De Gasketelwet is in werking getreden

Geplaatst op 03 april 2023 door Redactie

Wettelijke certificering cv-installateurs

De Gasketelwet is op 1 april in werking getreden. Voortaan mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden. De nieuwe wet moet het aantal ongevallen met cv-ketels en andere gasverbrandingstoestellen terugdringen. Gecertificeerde bedrijven zijn herkenbaar aan het logo CO-vrij. Zo is straks in één keer duidelijk wie de professionele, vakbekwame bedrijven zijn. Alle acht miljoen Nederlandse huishoudens krijgen met de Gasketelwet te maken. Zij mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven inschakelen voor werkzaamheden aan cv-ketels.

Geen grootschalige vervanging van cv-ketels

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland verwacht niet dat door de invoering van de wet oude cv-ketels op grote schaal vervangen gaan worden. “Door de certificering van verwarmingsbedrijven worden de controles beter. Daardoor zullen meer koolmonoxiderisico’s aan het licht komen. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld de rookgasafvoer moet worden aangepast of vervangen. En in bepaalde gevallen zal het verstandiger zijn om de hele cv-ketel te vervangen. Al met al zal het aantal onveilige cv-ketels in Nederland drastisch afnemen. Maar het overgrote deel van de cv-ketels en rookgasafvoeren in Nederlandse woningen voldoet aan de veiligheidseisen.”

Bijscholing monteurs

Gecertificeerde installateurs werken uitsluitend met monteurs die opgeleid zijn om koolmonoxiderisico’s vast te stellen, weg te nemen en te voorkomen. De monteur controleert daarvoor niet alleen de cv-ketel, geiser of gashaard, maar ook de rookgasafvoer. Hij of zij voert daarbij onder meer metingen uit om zeker te weten dat de cv-installatie veilig is. Zo’n 15.000 monteurs zijn al bijgeschoold en beschikken daarmee over een bewijs van vakbekwaamheid.

Onderhoudstarieven

Installateurs maken extra kosten voor de certificering. Monteurs hebben een opleiding gevolgd en het bedrijf heeft de werkwijze aangepast en speciale meetapparatuur aangeschaft. Ook vindt er controle plaats of het installatiebedrijf aan de wettelijke eisen blijft voldoen. In totaal heeft de branche naar schatting ruim 35 miljoen euro geïnvesteerd in de voorbereiding op de certificering. De onderhoudstarieven voor cv-ketels zullen daarom in veel gevallen omhooggaan. Die verhoging zal per bedrijf verschillen. Doekle Terpstra: “Extra kosten zijn nooit leuk, maar in dit geval staat er wel iets tegenover. Als je een installateur met een CO-vrij-certificering inschakelt, weet je zeker dat het risico op een koolmonoxideongeval in jouw woning minimaal is.”

Bedrijven in de wachtrij voor certificering

Er zijn nu ongeveer 500 bedrijven die over het certificaat beschikken. Zo’n 2.000 bedrijven zijn nog bezig om het certificaat te behalen. De vraag naar certificering is dus groot, terwijl de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is. Veel bedrijven staan nog in de wachtrij. Als die bedrijven hun monteurs hebben bijgeschoold, zich hebben aangemeld voor certificering, de juiste meetapparatuur gebruiken én werken volgens een kwaliteitshandboek, mogen ze in elk geval tot 1 juli hun werkzaamheden blijven uitvoeren. Techniek Nederland heeft daar afspraken over gemaakt met Vereniging Bouw- en Woningtoezicht.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Aanleiding voor de wet is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Onderzoeksraad concludeerde in 2015 dat er veel ongelukken gebeuren met koolmonoxide. Daarbij vallen jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers en raken enkele honderden mensen gewond.


Reacties

Peter Winkel

10 april 2023 om 16.21 uur

Ik zit al 42 jaar in het vak alle nodige diploma s gehaald. Vanaf 1april dus officieel beunhaas. Lijkt mij nog even geld binnen halen bij de installateur voor die laatste paar jaar dat we nog gas mogen gebruiken. En voor dat ok dit stukje schreef even op bol.com gekeken. Wat denk je nog steeds cv toestellen te koop , kun je laten installeren door een klusbedrijf of handige buurman . Goed geregeld mr Terpstra

Peter Winkel

10 april 2023 om 16.12 uur

Ik zit al 42 jaar in het vak alle nodige diploma s gehaald. Vanaf 1april dus officieel beunhaas. Lijkt mij nog even geld binnen halen bij de installateur voor die laatste paar jaar dat we nog gas mogen gebruiken. En voor dat ok dit stukje schreef even op bol.com gekeken. Wat denk je nog steeds cv toestellen te koop , kun je laten installeren door een klusbedrijf of handige buurman . Goed geregeld mr Terpstra

Marco

8 april 2023 om 06.48 uur

Wat een volstrekt onzin verhaal weer van Doekle Terpstra en de zijnen. Dat al met al de onveilige ketels in grote getalen zullen verdwijnen. Beste meneer Terpstra even een reality check, een hele boel van die onveilige ketels zijn opgehangen door vooral die grote bedrijven. Daar hangen monteurs 2 en soms met wat overwerk 3 ketels per dag! Dan lever je in mijn optiek geen vakwerk hoor. En 98% van de beunhazen zijn overdag de gecertificeerde monteurs die voor gecertificeerde bedrijven werken, blijkbaar zijn er daar dan een aantal lui bij die prutswerk afleveren in de avonduren waarbij helaas ongevallen gebeuren. Maar die overdag voor de baas blijkbaar voorbeeldig werk leveren, dan moet je als monteur/beunhaas toch eens goed bij jezelf te rade gaan. Maar ook dit idee is weer een wassen neus om de installateur en de consument op kosten te jagen. Hoe zien degenen die dit idee bedacht hebben voor zich dat hierop gecontroleerd gaat worden?? Moeten de gemeentes, die verantwoordelijk gesteld zijn voor de handhaving, straat voor straat, huis voor huis gaan laten controleren of je het onderhoud wel door een gecertificeerd bedrijf hebt laten uitvoeren?? Daar heeft de gemeente helemaal de handhavingscapaciteit niet voor, en dit hebben ze vooraf al aangegeven. Maar als ik ze als klant die het onderhoud door een beunhaas heeft laten uitvoeren zo'n schaarse controleur niet binnen laat heeft ie geen poot om op te staan.

Jacco Haak

7 april 2023 om 10.06 uur

Heb de afgelopen jaren bijgehouden hoeveel mensen aan koolmonoxide overlijden. Ben niets tegengekomen wat te maken had met aardgastoestellen. Het gaat vooral om mensen die binnen gaan barbequen, of op campings en boten. Het verplicht stellen van een CO melder, net als een brand/rookmelder was een veel beter idee geweest!

O H

6 april 2023 om 09.55 uur

gevelkachels,geiser en luchtverwarming is een kleine markt. Mijn zoon heeft de papieren gehaald en ik na 47 jaar geloof het wel maar hij heeft geen ervaring overige toestellen. Opleiding is te veel gericht op cv toestellen en rookgas en niet algemeen ik ben niet de enige in het land met dit dilemma maar het wordt er wel veiliger op. nu het verkeer nog waar meer doden in zijn betrokken. elke dode is er 1 te veel mee eens.

Loeffen

5 april 2023 om 13.05 uur

Om hoeveel tijd moet cv gekeurd Worden

w groen

4 april 2023 om 23.21 uur

Ben zelf gecertificeerd op de man maar nog niet op het bedrijf. Het werd voorgesteld dat via CO-keur het ook kon. Later weer niet alleen met audit na uitvoering van enkele klussen. En de credits konden ook minimaal ingekocht worden en nu ineens alleen vanaf 50. Dus vanaf minimaal 400euro! Goed bezig daar bij Techniek Nederland. Zelfs mijn vakpaspoort is waardeloos. Alle erkenningen en vakdiplomas van voor 2006 kan ik niet eens erin zetten. Enige wat ik daar inkrijg is mijn co-certificering. Ja, diploma's kan wel maar dan moet ik 80 euro betalen per diploma om dat mogelijk te maken via duo. Via CO-keur gaan werken blijkt nu ineens een tussenoplossing te zijn om naar je eigen certificering toe te werken. Bij onderhoud moet ik ineens voor het begin van mijn werkzaamheden een co test doen voor ik de ruimte in ga. De vakman die ik dacht e zijn is nu ineens een beunhaas volgens doekle als je de administratie niet op orde hebt. Je komt steeds minder aan het echte werk toe. Je ben constant verplicht administratie aan het doen. Ik heb ook geen plezier meer in mijn werk wat ik eerst wel had. Klanten moet je dit allemaal maar even aan doorberekenen. En dan nog mijn rookgasmeter! 2 jaar terug gekocht voor 800euro. Nu de verplichte kalibratie laten doen, moet deze ineens omgebouwd worden omdat dat nu ineens verandert is en mijn meter met een ander soort cel de meting moet doen. Weer 560 euro verder. Drukmeter even laten kalibreren. 150 euro! Zal volgend jaar wel weer nog meer zijn. Gaat goed in Nederland hoor !!

GD

4 april 2023 om 20.09 uur

weer een regel om kleine bedrijven en zzpers het leven moeilijk te maken

PPR

4 april 2023 om 12.49 uur

Dhr. Terpstra zegt dat de mensen er zeker van kunnen zijn dat het CO risico zal verlagen met de nieuwe eisen. Ik ben er van overtuigd dat het averechts werkt. Ik werk nu via CO-keur met een checklist met vragen waarbij een monteur die al jaren in het vak zit als kleuter wordt wegegezet. Dit levert frustraties op en vermindert het werkplezier drastisch. Veel administratieve rompslomp en een sterk verminderd werkplezier zorgt mijns insziens voor problemen. Daar komt bij dat om deze reden heel veel installateurs ophouden met het werken aan gastoestellen. De monteurs die overblijven kunnen het allemaal niet behappen en kunnen alles niet wegwerken. Een kind kan bedenken dat er dan minder onderhoud gepleegd wordt wat dus meer onveilige situaties oplevert. Maar deze hele situatie is een vooropgezet plan om zo snel mogelijk de gastoestellen uit te bannen en mensen met een gigantisch dilemma en kostenpost op te zadelen. Chapeau Doekle Terpstra(nuchtere Fries

rh

4 april 2023 om 12.20 uur

Ben al 30 jaar een officieel erkende installateur en heb nog nooit een incident met een gastoestel gehad. Vanaf 1 april ben ik opeens een beunhaas! Omdat ik volgend jaar 60 wordt en geen opvolging heb ga ik mij niet meer laten certificeren. Vanwege de hogere onderhoudskosten die een installateur nu in rekening moet gaan brengen, zullen er meer mensen zijn die het onderhoud niet meer laten uitvoeren. Deze wet werkt daarom averechts als het gaat om veiligheid. 30 jaar terug moest de installateur eerst een tekening maken ,vervolgens leidingwerk maken en kwam een controleur kijken. Na de oplevering werd er nog een controle uitgevoerd en werd de gasmeter geplaatst. 15 jaar later kon iedereen voor installateur spelen en nu gaan we weer terug in de tijd! Lekker duidelijk beleid.

George mens

4 april 2023 om 09.55 uur

Hoe haal ik een certificaat als zzper?

Rinie Egmond

4 april 2023 om 08.59 uur

Al 45 jaar heb ik al mijn erkenning en meet apparatuur met bij behorende certificaten nu zijn mijn diploma’s niet meer geldig ? Werk wat ik dagelijks doe kan ik niet meer ! Bedankt voor u goede belijd MR Terpstra waneer moeten wij ons rijbewijs inleveren daar gebeuren meer dodelijke slachtoffers mee

Freek van der Valk

4 april 2023 om 07.46 uur

Hoe kan ik als zelfstandige een certificaat behalen

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement