Energietransitie bestaande bouw geen hoofpijndossier meer

Geplaatst op 13 juli 2022 door Redactie

Warmtepompen ook oplossing voor oudere woningen

Ook in oudere woningen zijn warmtepompen duurzaam mogelijk. Dat stelt Stonecold klimaattechniek dat zich al bijna 25 jaar bezighoudt met het plaatsen van warmtepompen in de utiliteit en hotels. „Ongeveer acht jaar geleden kwam daar woningbouw bij”, zegt Stouthart, van Stonecold klimaattechniek. „Dat was eigenlijk per toeval omdat iemand vroeg of we in zijn bungalow een warmtepomp konden plaatsen. Dat hebben we gedaan en daarnaast hebben ook de benodigde regeltechnieken toegepast. We hebben al jarenlang ervaring met het plaatsen van warmtepompen in de utiliteit en hotel en dat hebben we nu dus verder aangevuld met de particuliere woningbouw. En niet alleen in de nieuwbouw.”

De bestaande bouw moet voor 2050 van het gas af. „Wij kunnen laten zien dat het financieel en technisch haalbaar is om oude woningen van het gas af te halen en deze energieneutraal te maken”, zegt Stouthart. „We hebben dit gerealiseerd bij een bijna 60 jaar oude woning, en hiermee tonen we aan dat het mogelijk is. Het is niet alleen een investering in duurzaamheid, maar ook in hoger comfort.”

Volledig van het gas

“Als oplossing om de stap te maken naar all-electric wordt vaak een hybride warmtepomp geadviseerd, maar dat vinden wij niet duurzaam genoeg”, laat Stouthart weten. „Met een hybride systeem met een warmtepomp en een ketel erbij is het verbruik nog hoog. Ik vergelijk het altijd met een hybride auto. Die rijdt een aantal kilometers elektrisch, maar als hij overschakelt op benzine, verbruikt die meer omdat de auto zwaar is door de batterijen. Zo schiet je eigenlijk je doel voorbij.” Voor de energetische afgiftesystemen kan Stonecold een goede warmtepomp berekenen. „Daarbij blijkt nog maar eens dat de warmtepomp energiezuiniger is dan de cv ketel, want de ketel wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid douchewater die nodig is”, legt Stouthart uit. „Een doorstroomtoestel als een cv-ketel verbruikt meer kW. Een warmtepomp wordt berekend op het afgiftesysteem. Maar in de wereld van de woningbouw wordt nog niet veel gerekend op warmteafgifte. Dat doen wij wel en zo krijg je een systeem dat duurzamer en energiezuiniger is.”

Comfortabel douchen

Een fors percentage van het energieverbruik in huis gaat op aan douchen. „We horen nog wel eens van mensen dat ze bang zijn dat ze niet lang genoeg meer kunnen douchen als ze een warmtepomp hebben”, geeft Stouthart aan. „Maar we hebben inmiddels al een paar honderd huizen voorzien van een all-electric warmtepomp en we hebben nog geen klachten gehad over douchen.

„Met een hybride systeem met een warmtepomp en een ketel erbij is het verbruik nog hoog.”

Belangrijk is om van te voren een goede uitleg te geven. Dan kan er comfortabel gedoucht worden met de warmtepomp. Het is een algemeen bewustzijn om op alle gebieden te besparen, dus ook op minder waterverbruik. Het gaat om het verduurzamen en bij verduurzaming passen geen regendouches meer. Voor sanitair warm water wordt de boiler opgeladen met zonnepanelen. Je kunt de maat boiler kiezen die bij je gezinssituatie past.” Voor het douchewater op 55 °C zit er een cyclus in het systeem voor legionellapreventie. De boiler gaat op het ingestelde moment op 62 °C ter preventie. „Verder is inzicht en goed inregelen al de helft van je duurzame installatie”, aldus Stouthart. „Het optimaliseren van het systeem en de regelingen in de klimaattechniek zijn hierbij heel belangrijk.”


Hybride versus all-electric ready

„Met een hybride warmtepomp ben je minder goed bezig dan je denkt”, aldus Stouthart. „Bij een systeem met hybride warmtepomp, de combinatie van ketel met warmtepomp, is het niet duurzaam om bijvoorbeeld een 4kW warmtepomp te hebben terwijl het aansluitvermogen van de gemiddelde woning 8 tot 10 kW is. Dan moet de ketel nog te vaak bijspringen. Het is beter om voor een all-electric systeem te kiezen dat 10 kW kan leveren. Als mensen dat niet meteen willen of kunnen dan is all-electric ready een verstandige tussenstap om van hieruit de uiteindelijke stap naar all-electric te maken omdat die warmtepomp al geschikt is voor het aansluitvermogen van de woning.”

