Er zit nog zoveel in …!

Geplaatst op 13 september 2023 door Redactie

Voltbanq: duurzame energie opslaan met second-life batterijen

Energie opslaan om het te kunnen gebruiken als je het nodig hebt, of energie opslaan om piekbelasting te voorkomen of je eigen stroom kunnen opwekken zonder dat je op het net bent aangesloten. We zien steeds meer bedrijven die met second-life batterijen de markt op komen. Een van de bedrijven is Voltbanq, voor de Nederlandse markt exclusief dealer van de Duitse startup Voltfang.

Edwin van Alphen hoef je niet te overtuigen: door de toenemende elektrificatie zal de vraag cq noodzaak naar het opslaan van duurzame energie de komende jaren alleen maar toenemen. “Er liggen kansen en mogelijkheden voor deze manier van opslaan. Waarbij wij het in eerste instantie hebben over het leveren van grotere pakketten voor onder meer tankstations, supermarkten, distributiecentra en overige industrie. Belangrijkste is dat je klantspecifiek kunt leveren. Een distributiecentrum is nu eenmaal geen ziekenhuis, om maar eens wat te noemen.” Een batterijpakket voor ‘gewoon thuis’? “In bijzondere gevallen kan dat natuurlijk maar over de hele linie is het voor een particulier te duur.”

Tweede leven

Voltbanq gebruikt accu’s van elektrische voertuigen. Deze accu’s moet na een paar jaar worden vervangen omdat ze niet meer de stroom kunnen leveren die voor de auto nodig is. Maar met een restcapaciteit van ongeveer 70% nog prima te gebruiken in een tweede leven. Mede dankzij slimme software leveren deze batterijen nog jaren het gewenste vermogen. Het Energie Management Systeem zorgt ervoor dat de belasting bij het laden en ontladen veel lager wordt gehouden dan in werking bij een auto. Voltbanq garandeert de opslagcapaciteit voor 10 jaar!

“Door de toenemende elektrificatie zal de vraag cq noodzaak naar het opslaan van duurzame energie de komende jaren alleen maar toenemen.”

Een voorbeeld: een bedrijfspand met veel zonnepanelen kan of mag niet terug leveren aan het net maar heeft wel een serie elektrische vrachtwagens die met name ’s nachts geladen moeten worden. Met duurzaam opgeslagen energie in een batterijpakket vang je dan twee vliegen in een klap: het net wordt ontlast en de opbrengst van je zonnepanelen wordt nuttig gebruikt. Los hiervan: wat te denken als achtervang als het net eruit knalt. Noodstroom in optima forma, zodat je bedrijf door kan. En dan is er uiteraard ook nog de mogelijkheid om met een batterijpakket volledig autonoom dus zonder aansluiting op het net, je eigen energie op te wekken (zonnepanelen, WKK).

Veel meer

Door gebruikte accu’s een tweede leven te geven wordt direct een bijdrage geleverd aan het onnodig verspillen van grondstoffen zoals lithium. “En daar komt nog bij dat recycling van accu’s nog steeds veel geld kost waarbij tijdens zo’n proces ook nog eens waardevolle grondstoffen verloren gaan. En dat willen we toch niet?” We zeiden het al, er zijn ondertussen heel wat spelers op de markt die een stuk van de taart willen.

“Voltbanq gebruikt accu’s van elektrische voertuigen.”

Onderscheidend vermogen is dan een absolute must. Edwin van Alphen: “In onze visie is een aantal zaken van belang. De expertise en knowhow die je binnen je bedrijf hebt. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar het gaat om veel meer dan een batterijpakket verkopen. Het gaat niet om het product sec. Het moet gaan om een juiste combinatie van accu’s, omvormers en software. En uiteraard: kennis van zaken. Ik kom dan nog even terug op begrippen als maatwerk en klant specifiek. Zo maken wij een energiebeheersysteem waarin een laad- en ontlaadprocedure zijn beschreven. Waardoor bijvoorbeeld rekening gehouden kan worden met een piekvraag naar energie of de weersomstandigheden. Flexibiliteit hoort hier natuurlijk bij. Voortdurend kunnen aanpassen aan veranderende wensen. Schaalbaar en aanpasbaar, zoals wij dat noemen.”

Voltbanq levert batterijpakketten van 33 kWh tot en met 20MWh. Edwin van Alphen verwacht dat de capaciteit in de komende maanden uitgebreid zal worden naar ˃25 MWh. “Laten we de energie van accu’s goed gebruiken, er zit nog zoveel in …!”

Tekst: Bob de Jong

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement