FNV voorzitter Han Busker vindt uitspraken minister Wiebes over ZZP’ers stuitend

Geplaatst op 16 maart 2020 door Redactie

FNV Voorzitter Han Busker reageert op een uitspraak van minister Wiebes in een uitzending van WNL op Zondag, waarin hij zei dat hij geen toezegging kon doen op financiële steun voor de zelfstandige ondernemers die inkomsten mislopen door het coronavirus.

"Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen”, aldus de minister. Wel benadrukte Wiebes dat ook zelfstandigen recht hebben op een uitkering en andere vangnetten.

Han Busker: "Achtereenvolgende kabinetten hebben mensen het vaste contract uitgejaagd en ZZP-schap en flexwerk in gedwongen. Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken. Een minister van Economische Zaken zou zich druk moeten maken over het feit dat mensen bijvoorbeeld door opjaagapps in het vervoer en bij bezorgdiensten gedwongen zelfstandige moeten worden. Achter die opjaagapps zitten vaak grote multinationals die daarover ook nog eens geen belasting betalen in Nederland."

"Nu de Minister President oproept om deze uitdaging als land op te pakken, meldt één van zijn ministers doodleuk dat zelfstandigen deze situatie aan zichzelf te danken hebben en dat is ongelofelijk.", aldus Busker.Reacties

Adrianus Vlasveld

20 maart 2020 om 15.07 uur

Dit is precies hoe hij is, mensen waren zogenaamd te duur door de vele toegevoegde belastingen en ook nog eens 2 jaar ziekengeld uit te betalen door de werkgever. Werkelijk belachelijk voor woorden. Zie maar hoe hij is voor de mensen in Groningen, werkelijk ook nog eens belachelijk.

Marc van Es

17 maart 2020 om 20.01 uur

Volgens de laatste berichten mag een zzper aankloppen voor een bijstands uitkering wanneer hij helemaal blut is, het positieve is dat er sneller uitgekeerd word dan wanneer de gemeente dat moet doen, dat is een groot verschil met grotere bedrijven die voor een personeelslid 90% aan loon vergoed krijgen. Ik denk dat Wiebes maar even vergeet dat de zzper veel bijdraagt aan de belasting inkomsten en dat de zzper vaak een lange wachttijd heeft 2 weken tot 2 maanden? om bij ziekte eindelijk een klein deel van zijn verzekerd loon betaald te krijgen. Natuurlijk een eigen keuze maar in de hand gewerkt door torenhoge premies. Dat laatste komt de verspreiding van het virus door doorwerken ook niet echt ten goede.

Rini van de Haterd

17 maart 2020 om 16.42 uur

Ben het helemaal eens met de heer Busker

M Luikens

17 maart 2020 om 13.17 uur

Het is natuurlijk erg kort door de bocht dat de minister een dergelijke opmerking maakt. En het voorbeeld in het artikel is wel een sterk voorbeeld, echter vind ik dat persoonlijk een probleem van andere orde. Daar moet sowieso wat aan gedaan worden... Nu wordt er gesteld dat ondernemers zelf risico nemen, dat klopt natuurlijk. Maar het geen er nu gebeurt is een stukje solidariteit naar elkaar, aangevoerd door de overheid. Prima, ben ik het helemaal mee eens, ik ben zelf ook ondernemer, bovendien ben ik momenteel zelf besmet door Corona dus werk ik thuis. Alleen bedrijf moeten niet gaan sneuvelen, zzp-ers moeten niet in een persoonlijke bankroet situatie terecht komen doordat we met z'n allen solidair zijn voor een kleine groep die grote risico's loopt met dit virus. Feitelijk merk ik nu al terugloop van opdrachten, bijvoorbeeld klussen die toegezegd zijn, maar uitgesteld omdat de klant zelf ondernemer is en nu het geld niet kan missen voor ons werk. Daarom ben ik van mening dat de overheid niet zo kort door de bocht kan zijn en ondernemers écht moet helpen. Onderaan de streep zijn het toch de ondernemers die de grote schade gaan betalen, maar laat het ze niet de kop kosten meneer Wiebes!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement