Energieverbruik meten, analyseren en verlagen met de nieuwe energiekostenmeter SEM5000 van Voltcraft

Geplaatst op 25 januari 2023 door Redactie

Energie is een enorme kostenpost geworden en het loont voor elk bedrijf om alle mogelijke besparingen te beoordelen en te benutten. De eerste stap om het verbruik te optimaliseren en de energiekosten te verlagen is het daadwerkelijke energieverbruik van elektrische apparaten te meten. Precies voor dit doel is de Voltcraft SEM5000 ontwikkeld. Het apparaat is nu verkrijgbaar bij Conrad Electronic.

De Voltcraft SEM5000 communiceert niet via Bluetooth of Wifi maar werkt standalone. Daardoor is het niet mogelijk het apparaat te misbruiken als sluipweg voor ongeoorloofde dataoverdracht of malware. De gegevens staan uitsluitend op een SD- kaart.

De Voltcraft SEM5000 wordt eenvoudig tussen het stopcontact en de verbruiker geplaatst en meet vervolgens spanning, stroom, energieverbruik, frequentie en arbeidsfactor. Alle gegevens zijn rechtstreeks op het display te bekijken. De csv-gegevens zijn op de computer eenvoudig te beoordelen en verder te verwerken, bijvoorbeeld door de informatie in grafieken weer te geven. Het is ook mogelijk om het huidige elektriciteitstarief op te slaan in de Voltcraft SEM5000. Het apparaat geeft dan de werkelijke energiekosten weer in de geselecteerde muntsoort.

De Voltcraft SEM5000 meet niet alleen het verbruik, maar bewaakt desgewenst ook de juiste werking van een apparaat. De meter geeft op basis van de ingestelde grenswaarden voor energieverbruik in watt en stroom in ampère, een alarmsignaal bij overbelasting. Dit biedt de mogelijkheid defecte verbruikers tijdig te herkennen en vervolgens te repareren of te vervangen.