Feilloos regelbare vloerverwarming in appartementencomplex Hendric

Geplaatst op 19 juli 2022 door Redactie

Van Delft Groep kiest voor uitgebreide mogelijkheden van Honeywell Home HCE 20 zoneregelaar van Resideo

In de zomer van 2022 krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun woning in de Hendric, een modern appartementencomplex in Breda. Het comfort in deze woningen is straks optimaal omdat elke ruimte over vloerverwarming beschikt die individueel per ruimte op temperatuur geregeld kan worden. Van Delft Groep installeert zowel de verwarming als ook het sanitair in deze woningen. Om de vloerverwarming snel, eenvoudig en bedrijfszeker te kunnen monteren en inregelen, koos het installatiebedrijf voor de bedrade HCE 20 zoneregelaar van Resideo.

“Het gebouw bevat in totaal 124 appartementen, deels koopwoningen en een deel ook voor de verhuur”, vertelt Robert Chambon, projectteamleider bij het installatiebedrijf Van Delft Groep. Al in 2019 begonnen de voorbereidingen binnen het bouwteam waarin, naast Van Delft Groep, ook Elkor Elektrotechniek en Bemar ventilatietechniek in opdracht van BAM Wonen de klus klaren. “Samen bouwen we aan dit bijzonder vormgegeven wooncomplex dat de naam draagt van de oprichter van de Bredaase brouwerij De Drie Hoefijzers: Hendric van den Corput. De architect heeft een gebouw in een hoefijzervorm gecreëerd dat op het laagste punt vijf en op het hoogste punt negen verdiepingen telt. Ook is er een (half) verdiepte parkeerkelder voor 187 parkeerplaatsen, fietsenstallingen en bergingen. Op de begane grond wordt nog een commerciële plint ingericht.”

Ontworpen en geïnstalleerd

Er ontstaat hier een zeer markant gebouw, met een centrale groene binnentuin, waarvoor Van Delft Groep de complete werktuigbouwkundige installaties mag verzorgen. Zij hebben dan ook alle installaties op basis van het concurrent engineeringsprincipe ontworpen en getekend.

“De bedrade Honeywell Home HCE 20 zoneregelaar van Resideo is een hele degelijke maar tegelijk ook eenvoudige én veelzijdige zoneregelaar.”

Omdat dit gebouw een aansluiting krijgt op een warmtenet, dat warmtebedrijf Ennatuurlijk hier realiseert, hoefden zij geen opwekkers te plaatsen en te installeren. Het uitgangspunt was daarom een installatie met een aansluiting op de warmtelevering die Ennatuurlijk in elke woning aanbrengt. Vanaf dat punt heeft de Van Delft Groep de vloerverwarming ontworpen, geïnstalleerd en ingeregeld.

Afleverset voor verwarming en tapwater

Omdat het warmtenet ook voorziet in de opwekking van warmtapwater, komt het aangeleverde warme water de woningen binnen met een temperatuur van 70 °C. Waar de afleverset voor warm tapwater wel over een warmtewisselaar beschikt, is dit niet zo voor de verwarmingsinstallatie. Het warme water stroomt dus direct door het afgiftesysteem van de woningen. “Natuurlijk moeten we daarvoor de temperatuur verlagen, omdat we dit niet met 70 °C door de vloer kunnen laten stromen. Maar het betekent ook dat onze opdrachtgever, en wij natuurlijk ook, de nodige beveiligingen willen aanbrengen. Warmtelevering zonder warmtewisselaar vereist net iets meer zorgvuldigheid bij het ontwerpen en selecteren van de verdeler, de regelaar en de beveiligingen die daarachter hangen. Vandaar dat wij bij dit project zorgvuldig hebben gekeken welke leverancier daarvoor de beste producten kon leveren.”

Regelaars prefab prepareren

Om de installatie en het inregelwerk van de vloerverwarming op locatie vlot en effectief te laten verlopen, kiest Van Delft ervoor om alle regelaars en de motoren al in de prefab-werkplaats klaar te maken. Ali Albayrak, monteur bij Van Delft Groep, is verantwoordelijk voor deze omvangrijke klus. Hij is blij dat zijn werkgever voor de bedrade Honeywell Home HCE 20 zoneregelaar van Resideo, met bijpassende motoren, heeft gekozen. “Het is een hele degelijke maar tegelijk ook eenvoudige én veelzijdige zoneregelaar. De voordelen van de gebruiksvriendelijke HCE 20 van Resideo zijn echt groot”, vindt Albayrak. “Zeker wanneer je, zoals ik voor dit project, meer dan honderd van deze regelaars in relatief korte tijd moet prefabriceren.”

Met uitgebreide installatieschema’s

In principe installeert Van Delft één bedrade HCE 20 zoneregelaar per appartement. Op 13 appartementen na hebben alle toekomstige bewoners gekozen voor een regeling per vertrek.
“Dit houdt in dat in elke verblijfsruimte een bedrade T87M Honeywell Home Round ruimtethermostaat is gemonteerd.”

“Wat voor Ali Albayrak erg prettig was, waren de uitgebreide installatieschema’s die Resideo voor Van Delft Groep heeft opgesteld. Daarmee hebben zij mijn werk een stuk makkelijker gemaakt.”

Wat voor Ali Albayrak erg prettig was, waren de uitgebreide installatieschema’s die Resideo voor Van Delft Groep heeft opgesteld. “Daarmee hebben zij mijn werk een stuk makkelijker gemaakt. Het installeren van de juiste Honeywell Home thermische motor (MT4) de juiste plek en het aansluiten van de bekabeling van de thermische motor en de ruimtethermostaten op de regelaar gaat echt veel vlotter.”


Verschillende beveiligingen

Om te zorgen dat het systeem met de juiste aanvoer- en retourtemperaturen werkt, is de vloerverwarmingsverdeler voorzien van een thermostatisch regelelement, retourtemperatuurbegrenzer en terugslagklep. Daarnaast monteren Ali en zijn collega’s een extra failsafe beveiliging. Deze kan, als de retourtemperatuur echt te hoog wordt, direct de hele regeling en daarmee de toevoer van het warmtenet afsluiten. Ook zullen de ruimtethermostaten uitschakelen zodat de bewoner een waarschuwing krijgt. “Resideo is een leverancier waarvan we op aan kunnen en die producten maakt die ons werk niet nodeloos ingewikkeld maken en toch alle features en intelligentie bevatten om de eindklant uiteindelijk een comfortabele verwarmingsinstallatie te bieden”, besluiten Robert en Ali.

Tekst: Rob van Mil

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement