Frisse lucht zonder lawaai

Geplaatst op 24 juli 2018 door Redactie

„Bij de verbouwing van de Alberdingk Thijm school in Hilversum voldoen we aan het concept van frisse scholen”, zegt Vincent van der Hoeven van Bectro Installatietechniek. „Het concept voor frisse scholen is opgesteld door de Overheid. Hierin staan eisen voor ventilatie, geluid en energiezuinigheid. Daaraan voldoen we met de 2 luchtbehandelingskasten en de 16 VAV kleppen van FläktGroup, die het binnenklimaat van de school optimaal gaan regelen.”

Bectro Installatietechniek houdt zich voornamelijk bezig met renovatie en nieuwbouw van scholen, hotels en zorginstellingen. In het nieuwe schooljaar nemen twee gebruikers hun intrek in de school die onderdeel uitmaakt van dezelfde scholengemeenschap als het naastgelegen Aloysius College. Op de benedenverdieping komt een kleuterschool met 5 lokalen en een grote speelzaal. De eerste verdieping is voor het volwassenenonderwijs, waarvoor 9 lokalen worden gerealiseerd. Op de tweede verdieping komt een klein lokaal en een groot IT-lokaal.

Volledig elektrisch

„In deze school hebben we de gasleiding laten vervallen”, geeft Van der Hoeven aan. „We verwarmen, koelen en ventileren volledig op elektriciteit. De verwarming en koeling gebeurt door een VRF-systeem met een warmtepomp. Voor de luchtbehandeling staan op het dak 2 COM4plus luchtbehandelingskasten van elk 6400 m3 per uur, plug and play, die voorzien zijn van een warmteterugwinning doormiddel van een absorptierotor.

„In deze school hebben we de gasleiding laten vervallen. We verwarmen, koelen en ventileren volledig op elektriciteit.”

Indien nodig wordt de lucht naverwarmd met een luchtverwarming van 17 kW per kast om tocht te voorkomen. ” De buitenkasten moeten in een bepaalde kleur gespoten worden, omdat het een monumentaal pand is. Alles op het dak moet daarom een bepaalde kleur hebben.

Geluidsreductie

In het gebouw zitten 16 VAV (Variable Air Volume) ultrasound kleppen. „We hebben geprobeerd om de VAV kleppen zoveel mogelijk buiten de klaslokalen te plaatsen”, vertelt Van der Hoeven. „Dat is bij 15 van de kleppen gelukt. Deze hoefden daarom niet geïsoleerd te worden. Bij één klep waren we genoodzaakt om deze te isoleren, omdat er geen andere mogelijkheid was dan om die in een klaslokaal te plaatsen. We hebben de klep aan een geluidsberekening onderworpen en die geeft 34,9 dB afstraalgeluid, terwijl een ander merk klep een afstraalgeluid van 51,4 dB heeft. Dat is een groot verschil. Dat was voor ons de reden om voor de VAV klep van FläktGroup te kiezen.”

Ruimtebesparing

„Geluidsreductie is één ding, maar een andere reden om voor de VAV kleppen van FläktGroup te kiezen is de geringe inbouwruimte”, vervolgt Van der Hoeven. „We hebben hier te maken met een bestaand, monumentaal gebouw met een beperkte ruimte, waar we niet te veel veranderingen in mogen aanbrengen. De gebruikte VAV kleppen zijn heel geschikt voor deze toepassing omdat het mogelijk is om gelijk na de klep een T-stuk te zetten.

„Geluidsreductie is één ding, maar een andere reden om voor de VAV kleppen van FläktGroup te kiezen is de geringe inbouwruimte.”

Dat geeft een ruimtebesparing. Met een reguliere klep zouden we meer aanpassingen moeten doen om te voldoen aan de eisen voor frisse scholen. We kwamen eigenlijk per toeval bij deze kleppen terecht. Ik was met Evert van Merkestijn van FläktGroup aan het praten over de 2 luchtbehandelingskasten op het dak. Toen vertelde hij over de nieuwe VAV kleppen uit Zweden. We waren meteen enthousiast.” „De VAV klep was net nieuw op de markt”, zegt Van Merkestijn, accountmanager bij FläktGroup. „Toen ik Vincent hierover sprak, hadden we net 2 weken ervoor de introductie van deze klep gehad bij ons hoofdkantoor in België. Het is één van de vele patenten die ons bedrijf heeft.”

Minder druk nodig

De nieuwe VAV klep werkt via een heel ander concept dan de gebruikelijke regelaars. „Doordat de klep minder druk nodig heeft, bespaart die automatisch op het ventilatievermogen”, legt Van Merkestijn uit. „In deze klep zit geen meetkruis meer. De metingen worden ultrasoon gedaan. Hierdoor krijgen we een zeer precieze meting van de luchthoeveelheid en het geeft ook een geluidsreductie. De lucht kan ongestoord doorstromen, waardoor er minder druk nodig is. Er is daardoor ook geen drukverlies. De VAV klep heeft hierdoor een groot regelbereik van 0,5 tot 15 m/s.”

Energiezuinig ontwerp

„We regelen de ventilatie op basis van de hoeveelheid CO2 in de klas”, geeft Van de Hoeven aan. „Want volgens het concept van frisse scholen moeten we voldoen aan een bepaalde CO2-waarde in de klassen. Met deze kleppen kunnen we vraaggestuurd regelen. Een sensor meet de hoeveelheid CO2 en daar stuurt de klep op. Is de klas leeg, dan is er weinig ventilatie nodig.

„In deze klep zit geen meetkruis meer. De metingen worden ultrasoon gedaan. Hierdoor krijgen we een zeer precieze meting van de luchthoeveelheid.”

Is de klas vol, dan wordt er veel geventileerd. Dit geeft tevens een energiebesparing. Het energiezuinig ontwerp is ook een onderdeel van frisse scholen. Daarom werken we ook met een warmtepomp. Verder is op het dak van de school ruimte vrijgehouden om op termijn zonnepanelen te plaatsen.”

Specialist voor frisse scholen

„We hebben al bij veel scholen luchtbehandelingskasten geplaatst”, laat Van Merkestijn weten. „We kennen alle regelgeving omtrent frisse scholen, en kunnen daarom een goed advies uitbrengen. Zo langzamerhand beginnen we specialist te worden op dit gebied.”

Over FläktGroup
FläktGroup houdt zich dagelijks bezig met technologische innovaties op het gebied van luchtbehandeling, klimaatbeheersing en filtertechnologie. Ze gaan op deze gebieden graag de uitdaging aan. Zoals bij een gebouw met veel glas de noordkant verwarmen en de zuidkant koelen met één systeem. Ook hebben ze oplossingen voor de vraag naar een luchtbehandelingssysteem dat gebruikt wordt in farmaceutische toepassingen, in data centers of elektronische instellingen. Daarbij moet het systeem in staat zijn tegelijkertijd te koelen, verwarmen, bevochtigen en ontvochtigen, terwijl de luchtfilters tevens bescherming bieden tegen microben en vreemde deeltjes.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement