Focus op kleinere omvormers

Geplaatst op 22 april 2022 door Redactie

‘Duurzame energie voor iedereen’

„Het is duidelijk dat ons klimaat verandert, en daar hebben we allemaal mee te maken”, zegt Sjoerd van Hulst, distributiemanager Sungrow. „De wereld vraagt om duurzame en goedkope energie. Sungrow is al sinds 1997 bezig met het opwekken van schone energie. We willen met onze innovaties op het gebied van zonne-energie een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van onze planeet. De visie van de oprichter van Sungrow is duurzame energie voor iedereen. We leveren aan grootschalige nutsbedrijven, maar we leggen nu ook de focus op kleinere omvormers voor de woningmarkt.”

„Sungrow bestaat al 25 jaar. Het bedrijf levert pv-omvormers en energieopslagsystemen voor industrie, utility en residentiële toepassingen. Sungrow levert oplossingen voor duurzame energie in meer dan 150 landen. „We zijn een Chinees bedrijf, maar we hebben in Europa een kantoor in München, en sinds ruim een jaar hebben we ook een vestiging in Nederland, in Amsterdam, van waaruit we de Benelux bedienen”, zegt Van Hulst. „We hebben dus voor de Benelux een lokale, Nederlandstalige service. De voorraad voor Europa ligt in Venlo, zodat we snel kunnen leveren.” „Onze kracht met een kantoor in Nederland is dat we hier de Nederlandse aanpak hebben”, zegt Ruben Loef, marketing Sungrow.

Over grenzen kijken

Sungrow is in 1997 opgericht door professor Cao Renxian, hoogleraar aan de technologische universiteit van Hefei in China. Hij wil schone energie voor iedereen beschikbaar maken. „Hij handelt vanuit de gedachte van de techneut”, zegt Van Hulst. „Alleen het beste is goed genoeg. We onderscheiden ons door kwaliteit, gebruiksgemak en een goede service.”

„We hebben dus voor de Benelux een lokale, Nederlandstalige service. De voorraad voor Europa ligt in Venlo, zodat we snel kunnen leveren.”

Het bedrijf is zich sindsdien steeds blijven ontwikkelen. „De productontwikkelaars kijken over grenzen heen en willen het onmogelijke mogelijk maken”, vertelt Van Hulst. „Van ons personeelsbestand bestaat 40 procent uit R&D-mensen. We zijn continu bezig met het verder ontwikkelen en doorontwikkelen van onze producten. Omdat we een grote speler zijn, hebben we ook veel componenten nodig. We zijn daarom een interessante partij voor de componentenleveranciers.”

Kwaliteit en topmerken

Sungrow levert omvormers van 2 tot 250 kW, inclusief enkel- en driefasig, de 1-fase van 2 tot 6 kW en de 1-fase hybride van 3 tot 6 kW, evenals de 3-fase van 3 tot 20 kW en de 3-fase hybride van 5 tot 10 kW. Deze worden wereldwijd geleverd aan grote bedrijven als Apple, Continental, Whirlpool en Midea.

„De productontwikkelaars kijken over grenzen heen en willen het onmogelijke mogelijk maken.”

Ze hebben een behuizing van een gegoten aluminiumlegering, een hoge C5 anticorrosiewaarde en ingebouwde overspanningsbeveiliging en RCD. De omvormers ondergaan strenge testen in het testcentrum en ze zijn gecertificeerd door TÜV, UL en CSA. Sungrow geeft een garantie van 10 jaar op alle omvormers van 2,5 tot 20 kW. „De omvormers zijn ontwikkeld voor een lange levensduur”, laat Van Hulst weten. „We leveren kwaliteit. En die kwaliteit zie je niet alleen aan de buitenkant van de omvormers, maar de kwaliteit zit ook aan de binnenkant. De componenten zijn van topmerken over de hele wereld zoals Infinion Duitsland, LEM Zwitserland, Texas Instruments USA en Zong Chuan Tailand/China. Met deze componenten maken we zelf onze omvormers. De R&D-afdeling zit op hetzelfde terrein als de fabriek. Onze fabriek heeft inmiddels 224 gigaWatt wereldwijd geproduceerd. De Nederlandse markt was vorig jaar nog geen 4 gigaWatt.”

Gemak voor installateur

„We hebben graag contact met de eindinstallateur”, zegt Loef. „Ervaringen die ze zelf ondervinden kunnen we ook weer terugbrengen in onze producten. We ontwikkelen vanuit de gedachtegang van de installateur, want hij moet met onze producten werken. Hij weet als geen ander wat er eventueel verbeterd kan worden. Het ontwerpprogramma iSolarDesign is zo ontwikkeld dat het ontwerp van de installatie snel, veilig en efficiënt gedaan kan worden. Daarnaast hebben we onze omvormers zo gemaakt dat ze makkelijk en snel te installeren zijn. Door de plug & play aansluiting kan het bijna niet fout gaan. Het kan eigenlijk maar op één manier.”

„We hebben hiervoor het CB-certificaat IEC 62443-4-1 behaald. Hiermee zijn we het eerste bedrijf met zo’n CB-certificatie in de duurzame energie-industrie.”

Alles wat nodig is voor de installatie zit in de doos van de omvormer, zoals een geïntegreerde waterpas, tot op de schroeven en pluggen na. „Het gebeurt niet meer dat de installateur tijdens het monteren een connector tekortkomt”, aldus Loef. „Die zit ook in de doos. Voor de installatie hoeft de omvormer zelf niet opengemaakt te worden. Alle aansluitingen zitten aan de buitenkant voor een snelle installatie. Ook het inbedrijfstellen is eenvoudig. De dongel biedt gebruikersgemak. In een setup van 5 minuten via iSolarCloud is de omvormer ingesteld en aan het internet gekoppeld. Er is een monitoringsprogramma voor de installateur en de klant heeft zelf ook inzicht. De installateur kan op afstand storingen oplossen. We pakken het hele proces aan om het zo makkelijk mogelijk voor de installateur te maken. Onze producten onderscheiden zich door betrouwbaarheid, snelheid en kwaliteit.”

Op toekomst voorbereid

De hybride omvormers werken naadloos samen met de Sungrow batterij. Deze is flexibel uit te breiden van 3 tot 8 modules. Zo kan de batterijcapaciteit opgeschaald worden van 9,6 tot 25,6 kWh. En dat kan heel eenvoudig. Het is een kwestie van op elkaar zetten en klaar. Er is geen bedrading nodig tussen de individuele modules. Het kan bijna niet fout gaan. Er zit tevens een backup-functie in. „De omvormers zijn op de toekomst voorbereid”, aldus Van Hulst. „Als er beschikbare elektriciteit over is, dan kan die gebruikt worden om Smart Grid apparaten aan te sturen. Bovendien wordt de veiligste batterijtechnologie toegepast in de Sungrow batterij, namelijk de lithium-ijzerfosfaat (LFP). De hybride omvormers zijn naast de Sungrow batterij ook compatibel met batterijen van verschillende andere merken.”

Cybersecurity

Voor Sungrow is privacy en databescherming heel belangrijk. „Alle data van onze omvormers geïnstalleerd in Europa worden ook in Europa opgeslagen”, zegt Loef. „Dankzij onze focus op cybersecrurity hebben we het CB-certificaat IEC 62443-4-1 behaald. Hiermee zijn we het eerste bedrijf met zo’n CB-certificatie in de duurzame energie-industrie.”

Doen waar je goed in bent

De producten van Sungrow zijn via de groothandel te koop. Je moet doen waar je goed in bent”, zegt Van Hulst. Wij zijn goed in het maken van omvormers en de groothandel is goed in het logistieke verhaal. We bieden wel zelf ondersteuning aan de installateur en gaan naar hem toe als dat nodig is. We geven ook trainingen, dat doen we vaak in samenspraak met de groothandel.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement