De Gasketelwet treedt in werking

Geplaatst op 01 oktober 2020 door Redactie

Vandaag treedt het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in werking. Vanaf 1 april 2022 moeten bedrijven gecertificeerd zijn om cv-ketels, gashaarden en geisers te mogen plaatsen, onderhouden of repareren. Het nieuwe stelsel moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat.

Voorzitter Doekle Terpstra: "Het is goed dat de wetgeving eindelijk in werking treedt. De wettelijke CO-certificering is van groot belang om het aantal ongevallen met koolmonoxide terug te dringen. Elk ongeluk is er een teveel. Daarom heeft Techniek Nederland haar verantwoordelijkheid genomen bij de totstandkoming van de wettelijke regeling."

Erkenning voor het vak

Consumenten en zakelijke opdrachtgevers mogen straks alleen nog een gecertificeerd bedrijf inschakelen om werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen uit te voeren. Terpstra: "Het vak krijgt met de Gasketelwet de erkenning die het altijd al verdient. Cv-ketels, geisers en gashaarden worden dankzij de nieuwe wet veiliger."

Handhaving belangrijk

Terpstra benadrukt dat handhaving van de regeling belangrijk is. "We moeten voorkomen dat er een oneerlijk speelveld ontstaat. De overheid heeft een belangrijke rol om daarop toe te zien. Techniek Nederland zal dat nauwlettend volgen."

Zo min mogelijk rompslomp

Techniek Nederland heeft zich ingezet voor een certificeringsregeling met zo min mogelijk bureaucratische rompslomp. Terpstra: "Het kost onze leden hoe dan ook tijd en inspanning om te voldoen aan de certificeringseisen. We helpen de ondernemers daarom met een model CO-kwaliteitshandboek. Monteurs kunnen hun vakbekwaamheid aantonen met een theorietoets en een praktijkexamen. Techniek Nederland heeft die samen met opleidingsfonds Wij Techniek, de vakbonden, NVKL en InstallQ ontwikkeld. De vakbekwaamheid staat straks ook in een digitaal Vakpaspoort."

Geldig certificaat wordt verplicht

Vanaf 1 april 2022 mogen bedrijven zonder een geldig certificaat geen werkzaamheden meer aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren. Ze zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook degene die opdracht geeft aan een niet-gecertificeerd bedrijf is vanaf 1 april 2022 in overtreding. Woningbezitters, gebouweigenaren, huurders en verhuurders moeten er dus goed op toezien dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Online register gecertificeerde bedrijven

Om opdrachtgevers te helpen bij het vinden van een gecertificeerd bedrijf komt er een online register. Dit register is beschikbaar wanneer de eerste bedrijven zijn gecertificeerd. Ook is een beeldmerk ontwikkeld dat bedrijven verplicht moeten voeren, zodat zij goed herkenbaar zijn als gecertificeerd bedrijf. In het najaar van 2021 start een publiekscampagne om meer bekendheid te geven aan de gevaren van koolmonoxide. Ook de verplichting die vanaf 1 april 2022 geldt, komt in de campagne aan bod.

Overgangsperiode

Morgen gaat een overgangsperiode van anderhalf jaar in. Die is nodig om de sector tijd te geven ervoor te zorgen dat hun monteurs over de vereiste deskundigheid en nieuwste inzichten op het gebied van koolmonoxide en gasverbrandingsinstallaties beschikken. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland heeft tools en opleidingen laten ontwikkelen om bedrijven hierbij te ondersteunen. De komende tijd worden instellingen aangewezen waarbij bedrijven zich kunnen laten certificeren.

Gevaren koolmonoxide

Het wettelijk stelsel volgt op aanbevelingen in het rapport ‘Koolmonoxide Onderschat en onbegrepen gevaar’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (november 2015). Uit dit rapport blijkt dat een groot deel van de ongevallen met koolmonoxide wordt veroorzaakt door het handelen of nalaten van handelen door installateurs. Ook blijkt uit dit rapport dat bestaande certificaten en erkenningen te weinig garantie bieden voor professionele aanleg en veilig onderhoud van installaties. Het stelsel geeft bovendien invulling aan het advies van de Gezondheidsraad (juli 2019) over de gevaren van blootstelling aan lage concentraties koolmonoxide.


Reacties

Johan

7 oktober 2020 om 14.53 uur

Het in het verleden erkende gas-elektro-waterinstallateur werkte uitstekend. Maar helaas werd alles vrijgegeven. En nu "terugdraaien" met een hoge kostenpost voor de installateur die destijds wel netjes al hun papieren hebben gehaald en aan de nodige bijscholing heeft gedaan?! Laat de installateurs met de erkende diploma's gewoon hun werk doen. en pak de niet erkende "installateur" aan.

