Oude modellen cv-ketels van Ferroli brandgevaarlijk?

Geplaatst op 19 maart 2019 door Redactie

Zaterdag 16 maart jl. is in een uitzending van het programma Kassa op NPO 1 aandacht besteed aan een onderzoek door het programma naar onveilige ketels van Ferroli.

Uit dit onderzoek van Kassa blijkt dat er meerdere woningbranden zijn ontstaan door deze cv-ketel. Installatie bedrijf Breman, een van de grootste onderhoudsbedrijven, schat in dat inmiddels duizenden toestellen dermate oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten, waardoor een woningbrand hierbij op de loer lag. Volgens Breman is de veiligheid van dit toestel onbeheersbaar en kan goed onderhoud deze problemen niet voorkomen. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. In Nederland hangen volgens deskundigen ca. 150.000 van deze cv-ketels. 

Deze conclusie wordt onderschreven door onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale die Kassa raadpleegde. Coppes zegt: "Het is een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt. Dan kun je verwachten dat er brand uitbreekt".
Volgens Ben Ale is dit de brandgevaarlijkste ketel die hij tot nog toe heeft onderzocht. CV-ketels van dit merk zouden volgens de onderzoekers zo snel mogelijk vervangen moeten worden omdat ze volgens hen levensgevaarlijk zijn. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en na het verlaten van de woning.

Bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is in 2009 voor het eerst melding gemaakt van problemen met deze ketels van Ferroli. Er is destijds gemeld dat alleen de inwendige ketel oververhit kon raken. Ferroli heeft toen op aanwijzing van de NVWA verbeteringen aan het toestel doorgevoerd en zijn door Ferroli servicesets aangeboden voor het eerstvolgende onderhoud en zijn de handleidingen en instructies aan monteurs voor het onderhoud verbeterd. 

Ferroli geeft in een eerste reactie aan dat deze problemen zich alleen voordoen bij slecht onderhoud van de ketel en geeft het bedrijf aan zich niet in deze problemen te herkennen. Op de website van Ferroli heeft het bedrijf informatie geplaatst voor zowel consumenten als installateurs over deze kwestie.

Op de website van Kassa kunt u de uitzending terugkijken. Hier is ook de volledige reactie van Breman te lezen en tevens de volledige reactie van brancheorganisatie Techniek Nederland.

Bron: Kassa / BNNVARA

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement