Gasnetwerk inrichten op waterstof lijkt haalbaar

Geplaatst op 10 oktober 2022 door Redactie

Is het bestaande Nederlandse aardgasnetwerk geschikt voor de distributie van waterstof in plaats van aardgas? En zo ja, is het voor Nederland economisch haalbaar om over te stappen van aardgas op - bij voorkeur groene - waterstof? Ja, zeggen onderzoekers van waterstofproject HyDelta op beide vragen. Deze maand presenteren zij de uitkomsten van de eerste fase van hun onderzoek (HyDelta 1). Op 6 oktober overhandigde projectleider Julio Garcia het samenvattende rapport van HyDelta 1 aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, tijdens het Wind meets Gas symposium in Groningen.

Binnen HyDelta, dat door een subsidie (PPS-toeslag) van het TKI Nieuw Gas van de Topsector Energie mogelijk werd gemaakt, werken Gasunie, Netbeheer Nederland, New Energy Coalition, TNO, Kiwa en DNV samen. De partijen stelle zich tot doel om de obstakels weg te nemen die het grootschalig toepassen van waterstof in Nederland in de weg staan.

Veel toepassingsmogelijkheden

Volgens projectleider Julio Garcia (New Energy Coalition) is waterstof een energiedrager met veel toepassingsmogelijkheden: “In de industrie wordt het al gebruikt als brandstof, maar ook als grondstof bij de productie van kunstmest, amoniak, methanol en benzine. Richting de toekomst zien we grote kansen voor waterstof als vervanger van diesel, dus als brandstof voor met name zware trucks en bussen. Daarnaast denken we dat waterstof een goede vervanger kan worden van aardgas voor het verwarmen van een deel van de huizen en gebouwen in Nederland.”

Tijdens HyDelta 1 richtte het onderzoek zich op de geschiktheid van het Nederlandse aardgasnet voor waterstof, op veiligheidsvraagstukken en op het economisch perspectief dat waterstof biedt.

Geschikt voor waterstof

“We ontdekten dat de Nederlandse gasinfrastructuur erg geschikt is voor waterstof”, vertelt Garcia enthousiast. “Dat was een positieve uitkomst. Het gasnetwerk bestaat uit allerlei onderdelen: gasstations, pijpleidingen, fittingen en aansluitingen, veiligheidskleppen, meters, cv-ketels. Dat maakt dit vraagstuk wel ingewikkeld, want bij al die onderdelen moet je de vraag stellen: zijn ze geschikt voor waterstof? Het antwoord was in veel gevallen: ja.” Wel moeten standaarden en veiligheidseisen ontwikkeld worden, benadrukt hij. Lees meer

Bron: Topsector Energie

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement