Geen geld in het water gooien

Geplaatst op 05 juni 2020 door Redactie

Scholen, kantoren, de horeca, de vrijetijds- en de zorgsector hebben allemaal sanitaire voorzieningen die traditionele installatievaardigheden vereisen. In de niet-huishoudelijke sector is de klant echter zeer zelden de eindgebruiker en hun eisen en verwachtingen ten aanzien van de installatie zullen verschillend zijn. De eindgebruiker heeft ook een andere relatie met de apparatuur en daarom moeten traditionele overwegingen zoals vorm en functie worden gemeten naast installatiegemak, onderhoudsfrequentie en duurzaamheid. De installatie moet ook bestand zijn tegen vandalisme, zowel moedwillig als onvrijwillig. Een andere belangrijke overweging bij de keuze van het juiste product is de totale kost, en dan hebben we het niet enkel over de aankoopprijs van een product! Inzicht in deze behoeften en het bieden van praktische oplossingen zullen van onschatbare waarde zijn om kansen te creëren voor de installateur.

De kosten van waterverbruik

De schaarste en de hoge kosten van waterzuivering en waterbehandeling zorgen er voor dat het water steeds duurder wordt. Het waterverbruik in publieke en commerciële sanitaire ruimten is dan ook al tientallen jaren een belangrijk aandachtspunt. Technologieën evolueren om water en dus ook energie te besparen: debietbegrenzers en zelfsluitende kranen zijn een populaire oplossing om de waterrekening te beperken. Sensorkranen die alleen worden geactiveerd wanneer de gebruiker wordt gedetecteerd en uitgeschakeld wanneer er geen aanwezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik echter verder verminderen (tot 90% besparing ten opzichte van mechanische kranen).

Maar wist u dat de meerprijs bij aankoop van een mechanische of elektronische zelfsluitende kraan kan terugverdiend worden in enkele maanden? Nemen we een bar met 4 mechanisch zelfsluitende wastafelkraantjes met een debiet van 3l/min en zelfsluiting na 7 seconden, die gemiddeld 50 keer per dag gebruikt worden tijdens 200 werkdagen, dan besparen we 164 m³ water per jaar, of 328 € (aan een prijs per m³ water van 2€).

Het verminderen van het waterverbruik heeft ook gevolgen voor het energieverbruik. Als er minder warm water wordt gebruikt, is er minder energie nodig om het water te verwarmen, wat ook weer een invloed heeft op het ontwerp van de sanitaire installatie. En ook de energiebron kan in aanmerking worden genomen, bijvoorbeeld de actieve infrarood impulstechnologie is een oplossing met een laag stroomverbruik, aangezien de detectiestraal met tussenpozen wordt uitgezonden. Dit alles draagt trouwens bij tot een positieve score voor milieukeurmerken zoals BREEAM.

Het maken van de juiste keuze

Bij de keuze van kranen voor sanitaire ruimtes is het gemakkelijk om de praktische aspecten van de installatie te vergeten. Het prijskaartje van het product is belangrijk, maar producten die eenvoudig te installeren zijn zonder de noodzaak van speciaal gereedschap zullen tijd en geld besparen, vooral bij grotere installaties. Eenvoudige overwegingen zoals vooraf ingestelde spoelhoeveelheden en debieten zullen de installatie versnellen. Er zijn natuurlijk steeds omstandigheden specifiek aan de installatie, zodat producten die eenvoudig aan te passen zijn met behulp van standaardgereedschappen en waarvoor het mechanisme niet gedemonteerd hoeft te worden, sneller en gemakkelijker te installeren zijn.

Sommige fabrikanten bieden producten aan die gefaseerd kunnen worden geïnstalleerd. Zo kunnen bijvoorbeeld voor een ingebouwde douchemengkraan eerst de behuizing worden geïnstalleerd en de wateraansluitingen worden gemaakt, het systeem worden gespoeld en de wandafwerking tijdens de eerste montage worden voltooid. Gevoelige mechanismen worden in tweede instantie geleverd en zullen daarom minder snel verloren gaan of beschadigd raken vóór plaatsing en afwerking van de installatie.

De prijs van onderhoud en vervanging

Een andere verborgen kostenpost is de prijs voor de vervanging van versleten apparatuur. Intensief gebruik eist zijn tol van zelfs de meest duurzame materialen, waardoor een natuurlijke levensduur voor sanitaire voorzieningen ontstaat. De levensduur van het product kan echter worden verlengd door regelmatig onderhoud. Maar in eerste instantie heeft ook de keuze van het product een aanzienlijke invloed op de levensduur van de sanitaire installatie. De elektronische kranen van DELABIE hebben bijvoorbeeld zelf-diagnoserende LED's om problemen te helpen detecteren en oplossen. Gestandaardiseerde vervangingsonderdelen zoals binnenwerken vereenvoudigen het onderhoud, terwijl geïntegreerde filters het mechanisme beschermen tegen vuilophoping. Door te kiezen voor kranen die deze elementen bevatten, zal de onderhoudskost verlagen en de levensduur van de installatie verlengen.

De sleutel tot succes is het begrijpen van de behoeften van de klant en het kunnen anticiperen op deze behoeften. Het bewust zijn van de fundamentele verschillen tussen de huishoudelijke badkamer en een publieke sanitaire ruimte (en hoe deze worden gebruikt en misbruikt), zal de productkeuze vereenvoudigen. Door op de hoogte te blijven van productinnovaties, rekening te houden met het gemak van installatie en onderhoud en na te denken over wat duurzame producten eigenlijk betekenen, zal de installateur een toegevoegde waarde hebben.