Jack Apcar

4 oktober 2020 om 09.59 uur

Vat de koe bij de horens en pak de bron aan, en niet ons Installateurs weer op kosten jagen met cursus en praktijk. Ketels kun je overal op internet kopen en zelf plaatsen als particulier. Controle?????? achter de voordeur kijken bij miljoenen huishoudens?????? hoe ga je dat doen en wie betaald dat?????? Ik ben het er mee eens dat het vak afglijd door al die beunhazen, maar jaag ons niet meer op kosten!!!! Ik ben 65 moet nog 1,7 jaar, ben echt niet van plan hier aan mee te doen!!

Hans

2 oktober 2020 om 11.39 uur

Eens met de vaklieden die hierboven reageren. Zelf ben ik "Gawalo" installateur, uit het verleden de opleiding om als zelfstandig aan de bak te mogen gaan. Tegenwoordig mag iedereen het vak uitoefenen of je nu wel of niet bent opgeleid, voeger noemde we dat de handige jonge met BE rijbewijs. Gisteren werkte ze nog in de bakkerij en vandaag zijn ze ineens "installateur" en het mag gewoon. De overheid zegt gewoon de klant is zelf verantwoordelijk of hij een gecertificeerd bedrijf in huurt of de voormalige bakker dat is aan hem hij is zelf verantwoordelijk. Maar ook de klant weet soms niet wat hij moet en die weet mogelijk ook niets van een certificering. De klant kijkt in de eerste plaats waar is hij het goedkoopst uit is en dat kun je hem niet kwalijk nemen dat doe ik ook als ik een nieuwe auto koop. En wat maakt het uit er is niemand die het controleert dat was vroeger wel anders toen was het beter en veiliger geregeld. ( ja ja vroeger was alles beter ) Nu loop ik de functie van kwaliteitscontroleur bij een groot verhuurbedrijf van woningen en dan schrik ik vaak met wat ik tegenkom, ook gecertificeerde bedrijven zijn met te grote regelmaat aan het "prutsen". Ik moet vaak optreden omdat men niet wet wat er in het nieuwe beugelen staat, NEN 1006, NPR3378, wat de fabrikant voorschrijft etc. etc. Dat de monteur een certificaat moet hebben die aan een cv ketel werkt juich ik toe eindelijk gebeurd er iets al is het minimaal alles is winst. En voor de installateurs die het echt allemaal weten is dit een zure appel maar er moet iets gebeuren in het wout van onervaren "vaklieden". Misschien is een vorm van dispensatie voor de reeds wel opgeleide monteurs een optie en dat zij kosteloos examen mogen doen en als ze zakken alsnog de opleiding moeten volgen. Ik zie het voor de vaklieden als een herhaling een arts of piloot gaat ook op bijscholing. Ik werk nu 42 in installatietechniek ik leer iedere dag en vind het nog steeds een machtig interessant vak en het is nooit saai. De nieuwe vormen van verwarmen met warmtepompen wordt nu weer het puntje voor de installateur wat nu nog heel vaak een ver van z'n bed is. Maar geloof mij dat gaat ook weer wat worden en zal ook wel uitlopen op certificaatje want ook deze mogen gewoon door de "bakker" worden geplaats. Voor iedereen die het vak een warmhart toe draagt, ga zo door.

geert

2 oktober 2020 om 09.26 uur

WAS NU GEWOON BIJ ERKEND GASTECHNISCH INSTALLATEUR GEBLEVEN,DAN WAREN ER BEHOORLIJK ONKUNDIGGE BEDRIJVEN GEWEEST EN MINDER ONGELUKKEN,ER WORD NIET ALLEEN GEKNOEIT MET KETELS AANSLUITEN, MAAR OOK MET LEIDING WERKEN, DIT GELD HET ZELFDE VOOR ELEKTRO EN WATERLEIDINGEN, IEDER KNUTSELAAR WORD MAAR INSTALLATEUR

ketelbinkie

1 oktober 2020 om 22.32 uur

Ben info aan het zoeken. Kosten theorie en praktijk examen € 675,00 ex btw Certificaat is 5 jaar geldig en dan moet je weer betalen tegen ongetwijfeld een hoger tarief want je moet. Ben nog op zoek naar de lidmaatschap kosten van Techniek Nederland.

Ketelbinkie

1 oktober 2020 om 21.54 uur

Ja, hoor. Bestaande certificaten en erkenningen geven te weinig garantie. lekker dan als zelfstandige heb ik 32 jaar alle diploma's gehaald voor een godsvermogen en nu zal dat niets meer waard zijn. Kan ik dan die kosten retour krijgen? Het probleem zit hem bij grote bedrijven waar de baas de papieren heeft en het personeel daarvan onder het werk uitvoert. Lijkt mij wel wenselijk dat persoonlijk behaalde erkenningen geaccepteerd dienen te worden. Ik hoef toch ook niet opnieuw mijn rijbewijs te halen? Laatst nog even op de diploma's gekeken waar bij op die van eerste monteur met specialisatie onderhoud staat bewijs van vakbekwaamheid. Kan Terpstra ook even vertellen dat de verkoop van ketels aan particulieren dan per direct wordt verboden? Daar lees ik niks over. Meneer Warmteservice zal hier wel tegen zijn lijkt mij. Ik ben wel voorstander van een certificering, want er zijn teveel prutsers bezig maar degene met aantoonbare jarenlange ervaring en volledige diploma's moet je hiervoor vrijstelling geven in plaats van op kosten te jagen, want anders zeg je tegen deze groep alles waarvoor je in de schoolbanken jaren hebt gezeten om je vakkennis up to date te houden was nergens voor nodig. Remco Scholte/ketelbinkie

W Groen

1 oktober 2020 om 21.22 uur

Ik ben inmiddels gecertificeerd maar zolang er gastoestellen aan particulieren verkocht blijven worden heeft deze certificering helemaal geen zin. en als je eens wat hebt en een aanspreekpunt zoekt om een "probleem" aan te kaarten is niemand thuis. Ik mocht uiteindelijk alleen Techniek Nederland benaderen maar daar werd ik afgeserveerd omdat ik geen lid ben. Wel geweest maar vanwege de steeds hogere jaarkosten mee gestopt destijds. En als ik het mag geloven gaat Techniek Nederland ook de eventuele controles straks uitvoeren. Als dat al gaat gebeuren. Deze regeling is ook al diverse malen uitgesteld en je zal zien straks vanwege de EU is het ongeldig omdat iedere EU inwoner gelijke kansen moet hebben. Net als in 2007 dat alles ineens vrijgegeven werd i.v.m. EU gebeuren.

peter winkel

1 oktober 2020 om 19.47 uur

Gasketelwet in werking ? Nog geen enkel zicht op de te maken kosten voor de installateur. De hoogte van de uiteraard jaarlijkse contributie die er betaald moet gaan worden. Wij moeten van het gas af. Geen enkel comminucatie of publicatie met consumenten opdrachtgevers. Handhaving door wie ? De gemeente s weten van niets. Verplicht lid worden van Techniek Nederland ?

Edward

1 oktober 2020 om 18.39 uur

Dat we ons bewust moeten zijn van de gevaren helemaal mee eens, maar al die poppenkast met certificering is dat nu allemaal wel nodig ? We moeten toch van het gas af !!

M v egmond Rima techniek

1 oktober 2020 om 17.09 uur

Echt de grootste onzin 45 jaar Instalatie bedrijf met alle rekeningen alle meet gereedschap aanwezig nu weer naar school ben 67 jaar had graag nog door gegaan denk dat er nu een hoop vakmanschap verloren gaat er zullen velen stoppen zeker de kosten om elk jaar je rekening te behouden zoveel winst zit er niet meer op ketels dat het voor kleine bedrijven dit instant te houden

Hans Korstanje I.H.K. installatie techniek

1 oktober 2020 om 16.18 uur

Ik ben ook bijna 65 indertijd Gawalo en daarna alle papieren gehaald op de avondschool en mag straks weer naar school om de aap weer te leren klimmen , ik vind het interessant hoe het weer lukt om je geld afhandig te maken zonder dat handhaving zijn werk doet , ik hoef hier geen uitleg over te geven , het kost mij ieder jaar bijna al 500 euro om de meter te kalibreren , een opfris cursus is leuk maar niet meer als het 500-800 euro moet kosten

Aad van Diemen

1 oktober 2020 om 14.22 uur

Heel goed dat het koren eens van het kaf gescheiden gaat worden, Alleen jammer dat nu, ik ben bijna 65 jaar, zo iets pas tot stand komt. Ook jammer dat ik ondanks ik nog 1,5 jaar moet nog even de schoolbanken in moet. Blijkbaar is MIT, gas-, watererkenning en bijna 50 jaar ervaring nog niet voldoende.

M. Peters

1 oktober 2020 om 14.18 uur

Oerlemans: een figuur die alleen met de oude spullen wil werken zeer domme opmerking "kunststof rotzooi". E van Dongen: kort door de bocht tuurlijk zullen er ook prutser zijn pak die dan aan ipv een dom certificaat voor alle. H. Demmers, G.v.d. Elsen, P.Tamerus : ik ben het eens met alle 3 personen totale onzin!

Jos Oerlemans Installatie technicus

1 oktober 2020 om 14.04 uur

Eindelijk weer vakmensen Ik heb jaren geleerd voor installatie monteur Alle papieren gehaald die er te halen vielen En wat gebeurd De politiek gaf alles vrij Iedereen begon met water en gasleidingen te prutsen met alle gevolgen van dien Als ik nu eens rondkijk in de installatie bedrijven zijn er nog niet 1 op de 10 die kunnen solderen / hardsolderen / zinkengoten maken / en solderen Het vak is ver afgezakt met die kunststof rotzooi

Perry

1 oktober 2020 om 13.44 uur

Misschien niet het juiste podium maar plaats het toch maar: https://7solutions.nl/component/sppagebuilder/?view=page&id=62 Persoonlijke CO detector en gaslekzoeker voor methaan.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement