Energy Efficiency in de industrie

Geplaatst op 22 juni 2016 door Redactie

Voor de industrie, maar ook voor installateurs, distributiebedrijven en machinebouwers, is energy efficiency een actueel thema. Het mooie van dit onderwerp is, dat er nog steeds veel in het energieverbruik te bezuinigen is, terwijl een gemiddeld persoon dat eigenlijk niet verwacht.

U kunt geld verdienen (of besparen) door alert te zijn op energiestromen (door te meten) en verbruik. Tijdens de World of Technology & Science 2016 worden drie seminars georganiseerd om u hiermee van dienst te zijn.

Op dinsdag 4 oktober 2016 wordt het eerste seminar ingestoken met een bril van de Industriële Automatisering. U kunt in uw industrie namelijk voordelen behalen in energieverbruik door slim gebruik te maken van sensoren, metingen en analyses.
Als u een volledig beeld heeft van de energiestromen en een systeem heeft om real-time de data rond de energiestromen te verzamelen, kunnen analyses opgezet en oplossingen geïmplementeerd worden. De sprekers geven hiervoor diverse aanpakken aan en tonen de oplossingen aan de hand van cases.

"Het mooie van dit onderwerp is, dat er nog steeds veel in het energieverbruik te bezuinigen is, terwijl een gemiddeld persoon dat eigenlijk niet verwacht."

De volgende dag, woensdag 5 oktober, wordt de focus gelegd op Motion & Drives. Door goede keuzes te maken met aandrijftechniek kunnen productiebedrijven en machinebouwers namelijk ook veel op hun uitgaven bezuinigen.
Een illustratie van het gehele programma kan gegeven worden door de presentatie van Bosch Rexroth rond een case bij Heineken.

‘De engineers van Heineken hadden te maken met een bestaande installatie. Het ging om drie palletisers die dozen met flesjes of blikjes palletiseren. De aanleiding om de drie lijnen aan een inventarisatie te onderwerpen, was het verzoek van de Heineken engineers aan Bosch Rexroth om koelers te plaatsen.
Het wegkoelen van warmte betekent dat er energie verloren gaat en kost zelf ook energie; een situatie die niet past binnen de energiebesparende instelling van Heineken. Specifieke aandacht voor energie efficiëntie binnen een hydraulische installatie was in deze opdracht op zijn plaats.’

De keuzes rond aandrijftechniek vragen om deskundigheid en het thema energy efficiency heeft daardoor een volledig andere insteek dan op dinsdag 4 oktober.
Het energiezuiniger inzetten van machines en/of apparaten kan ook aangepakt worden door peak-shifting. Men verbruikt dan de meeste energie op tijden met goedkopere energieprijzen. Het is haast vanzelfsprekend dat monitoren van het net om de effecten van spanningsdips te voorkomen, tot besparingen leidt. Ook door het meten van power quality en andere parameters kunnen maatregelen genomen worden die kostenverlagend werken.


Op donderdag 6 oktober 2016 is er dus weer een andere insteek. Er wordt bijvoorbeeld meer nadruk gelegd op de elektriciteitsnetten zelf. Zo presenteert National Instruments over uitdagingen bij distributiebedrijven, die meer intelligente apparatuur op het net gaan aansluiten. Hoe kun je die data dan beveiligen en hoe worden actuele technieken gebruikt om meer lokaal inzicht in energiestromen te krijgen?


Iedere dag heeft een andere insteek. Deze seminars zijn zo voorbereid, dat de kennisoverdracht goed aansluit op uw behoefte. Het is dus raadzaam om de presentaties per dag goed te bekijken op www.wots.nl, zodat u zich aanmeldt voor het juiste seminar in de bezoekersregistratie.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement