Evenementen met veel bezoekers ondanks corona toch mogelijk

Geplaatst op 16 september 2020 door Redactie

Motorwerk in Berlijn presenteert een ventilatieconcept zonder gevaar voor aerosolen dankzij bionische ventilatoren

CEO dr. Michael Gordon belooft een geringere kans op corona tijdens evenementen. Zijn onderneming exploiteert de gerenommeerde evenementenlocatie ‘Motorwerk’ in Berlijn, waar onder meer Germany’s Next Topmodel en presentaties van nieuwe Porsche en Daimler modellen hebben plaatsgevonden. “Om het gevaar voor coronabesmettingen door aerosolen fors te reduceren, kunnen wij de luchtkwaliteit enorm verbeteren zonder geluidsoverlast te veroorzaken.” Hierin zijn wij geslaagd met behulp van een slim ventilatieconcept waarbij gebruik is gemaakt van de knowhow en producten van ventilatorfabrikant Ziehl-Abegg; uitgerekend in deze hallen is dit wereldwijd opererende bedrijf meer dan 110 jaar geleden groot geworden en dankt deze evenementenlocatie zijn naam.


Sinds het begin van de corona-uitbraak vonden op de Motorwerk locatie vooral streaming evenementen plaats (bijvoorbeeld met minister van werkgelegenheid Hubertus Heil) – maar vanwege van de geldende restricties telkens met een klein aantal deelnemers. In augustus 2020 werd weer voor het eerst een evenement met meer dan 200 gasten gehouden. Normaliter kunnen op de locatie meer dan 1.000 personen bijeenkomen of feestvieren. “Nu moet op onderlinge afstand, hygiëneregels en in het bijzonder de luchtkwaliteit worden gelet”, aldus exploitant dr. Gordon. “Bij het laatste evenementen brachten 250 personen enkele uren in de Motorwerk locatie door. Hoewel de ventilatoren in directe nabijheid van de gasten draaiden, waren deze niet hoorbaar”, zegt dr. Gordon vol lof.

“Motorwerk beschikt nu over de nieuwste generatie bionische ventilatoren” aldus CEO Peter Fenkl van motor- en ventilatorfabrikant Ziehl-Abegg. Vanwege de voorgeschiedenis van de hallen was het voor de onderneming een bijzondere uitdaging, maar tegelijkertijd ook een enorme eer om aan het ventilatieconcept te kunnen meewerken. Er is nu gebruik gemaakt van ventilatoren waarvan het geluidsniveau extreem laag kan worden gehouden – “met behulp van ontwerpen die zijn geïnspireerd door de natuur, zoals de vlucht van de uil, hebben we de ventilatoren verbeterd om een optimaal akoestisch niveau te bereiken”, aldus Fenkl.

Besturing via een app op smartphone of tablet

CO2-sensoren bewaakten tijdens het evenement de luchtkwaliteit en regelden de ventilatoren. Plafondventilatoren zorgden voor luchtcirculatie. Gedurende het gehele evenement lag de CO2-waarde in de ruimte rond de 530 ppm. “Dat komt bijna overeen met frisse lucht”, verklaart dr. Gordon verheugd en verwijst in dit verband naar een onderzoek van de TU Berlijn waarin lagere CO2-waarden aan lagere coronarisico’s worden gekoppeld (risicobeoordeling van de TU Berlijn: https://depositonce.tu-berlin.de/handle/11303/11477). Het gehele systeem is zelfregulerend geprogrammeerd, maar kan ook handmatig worden bediend. De besturing en bewaking vinden plaats via een app op smartphone, tablet of pc.

“Het was niet eenvoudig om dit systeem te ontwerpen en bouwkundig te implementeren”, geeft dr. Gordon aan. Het gebouw is namelijk een monumentaal pand. In samenwerking met Monumentenzorg, de Ingenieurgemeinschaft Weißensee en Ziehl-Abegg is het gelukt om een technisch gebouwconcept te ontwikkelen, dat het binnen- en buitenaanzicht van het gebouw intact laat, maar tegelijkertijd zeer dynamisch is.

De lucht in het gebouw wordt elk uur twee maal volledig ververst

Het ventilatiesysteem bestaat uit de volgende componenten: acht axiaalventilatoren van Ziehl-Abegg (ZN063-ZIL.DG.V7P2), vier HVLS plafondventilatoren (high volume, low speed), acht CO2-sensoren, en een gestandaardiseerd regelsysteem op IP-basis van Loxone met besturingssoftware van Smartflix.

De hal heeft een luchtvolume van circa 16.500 kubieke meter. Elke ingebouwde axiaalventilator van Ziehl-Abegg verplaatst tot 6.000 kubieke meter lucht per uur. Drie ventilatoren zorgen voor de afzuiging, vijf voor de luchttoevoer. Zo kan de volledige luchtinhoud van het grote gebouw binnen een uur tot twee keer volledig worden ververst.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement