Nonnenklooster Breda van het gas af

Geplaatst op 24 juli 2020 door Redactie

De zusters Franciscanessen Alles voor Allen zeggen het zelf zo: “we treden in de voetsporen van Franciscus van Assisi en leven met eerbied voor het leven”. En zo leven en werken ze al sinds 1826, toen de congregatie in Breda werd gesticht. Inmiddels wonen er nog 21 zusters in het moederhuis die, met een gemiddelde leeftijd van ver boven de 80 jaar, van hun welverdiende pensioen mogen genieten.

“Dit zijn voor mij dé mooie projecten. Het is zeker niet standaard en je kunt echt iets betekenen voor de mensen.” Voor Corné Balemans, directeur van AWS Warmte- en Koeltechniek B.V., is het precies dàt wat hij belangrijk vindt. Ruim een jaar geleden kwam hij in contact met de facilitaire dienst van het klooster. Het pand was zo’n 30 jaar oud en de techniek behoorlijk achterhaald. Balemans: “Alleen al aan gas werd er meer dan 110.000 m3 per jaar verstookt. Met een goed advies was het vrij eenvoudig om veel geld te besparen. Mijn voorstel werd direct omarmd en enthousiast informeerde men of er nog meer mogelijkheden waren om te besparen. Immers, een duurzaam systeem toont ook het respect van de zusters voor een duurzame toekomst.”

De sympathieke Balemans zit inmiddels ruim 25 jaar in het vak. Zijn roots liggen bij Kropman, waar hij veel ervaring opdeed met de werktuigbouwkunde voor operatie kamers. In 2005 nam hij de aandelen van AWS over en begon hij voor zichzelf. Met het ontwerpen, installeren en onderhouden van cv-ketels, airco’s en ventilatiesystemen heeft AWS inmiddels een klantenkring opgebouwd van zo’n 5.000 vaste klanten in de particuliere- en klein-zakelijke markt en zo’n 30 horecalocaties.

Van het gas af

“Ik ben heel content met dit project bij het nonnenklooster”, aldus Balemans. “Zowel met het verloop als met het eindresultaat. Op verzoek van de facilitair manager hebben wij dus gekeken waar er nog meer bespaard kon worden en voorgesteld om de oude luchtbehandelingsunits te vervangen voor nieuwe. Omdat men ook de wens had om van het gas los te koppelen, was ons voorstel om de luchtbehandelingsunits te voorzien van warmteterugwinning en met de geïntegreerde warmtepomp te kiezen voor topkoeling in de zomermaanden. Zo bespaar je niet alleen op de energiekosten maar genieten de zusters bovendien van een stukje extra comfort.”

“Zo bespaar je niet alleen op de energiekosten maar genieten de zusters bovendien van een stukje extra comfort.”

“Voor mij was direct duidelijk dat dit een project voor Systemair was. Kwaliteit, een compleet product en één aanspreekpunt is voor mij belangrijk. Aan de hand van de typeplaatjes hebben we advies ingewonnen en is ons deze luchtbehandelingsunit geadviseerd waarmee verwarmen, koelen en ventileren geïntegreerd zijn in één compact systeem. Dat was in juli 2019. Inmiddels functioneren de drie units naar tevredenheid. Naar ik begrepen heb zijn dit een van de eerste all-electric units die in Nederland geïnstalleerd zijn. De inbedrijfstelling lieten we daarom graag over aan de monteurs van Systemair. Voor ons een bewuste keuze omdat je gewoonweg niet de tijd hebt om je in iedere luchtbehandelingskast tot in detail te verdiepen.”

Compleet en compact systeem

Voor het klooster is gekozen voor units met een vermogen van respectievelijk 8.000 m3, 4.500 m3 en 3.000 m3. Dit zijn complete ventilatiesystemen, inclusief een geïntegreerde DX omkeerbare warmtepomp voor verwarming en koeling, een roterende warmtewisselaar voor een effectieve warmte- en vochtterugwinning en bijbehorende regeltechnieken. Doordat de units in de Systemair-fabriek worden geconfigureerd en getest, is de installatie erg eenvoudig en wordt een optimale werking geborgd. Ook de service en het onderhoud zijn gemakkelijker dan bij traditionele systemen, omdat alle onderdelen in één sectie van de luchtbehandelingsunit zijn geïntegreerd.

De integratie van een warmtepomp en een roterende warmtewisselaar zorgt voor een compacte installatie (beperkte lengte). Standaard worden deze units voorzien van twee scrollcompressoren (één compressor bij de twee kleinste formaten). De capaciteit is traploos regelbaar van 5-100%, wat resulteert in een optimaal comfort én een minimaal energieverbruik.

Laag geluidsniveau

Alle onderdelen zijn zorgvuldig geselecteerd en het systeemontwerp is volledig geoptimaliseerd voor de beste prestaties. Bovendien hebben deze luchtbehandelingsunits – die standaard beschikken over dubbelwandig geïsoleerde panelen – een aanzienlijk lager geluidsniveau dan traditionele systemen met externe compressoren.

Deze luchtbehandelingsunits zijn voor Systemair een eerste stap naar complete, geïntegreerde en all-electic klimaatoplossingen. De systemen zijn ontwikkeld conform de NTA 8800 en uitstekend voorbereid op de klimaat- én installatiewensen van morgen.
Bovendien zijn deze units voorzien van een Acces besturingssysteem. Balemans sluit af met een kritische noot: “Eigenlijk is de Acces een mini gebouwbeheersysteem. Hiermee beheer je de luchtbehandelingsunits op afstand. Voor het echte programmeerwerk vind ik de Acces niet zo geschikt. Dat kun je beter via een laptop doen, dat reageert veel sneller. Maar om snel even te kijken naar instellingen is dit prima geschikt. Sowieso vind ik het bijzonder dat dit standaard meegeleverd wordt. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt en vind ik echt positief.”

Tekst Bianca Luigjes/ Foto's: Systemair

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement