‘Gasland’ van het gas af

Geplaatst op 19 april 2022 door Redactie

Grote markt voor hybride warmtepompen

„Nederland is een echt gasland”, zegt Henk Bouwman, accountmanager Immergas. „Er zijn nog steeds veel gasaansluitingen, maar de trend is dat we van het gas afgaan. Dat is een grote markt voor hybride warmtepompen. Voor de nieuwbouw, maar we kunnen hiermee ook de bestaande huizen geschikt maken voor laagtemperatuurverwarming.”

„Ik heb onderzoek gedaan”, vervolgt Bouwman. „In 2018 waren er 130.000 warmtepompen. Ik wilde weten hoeveel lucht/water warmtepompen er nu gevraagd worden. Dit jaar worden er nu al 100.000 aanvragen verwacht. De subsidiebedragen zijn aanmerkelijk hoger geworden. Daardoor zal de vraag misschien nog stijgen. We zetten als Immergas dus in op hybride warmtepompen, want daar geloven we in.”

De start

Op 5 februari 1964 startten de drie Italianen Romano Amadei, Gianni Biacchi en Giuseppe Carra in Brescello (Reggio Emilia) de onderneming Immergas. Een van de drie oprichters had contacten in Duitsland. Zo is de Duitse naam Immergas (altijd gas) ontstaan. Dit was de tijd van grote economische bloei in Italië. De eerste Immergas cv-ketel wordt in 1965 geproduceerd. Daarnaast produceerden ze ook diverse gasapparaten. In 1967 kreeg het bedrijf het eerste octrooi en twee jaar later werd uitgebreid met een, voor die tijd, enorm magazijn. De eerste hybride werd al eind jaren 80 ontwikkeld.

Wie zijn wij

„In 2019 kwam ik op de Energiebeurs in Den Bosch een ketel tegen van het merk Immergas”, vertelt Wim Heijink, general manager Immergas. „Dat is apart, dacht ik, want ik kende Immergas van een eerdere baan bij de divisie heating van Caradon, waar ik tot 2001 in de directie van Ideal boilers zat. Het bleek dat installateur Erwin ter Veld uit Friesland de importeur was.

„In de bestaande bouw worden voornamelijk hybride apparaten toegepast. Zoals een hybridecombi-warmtepomp of een solo-warmtepomp met (zonne)boiler.”

We kwamen met elkaar in gesprek. Hij vroeg mij of ik interesse had om hem te helpen Immergas in Nederland te verkopen, omdat ik dit merk immers al kende. Ook Henk Bouwman, die ik al ken sinds 1989 van onze Nefittijd, had interesse. We hebben vorig jaar juli een gesprek in Italië met Immergas gehad. Per 1 november 2021 zijn we samen met Immergas in Nederland gestart. We hebben allemaal ervaring in de verwarmingstechniek. Ik ben consultant adviseur, Henk Bouwman doet de marketing en salesondersteuning in de buitendienst en Erwin ter Veld is senior sales manager.” Menno Veenstra verzorgt de aftersales en servicewerkzaamheden. Directe ondersteuning vanuit Immergas Italië wordt gegeven door Dennis Bandini en Stefano Consigli.

Nederlandse markt

Immergas levert al decennia cv-ketels en diverse gasapparaten. De huidige hybride warmtepompen die het bedrijf op de Nederlandse markt zet, worden al sinds 2016 geproduceerd in Italië. Dit bedrijf levert wereldwijd in 50 landen, waaronder 15 eigen vestigingen, zoals nu ook in Nederland. Immergas groeit hard vanwege de vraag naar warmtepompen.

„Als iemand een ketel gaat vervangen, dan is de vraag: een nieuwe cv-ketel of een hybride ketel? Wij vinden een hybride de beste keus. Isoleren hoeft niet perse vooraf.”

„De nieuwbouw in Nederland gaat van het gas af en dit wordt over het algemeen door elektrische systemen vervangen”, vertelt Heijink. „In de bestaande bouw worden voornamelijk hybride apparaten toegepast. Zoals een hybride combi-warmtepomp of een solo-warmtepomp met (zonne)boiler. De keuze van het product of systeem hangt af van de situatie.”

Trias Energetica

„Met de driestappenstrategie van de Trias Energetica kan een duurzaam ontwerp gemaakt worden”, legt Heijink uit. „Stap 1 is het beperken van het energieverbruik door verspilling tegen te gaan. Dat kan door isolatie van gevels, daken en vloeren. Stap 2 is het maximaal gebruikmaken van energie uit duurzame bronnen als wind, water en zonne-energie. Bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of zonnepanelen. Stap 3 is het zo efficiënt mogelijk gebruiken van (fossiele) energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.

Gefaseerd vervangen

„Als iemand een ketel gaat vervangen, dan is de vraag: een nieuwe cv-ketel of een hybride ketel? Wij vinden een hybride de beste keus”, aldus Bouwman. „Isoleren hoeft niet perse vooraf. Je kunt eerst een hybride installeren en dan daarna isoleren. Door gefaseerd te vervangen en te isoleren zijn de kosten te spreiden. De hybride warmtepompen hebben onze focus, maar we houden ons ook bezig met regeltechniek en ketels. Kortom we leveren complete systeemoplossingen. We gaan ons focussen op gas en elektrisch, met de Magis Pro elektrische warmtepomp, de Magis Combo hybride warmtepomp en de Rapax warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water. Op deze manier kunnen we alle kanten op.”

Diverse uitvoeringen

Het doorstroomtoestel Magis Combo V2 is een hybride splitunit warmtepomp, van 4, 6, 9, 12, 14 en 16 kW. Deze bestaat uit twee delen: de binnenunit inclusief HR-keteldeel en de buitenunit met invertertechnologie en een roterende compressor. De binnenunit heeft onder andere een 72 platen gas/waterwisselaar en een isothermische 3+1 hr-ketelmodule. Deze is gevuld met koudemiddel R32.

„We zijn een business-to-businessbedrijf. We geven support aan de installateur en begeleiden projecten.”

De uitvoeringen van de full electric Magis Pro V2 lucht-water warmtepomp bestaat eveneens uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit met invertertechnologie. Deze heeft een vermogen van 4, 6, 9, 12, 14 en 16 kW en een verwarmingscapaciteit van 25 tot 65 oC en is voorbereid voor aansturing van een externe boiler (3wegklep aanwezig). Hij heeft een roterende compressor en maakt gebruik van koudemiddel R32. De buitenunit heeft vochtbescherming IPx4D. Het toestel is een geschikte oplossing voor centrale verwarming met een maximale aanvoertemperatuur van 65 oC en koeling. De Magis Pro V2 serie is, net als de Magis Combo V2, leverbaar in 4, 6, 9, 12, 14 en 16 kW. De warmtepomp (basis)systemen bestaan uit een buitenunit (Audax Pro) en een binnenunit Magis Combo of Pro.

Regelingen

De Pro en Combo warmtepompen hebben een remote control panel voor het instellen van tempratuur en het uitlezen van bedrijfsfuncties. De regelingen zijn eenvoudig te bedienen en hebben een duidelijk afleesbaar display. Door de vochtigheidssensor via ModBus RS 485 communicatieprotocol wordt de vochtigheid gemeten in de referentieruimte. Hierdoor wordt vochtopbouw bij het afgiftesysteem voorkomen. Ook met de Smartech Plus wireless control kunnen ruimtetemperaturen ingesteld worden en bedrijfsfuncties uitgelezen worden. „We bouwen de warmtepompen ook in cascade”, zegt Bouwman. „Daar hebben we ook een regelaar voor. Met de controller System Manager zijn meerdere verwarmingszones aan te sturen.”

Support

„We zijn een business-to-businessbedrijf”, laat Heijink weten. „We geven support aan de installateur en begeleiden projecten. We hebben ook een eigen trainingsruimte waar we de installateur graag bijpraten over de toepassingen van onze producten.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement