Exacte locatie bepalen bij vocht- en warmteproblemen

Geplaatst op 01 april 2017 door Redactie

Voor de installateur is het vaak lastig te bepalen waar een vocht- of warmteprobleem zit. De exacte locatie is vaak lastig vast te stellen. Om de problemen beter in beeld te brengen, heeft FLIR Systems een aantal van haar meetinstrumenten uitgerust met IGM, zoals de nieuwe serie stroomtangen, vocht- en spotmeters. In die lijn is de digital multimeter DM284 het nieuwste apparaat dat van deze IGM-techniek voorzien is.

“De toegevoegde functionaliteit van de DM284 is dat er een Lepton warmtebeeldsensor in dit meetinstrument zit”, legt Paul van Loon, sales manager Benelux van FLIR uit. „Hiermee is het meten en het vinden van problemen makkelijker geworden. Dit noemen we Infrared Guided Measurement, kortweg IGM.”

„Al onze producten zijn hoogwaardig”, laat Van Loon weten. „Dat geldt voor de meetinstrumenten met én zonder IGM. Voor elke toepassing hebben wij een geschikt meetinstrument. De meetinstrumenten met IGM zijn een uitbreiding van het productassortiment en zijn een echte innovatie. Met IGM hebben de meetinstrumenten meer toepassingsmogelijkheden, maar het is maar net waar de installateur het apparaat voor nodig heeft. Soms is de IGM-functie niet nodig. Dan heeft hij voldoende aan een regulier meetinstrument, die wij ook leveren.”

Multimeter met Lepton sensor

„IGM maakt gebruik van een Lepton sensor”, legt Van Loon uit. „Die zit onder andere ook in de nieuwe imaging multimeter DM284, die 18 functies heeft. Sinds de introductie van de Lepton sensor hebben we een lijn meetinstrumenten met IGM, die uitgerust zijn met een Longwave Infrared (LWIR)-sensor met een resolutie van 80x60 actieve pixels. Hiermee is het heel simpel om de warmte te zoeken.

lles wat heter wordt dan normaal, is niet goed of kan snel kapot gaan. De Multimeter DM284 geeft direct een goed beeld van de situatie. Hierdoor kan de installateur sneller inspecteren en sneller werken om het probleem op te lossen, want met de reguliere test- en meetapparatuur is het vaak nog niet zo eenvoudig om snel een vocht- of elektriciteitsprobleem te lokaliseren.

„IGM maakt gebruik van een Lepton sensor. Die zit onder andere ook in de nieuwe imaging multimeter DM284, die 18 functies heeft.”

eze problemen zijn met het blote oog niet altijd duidelijk te zien. Het is vaak gissen waar het probleem precies zit. Vooral bij elektriciteitsproblemen kan het gevaarlijk zijn om niet de exacte locatie te weten. Met de nieuwe IGM-toepassing kan de exacte locatie van het probleem zichtbaar gemaakt worden. Voor de installateur is dit makkelijker. Het werkt sneller en accurater en is bovendien veiliger.

isuele informatie over temperatuurproblemen, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, worden nauwkeurig weergegeven. Zo is snel te zien welke locaties verder getest moeten worden. Bovendien hoeft de installateur met het gebruik van de multimeter minder tools mee te nemen omdat functies gecombineerd worden. De DM284 is IP54-geclassificeerd en is valbestendig tot 3 meter. De multimeter is uitgerust met werkverlichting.”

Vochtmeters

FLIR levert de vochtmeters MR160 en MR176. Deze meters kunnen aan de hand van IGM vochtproblemen opsporen onder materiaaloppervlakken, zoals muren, vloeren en plafonds. Dit kan op een niet-instrusieve manier of met een pinsonde. De MR160 spoort cold spots op, die op het beeldscherm worden weergegeven als blauwe kleur met een zwarte rand. De MR 176 is geschikt voor gebruik bij toepassingen waar extra flexibiliteit en details van de meetwaarden nodig zijn.

„Alles wat heter wordt dan normaal, is niet goed of kan snel kapot gaan. De Multimeter DM284 geeft direct een goed beeld van de situatie.”

Het meetinstrument heeft beeldmodi in vier kleuren, instelbare meetwaarden en de temperatuur/relatieve vochtigheidssensor kan zelf door de installateur verwisseld worden. De geïntegreerde Lepton warmtebeeldsensor, met een beeldresolutie van 80x60, spoort vochtplekken op. Dit apparaat is eveneens uitgerust met werkverlichting.

Stroomtang

De CM174 elektrische stroomtang maakt ook gebruik van IGM dat een beeld geeft van eventuele temperatuurafwijkingen. Ook dit instrument heeft een ingebouwde werkverlichting, waardoor de installateur beter kan werken in lastig toegankelijke en slecht verlichte plekken. De CM174 geeft het beeld heel gedetailleerd weer, zelfs van kleine connectors en bedrading.

Spotmeter

„De IGM spotmeters slaan een brug tussen de IR-thermometers zonder beeldregistratie en de warmtebeeldcamera’s”, zegt Van Loon. „Met een traditionele spot thermal camera wordt één punt gemeten. Bij de nieuwe TG167 spotmeter met Lepton warmtebeeldcamera is elke pixel een temperatuurmeting. Je ziet dus veel meer detail.”

Opleiding en evolutie instrumenten

„We hebben al heel veel enthousiaste reacties gehad op onze nieuwe range”, laat Van Loon weten. „Onze klanten zijn blij dat de IGM-functionaliteit in de apparaten zit. Ze hebben hier veel voordeel van. We zullen in de loop van de tijd nog meer producten met IGM op de markt brengen. De lijn producten bestaat momenteel uit een multimeter, een stroomtang, twee vochtmeters en twee verschillende spotmeters met verschillend field of view.

„De FLIR ONE is een add-on voor de smartphone, zodat het nog makkelijker wordt om de nieuwe functies te gebruiken.”

De nieuwe multimeter is aan het eind van het derde kwartaal op de markt gekomen. Veel installateurs willen ontdekken wat het instrument kan en waar zij het kunnen toepassen. We hebben online tools, video’s waar van alles te leren is over onze producten. We vinden opleiding heel belangrijk. Via onze partners bieden we informatie van het ITC, Infrared training center.

De deelnemers ontvangen een certificaat. De instrumenten maken een evolutie door. De technologie kan al in een telefoon zitten. De FLIR ONE is een add-on voor de smartphone, zodat het nog makkelijker wordt om de nieuwe functies te gebruiken.” De meetinstrumenten zijn te koop via de webshop van FLIR en bij de partners van het bedrijf. Van Loon: „Bij de meeste verkooppunten worden instrumenten uitgegeven om te testen, maar vaak hebben we te maken met professionals die precies weten wat ze zoeken.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement