Er zit een beetje vandaal in ieder van ons

Geplaatst op 02 augustus 2019 door Redactie

Vandalisme is het al dan niet moedwillig beschadigen of vernietigen van objecten in openbare ruimtes. Het kan gaan om kwajongensstreken als het omgooien van vuilnisbakken of het in brand steken van afval en papier, of om meer enstige gevallen zoals het beschadigen van spiegels, het bekladden van muren of ingooien van ruiten, het loswrikken en afrukken van toestellen,...

Onderzoek wijst uit dat slechts 10% van alle vandalisme moedwillig gebeurt, met als doelstelling het bewust stukmaken of beschadigen van dingen. In 90 % van de gevallen gebeurt dit echter onbewust, omdat we gehaast zijn, de openbare ruimte vervuild is,… Volgens de broken window theory (Wilson & Kelling, 1982) zou rotzooi namelijk leiden tot meer rotzooi. Mensen spiegelen zich aan hun omgeving om er achter te komen wat gewenst gedrag is in een bepaalde omgeving. Als de sanitaire ruimte dus vervuild of beschadigd is, zal dit dus uitnodigen tot meer vervuiling en vandalisme.

Vandalisme geeft vaak blijk van een innerlijke onvrede, frustratie of ongeduld bij de overtreder. Het zijn geen halsmisdrijven, maar het kost de maatschappij en de eigenaren of uitbaters van pubieke plaatsen wel ieder jaar veel geld.
Willen we de strijd aangaan tegen vernieling in openbaar sanitair, dan dienen de dagen van slecht ruikende toiletten en weerzinwekkend sanitair achter ons te liggen. Herinnert u zich het openbaar toilet, waar u uw handen kon wassen met een klassieke tweegreepsmengkraan, een stuk zeep en een handdoek? Vandaag hebben we andere verwachtingen: absolute properheid en hygiëne is een “must”. Een sensorgestuurde kraan, een elektronische zeepverdeler en handendroger maken deel uit van de standaard. Er heeft niet alleen een gigantische evolutie plaats gevonden op vlak van waterbesparing, hygiëne en veiligheid. Ook de verwachtingen op vlak van comfort en esthetiek zijn geëvolueerd: de gebruiker verwacht hetzelfde of zelfs beter sanitair als thuis. Comfort en design bepalen mee het imago van een etablissement: automatische sfeerverlichting, achtergrond muziek, design,…

Om bestand te zijn tegen vandalisme, moedwillig of niet, zijn de DELABIE producten vervaardigd uit zeer stevige materialen zoals messing, rvs of versterkte synthetische stoffen met glasvezel. De strakke vormgeving, zonder grip, verhindert het losrukken. En om verspilling en misbruik tegen te gaan, zijn bepaalde kraanmodellen uitgerust met een anti-blokkeerveiligheid.

Bij vaak voorkomend vandalisme bieden de modellen met installatie ingebouwd in de muur of achter de muur met technische ruimte de juiste oplossing. Het werkingsmechanisme en de bevestigingen zijn namelijk niet toegankelijk voor de gebruiker.
Door het juiste product te kiezen voor de juiste locatie, bieden we een antwoord tegen vernieling en vandalisme.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement