Factsheet over bioketels gepubliceerd door Expertisecentrum Warmte

Geplaatst op 02 oktober 2020 door Redactie

Recent heeft het Expertisecentrum Warmte de langverwachte factsheet over bioketels voor woningen uitgebracht. Met deze factsheet worden beleidsmakers op regionaal en lokaal niveau op een gebalanceerde wijze geïnformeerd over de mogelijkheden van bioketels in woningen. Daarnaast verwijst het ECW door naar de erkenning van installateurs door de NBKL, de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels. De factsheet is hier te vinden.

Over het Expertise Centrum Warmte

Het Expertise Centrum Warmte (ECW) is er voor gemeenten. Het is een deskundig kenniscentrum, dat gemeenten technisch, economisch en wat betreft duurzaamheid ondersteunt bij de warmtetransitie van de Nederlandse woningen en gebouwen.
Het ECW brengt o.a. technische factsheets uit. Deze bevatten informatie over veelgebruikte technieken en energiebronnen en -dragers voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

De factsheets zijn speciaal bedoeld voor gemeenten, om te gebruiken als achtergrondinformatie bij het maken van een transitievisie warmte (TVW). Alle informatie in de factsheets is door het ECW gecontroleerd op betrouwbaarheid en juistheid.
De factsheet van het ECW is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partners. Ook de NBKL heeft bijgedragen door informatie aan te leveren.
In mei 2020 had het ECW al een factsheet over bioketels voor warmtenetten gepubliceerd. 

Wat zijn bioketels?

Bioketels werken ongeveer hetzelfde als cv-ketels, maar dan op snoei- en houtafval in plaats van gas: ze zetten dit om in warmte en soms ook elektriciteit. Deze brandstof komt uit de regio. Nederland heeft een overschot aan reststromen houtsnippers en exporteert dit, zo blijkt uit CBS-cijfers.
Daarnaast lopen er nu proeven om voedselafval en bermgras om te zetten naar brandstof voor bioketels. De nieuwste generatie bioketels kent rendementen die oplopen tot ver boven de 90% en hebben een hele lage uitstoot van fijnstof. Bioketels gaan bovendien wel tot twee keer zo lang mee als cv-ketels.
Omdat bioketels dezelfde leidingen en radiatoren als een cv-ketel gebruiken zijn ze eenvoudig aan te sluiten als vervanger. Grotere bioketels verwarmen zwembaden, bedrijven, sauna’s en – meestal via een miniwarmtenet – zelfs hele buurten.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement