meer warm water op dan andere warmtepompen. Hierdoor hoeven gebruikers zich niet druk te maken en kunnen ze producten als een regendouche zorgeloos gebruiken.

De hoge aanvoertemperatuur van de aroTHERM plus beschermt de gebruiker bovendien tegen een legionella-infectie. De hoge temperatuur van het water uit de kraan of douche heeft niet alleen invloed op het gebruikscomfort, maar het is ook van groot belang voor het bestrijden van legionella. Deze ziekteverwekker is vooral actief in een vochtige omgeving met een temperatuur tussen de 25°C en 50°C. De aroTHERM plus zorgt voor een aanvoertemperatuur tot 75°C. Dit is warm genoeg om legionellabacteriën te doden.

Eenvoudige installatie

De aroTHERM plus bestaat uit een buitenunit en een compact binnen unit met een wateropslag van 190 liter. Het warmtepompsysteem is eenvoudig te installeren. Met slechts twee personen kan de warmtepomp binnen één werkdag geïnstalleerd worden. De hydraulische toren is demonteerbaar. Met het deelbare-montageconcept worden de binnen- en buitenunits in een handomdraai geplaatst. De installatie en inbedrijfstelling kan uitgevoerd worden zonder dat er een F-gassencertificaat nodig is. Vaillant ondersteunt de installateur door een breed scala aan tools en accessoires aan te bieden, zoals de sensoCOMFORT systeemregelaar. Na installatie kunnen gebruikers het verwarmingssysteem eenvoudig bedienen met deze slimme thermostaat. Daarnaast maakt de sensoAPP het mogelijk om de warmtepomp ook op afstand te bedienen.

Uitzonderlijk stil

De aroTHERM plus behoort tot een van de stilste warmtepompen in de markt. Het Sounds Safe System zorgt ervoor dat de warmtepomp tijdens het gebruik nauwelijks hoorbaar is. Met slechts 28 dB(A) op een afstand van 3 meter in de fluistermodus is het geluid vergelijkbaar met het geritsel van bladeren. De warmtepomp kan dus zonder problemen in een dichtbebouwde buurt, zoals rijtjeshuizen, geplaatst worden.

De aroTHERM plus voldoet aan alle nieuwe wet- en regelgevingen en komt in aanmerking voor subsidie. Dit maakt de warmtepomp ideaal voor renovatieprojecten. Hij is verkrijgbaar in de volgende vermogens: 3kW, 5kW, 6kW, 7kW, 10 kW en 12 kW.


*Dit is een kengetal dat verwijst naar de technische mogelijkheid van de warmtepomp. Houd er rekening mee dat aanvoertemperaturen hoger dan 65°C de warmteafgifte en efficiëntie van de warmtepomp aanzienlijk verminderen. Daarom raden we ten zeerste aan om systemen te ontwerpen met een aanvoertemperatuur tot max 65°C.