EPS, EPP en BioFoam – duurzamer kunnen we het niet maken

Geplaatst op 09 juni 2016 door Redactie

“In onze benadering van de markt ligt de nadruk momenteel op de materialen EPP, EPS en BioFoam” aldus Marcel Cazemier van Synprodo. “EPP is eigenlijk de technische variant van EPS, als ik dat zo mag zeggen. De technische eigenschappen van EPP zijn vele malen beter en de toepassingsmogelijkheden zijn bijna onbeperkt te noemen.”

Constructie en isolatie
Synprodo BV in Wijchen is specialist op het gebied van HVAC: Heating, Ventilation & Airconditioning. Men levert zowel verpakkingen als industriële producten voor de klimaatbeheersingsector, de levensmiddelenbranche, tuinbouw en de farmaceutische industrie. De onderneming is een voormalige Shell-organisatie. “Wij fabriceren al jaren onze eigen grondstoffen via ons zusterbedrijf SYNBRA” vertelt account manager Dave Gijsberts. “Komt een klant met specifieke eigenschappen of wensen voor een materiaal, dan kunnen wij dit indien mogelijk samen met SYNBRA aanpassen naar een gemodificeerde EPS-variant. Dit om bijvoorbeeld EPS geschikt te maken voor temperaturen boven 100 graden Celsius of te laten scharnieren voor vouwbare ketelisolatie. Zowel het materiaal als de matrijstechniek is hiervoor door onszelf ontwikkeld.”

“EPP is in te zetten voor een oneindige lijst toepassingen”

Marcel Cazemier: “EPS-grondstof produceren wij zelf, EPP kopen we in. Waarbij wij met onze EPP-partners een aantal co-patenten van EPP in ons bezit hebben, bijvoorbeeld om de isolatiewaarde te verhogen. EPP is uitermate duurzaam en heeft voor technische delen nog betere eigenschappen dan EPS.”
De markt gebruikte standaard PUR voor de isolatie van boilers en verwarmingsketels. “EPS en EPP zijn echter op zoveel meer onderdelen te gebruiken en geschikt voor een oneindige lijst toepassingen; het is zowel constructief als isolerend toe te passen. Door het toevoegen van verschillende specifieke materialen en matrijstechnieken zijn de mogelijkheden legio. Zo breekt EPP nooit of niet snel kapot. Het is licht in gewicht en heeft een relaxerend vermogen: je kunt het indrukken maar het komt terug in zijn oorspronkelijke vorm.”

Nog weer een stap verder
“Voor gebruik in WTW-units is EPP bij uitstek geschikt” legt Dave Gijsberts uit. “Met betrekking tot assemblage bijvoorbeeld. Een stalen variant bouw je in meer dan één uur op, een EPP-unit kan in minder dan 15 minuten. Vaak wordt nog wel een stalen mantel toegepast, maar verder wordt de WTW-unit volledig uit een EPP behuizing opgebouwd. Het is mogelijk om bepaalde delen waterdicht te maken, wat o.a. een spuitgietdeel bespaart, dus minder gereedschappen, onderdelen en assemblagetijd.”
Synprodo verzorgt ook het benodigde ontwikkel- en tekenwerk voor afnemers. “In de HVAC-markt komt het voor dat we een tekening ontvangen met het verzoek: ‘Maak maar een mooie prijs.’ Maar juist die producten hebben achteraf de meeste aanpassingen, omdat specifieke kennis van het materiaal en mogelijkheden ontbreekt. Wij willen juist náást de klant staan, liefst vanaf het moment dat alleen nog maar de stekker is gekozen. Wij verzorgen eigenlijk alleen maar maatwerk, bestuderen zelf de internationale en lokale HVAC regel- en wetgeving en trainen klanten op gebruik van EPS en EPP. Wij ontwikkelen en testen afdichtingen, verbindingen en montagetechnieken, ook al zijn ze niet van onze materialen, om tot een eindproduct van de klant te komen waarbij wij en de klant kunnen zeggen ‘Dat is top; die is af!’”

“Voor gebruik in WTW-units is EPP bij uitstek geschikt”

De groenste innovatie van Synprodo is BioFoam. “Wij kunnen BioFoam leveren, maar ook EPS met BioFoam inside, wat al een schitterende reductie van de carbon footprint geeft” zegt Marcel Cazemier. “BioFoam is het materiaal van de toekomst, vooral als verpakkingsmateriaal is het goed toepasbaar. Bij val-impact zijn de eigenschappen nóg beter dan bij EPS, zelfs bij meerdere drops. Bovendien gaat het hier om een uitzonderlijk ‘groen’ materiaal. BioFoam is extreem duurzaam, cradle-to-cradle – groener kun je het niet maken. Aan de hand van een LCA is inzichtelijk te maken wat men bespaart, eigenlijk hoeveel duurzamer men kan zijn met gebruik van Biofoam i.p.v. karton. Momenteel is men druk bezig om het materiaal geschikt te maken om er technische delen uit te vervaardigen. Hierdoor komt op korte termijn het eerste cradle-to-cradle HVAC-product op de markt.”

Brandvertragende eigenschappen
“Wat veel mensen niet weten, is dat onze eerste levensbehoefte lucht is; vandaar dat in apparatuur die met lucht te maken heeft, de accuratesse van de onderdelen nauw luistert” aldus Marcel Cazemier. “Wij doen met deze producten onder meer VOC-tests. Bij zo’n emissietest wordt er ‘gesnoven’ aan producten – wat zit erin? Want je ademt letterlijk door onze materialen. Het gaat hier om een van de verplichte testen voor de Duitse VDI-6022; op het toepassen van de VDI zijn wij specifiek getraind.”
Dave Gijsberts vertelt dat de regelgeving op het gebied van brandpreventie verandert: “Naast onze standaard grades EPP en EPS hebben wij de beschikking over brandvertragende varianten. Een aantal markten verplicht tot het gebruik van deze grondstoffen en daarmee zijn wij wederom onderscheidend.”


Toleranties zijn eveneens aan verandering onderhevig. Marcel Cazemier: “Het liefst hebben onze klanten geen toleranties; mijn advies is dan dat men alleen in New York kennis kan maken met Zero Tolerance door eens hard tegen de schenen van een politieagent te schoppen. Eén van onze speerpunten van de afgelopen jaren is het verbeteren van deze tolerantiespreiding. Zo zijn de matrijzen de laatste jaren bijna zelfproducerende robots geworden. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die wij zelf realiseren. Wij zijn in staat door een aantal innovaties aan machine en matrijzen de vereiste toleranties vrijwel te halveren. Wij werken bij grote delen met mm’s terwijl onze concurrentie werkt met cm’s. Dat is één van de redenen waarom wij, met name in het HVAC-marktsegment, met technische delen heel Europa beleveren. Onze EPP-delen gaan zelfs naar de Verenigde Staten, mede vanwege de UL-94 eisen waaraan wij voldoen.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement