Gefaseerde verbouw historisch brouwhuis

Geplaatst op 19 januari 2017 door Redactie

Het Brouwhuis van de voormalige bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda wordt compleet gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming. Er komen kantoren, appartementen, een grand café en een kinderdagverblijf. De verbouwing gebeurt in verschillende fases. Airview Luchtbehandeling heeft onder andere vier luchtbehandelingskasten geleverd. Deze zijn geïnstalleerd door gebroeders Van Dijk Totaalinstallateur, die ook alle andere installaties op gebied van W en E voor dit project verzorgt.

Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda behoort tot monumentaal industrieel erfgoed. De oorspronkelijke brouwerij werd in 1538 opgericht en kreeg de naam De Drie Hoefijzers, naar de tegenovergelegen smidse. In 1887 werd er een compleet nieuwe brouwerij gebouwd waar onder andere de bieren Oranjeboom en Skol werden gebrouwen. De brouwerij werd in 2004 gesloten omdat door overnames de productie in het pand niet meer rendabel was.

„We mogen niet zomaar door gevels heen boren. Ook moeten we rekening houden met het bestaande tegelwerk.”

Het Brouwhuis werd gekocht door Makelaardij TTRR die het architectenbureau Haverman Van den Meiracker Vermeulen (HMV) uit Breda inschakelde om een ontwerp voor de verbouw te maken. Hierbij moest het oorspronkelijke karakter van het monumentale gebouw en de historische elementen behouden blijven of opnieuw zichtbaar gemaakt worden. Het pand heeft een aantal bijzondere ruimtes, waaronder het circa negen meter hoge Ketelhuis, de eveneens negen meter hoge Machinekamer en de Brouwzaal met koperen ketels. De voormalige bierbrouwerij is in totaal 102 meter lang, 34 meter hoog en 34 meter diep en heeft een totale oppervlakte van 6.149 vierkante meter.

Nieuwe bestemmingen

„Bij het Brouwhuis zijn bouwdeel A, B en E inmiddels gereed”, zegt François van Gorkom van Airview. „Daar zijn vier luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, twee in A en in B en E elk één. Bouwfases F en G zijn nog in uitvoering en D zit nog in planfase. E heeft een kantoorfunctie, evenals B en de bovenste vijf bouwlagen van A. De onderste twee bouwlagen van A zijn horecagelegenheden. F en G worden kantoren, 13 luxe huurappartementen en een kinderdagverblijf. In fase A zitten nog de ketels waar het bier gebrouwen werd. Deze blijven uiteraard behouden.”

Zichtwerk

Bij het Brouwhuis is alles zichtwerk, daarom zijn de kanalen industrieel uitgevoerd. „De binnen- en buitenschilden zijn hetzelfde”, vertelt Wim van Dijk, een van de gebroeders van Van Dijk Totaalinstallateur uit Made. „Het kanaalwerk is geïsoleerd. Het is een bijzonder project, waarvan we er geen tien op de plank hebben.” Van Dijk heeft als totaalinstallateur, naast de luchtbehandelingskasten en warmtepompen ook de LED-verlichting, beveiligingsinstallatie en data-installaties verzorgd. „In goed overleg bekijken we hoe er besparingen gemaakt kunnen worden”, geeft Van Dijk aan. „Bij dit project dienen we rekening te houden met het monumentale gebouw. We mogen niet zomaar door gevels heen boren. Ook moeten we rekening houden met het bestaande tegelwerk.”

Specifieke oplossingen

„De bouw zelf is inderdaad bijzonder en vraagt om specifieke oplossingen”, zegt Joost Wiercx van Van Dijk Totaalinstallateur en engineer van het project. „Bij een oud gebouw loop je tegen specifieke problemen aan, die van tevoren niet in te schatten zijn. Als je iets weghaalt, weet je nooit of er nog iets achter zit. Bij nieuwbouw heb je dat niet. Daar weet je wat je tegen kunt komen. Een voorbeeld is dat we bij bouwdeel A met het uitblaaskanaal naar buiten moesten. Omdat het om een historisch gebouw gaat, was een rooster in de gevel een probleem.

„Bij een oud gebouw loop je tegen specifieke problemen aan, die van tevoren niet in te schatten zijn. Als je iets weghaalt, weet je nooit of er nog iets achter zit.”

Het was aan ons om daar samen met architect HMV een oplossing voor te vinden. Aan dit gebouw moeten we meer aandacht besteden dan bij nieuwbouw waar wel tekeningen van zijn.” „Het is ook een redelijk bijzonder project omdat het een heel mooi pand is en omdat het verschillende fases zijn die je meemaakt”, aldus Van Gorkom. „Eén luchtbehandelingsunit moest binnendoor naar een technische ruimte. Dan was het even puzzelen hoe we dit konden bereiken. Je moet er dus continu rekening mee houden dat het een bijzonder pand is.”

Verschillende uitvoeringen en vermogens

In het gebouw is een combinatie van vloerverwarming en radiatoren, en een combinatie van cv-ketels en warmtepompen geïnstalleerd. „De ventilatie zorgt voor het voorverwarmen en het nakoelen van de van de lucht”, geeft Van Dijk aan. „Naverwarmen en koelen gebeurt via een luchtwarmtepomp. Elke unit heeft een eigen warmtepomp. Alle warmtepompen hebben een inverter gestuurde compressor. Afhankelijk van de vraag wordt de compressor gestuurd.”

„Onze monteurs weten hoe de units werken en wie ze kunnen benaderen voor de technische vragen. Dat werkt prettig.”

Bij de brouwerij zijn vier energiezuinige klimaatinstallaties met een gebalanceerde ventilatie met WTW luchtbehandeling geïnstalleerd. Airview heeft deze units in verschillende uitvoeringen en vermogens geleverd. Dit zijn vier HR WTW-units tot een luchthoeveelheid van 5.500 m3/uur en een rendement tot 91,2%. De inverter aangedreven warmtepompen hebben een COP tot 3,9 en een EER van 3,2. Van Dijk heeft de installatie gedaan en Airview heeft de units in bedrijf gesteld.

Samenwerking

„We hebben voor Airview gekozen omdat het door de prijskwaliteitverhouding aantrekkelijk zaken doen is”, aldus Van Dijk. „Ze geven de juiste adviezen en bovendien komen ze de afspraken netjes na. Dat vinden we heel belangrijk. We hebben ook een prettige samenwerking met bouwbedrijf Maas Jacobs uit Zundert.” „We hebben al met meerdere projecten samengewerkt sinds 2010”, zegt Van Gorkom. „We weten wat we aan elkaar hebben.” „Onze monteurs weten hoe de units werken en wie ze kunnen benaderen voor de technische vragen. Dat werkt prettig”, zegt Van Dijk.

Eigen engineersafdeling

Van Dijk heeft de ontwerpen en berekeningen allemaal zelf gedaan via hun eigen engineersafdeling. Het hele nutstracé voor verwarming en elektra komt door de hoofdingang binnen”, zegt Wiercx. „Alles is en blijft in het zicht. We zijn in 2014 met de voorbereidingen begonnen en als alles volgens plan verloopt, is de oplevering augustus 2017.”