Een warmtepomp kan heel hoog renderen. „Als installateur moet je kijken op welke temperatuur die goed rendeert”, legt Stouthart uit. „Het afgiftesysteem bepaalt het gebruik van de warmteopwekker warmtepomp. Als een warmtepomp het beste rendeert op 35 °C, dan moet ook het afgiftesysteem 35 °C zijn.”

Stapsgewijs verduurzamen

Voor mensen die willen verduurzamen maar er nog niet genoeg geld voor hebben of voor overhebben, is er de optie om te kiezen voor all-electric ready. Ze wekken hun eigen energie op via hun zonnepanelen. „De all-electric ready warmtepomp is gekoppeld aan het cv-systeem, maar die warmtepomp is wel leidend en levert wel de 10 kW voor de woning”, legt Stouthart uit.

„We hebben inmiddels al een paar honderd huizen voorzien van een all-electric warmtepomp en we hebben nog geen klachten gehad over douchen.”

„Voor tapwater en de boiler kunnen ze eerst nog de cv-ketel laten hangen. Ze kunnen de stap naar all-electric in stapjes doen. Het is inspelen op het budget van de bewoner door wel alvast een warmtepomp te kopen die op termijn het hele huis aankan, maar waarbij het douchewater eerst nog via de cv-ketel gaat. De warmtepomp functioneert ook als het vriest. Met all-electric ready willen we meer bewustzijn kweken bij de mensen hoe dit systeem werkt. Het systeem is, zoals gezegd, in stappen aan te passen. Het komt ook voor dat mensen zeggen, doe alles maar meteen all-electric, haal de cv-ketel er maar uit. Ze zijn bijvoorbeeld aan het verbouwen en dan gaan de radiatoren eruit en nemen ze meteen vloerverwaming of 35 °C laag watertemperatuur convectoren met all-electric warmtepomp.”


Renovatievloer

„We merken dat mensen tegenwoordig vaker verbouwen”, aldus Stouthart. „Dat komt onder meer door thuiswerken door corona en door de hoge huizenprijzen en geen of negatieve rente. Ze blijven zitten waar ze zitten en gaan investeren in hun huis.” En verduurzamen kan bij ieder huis. Overal kan in principe vloerverwarming geïnstalleerd worden. Ook in oudere huizen met een houten vloer. „Hier plaatsen we een renovatievloer in, zodat er toch vloerverwarming in kan”, zegt Stouthart. „En op de verdieping komt een Fermacell-vloer. Zo is er een laagtemperatuurafgiftesysteem aangelegd. De warmtepomp hoeft zo ook minder warmte op te wekken.”

Smart Grid

Binnen de all-electric ready systemen is smart grid ready een geschikte combinatie met tapwater. „Het overschot aan opgewekte energie van de pv-panelen kan gebruikt worden om water in de boiler te verwarmen op momenten dat de zon schijnt”, zegt Stouthart. „In de zomer kunnen elektrische apparaten in huis, de warmtepomp en de elektrische auto gebruikmaken van de opgewekte elektriciteit. Ze ontlasten op deze manier het net.”

Service

„Naast de verkoop van het apparaat, bieden we ook een goede nazorg”, laat Stouthart weten. „We hebben een eigen servicedienst.” Stonecold klimaattechniek is dealer van Mitsubishi Electric. „Circulaire economie was voor ons de reden om voor Mitsubishi te kiezen”, zegt Stouthart. De warmtepompensystemen zijn allemaal recyclebaar.”

Tekst: Carla van der Meer


Reacties

Albert

30 juli 2022 om 12.28 uur

Ik sluit me volledig aan bij mr Harting. Veel algemeenheden in dit artikel, maar er wordt juist niks aangetoond.

A. Harting

19 juli 2022 om 12.01 uur

U schrijft ... We hebben dit gerealiseerd bij een bijna 60 jaar oude woning, en hiermee tonen we aan .... -->> ik ben dus benieuwd hoe dat met die 60 jaar oude woning is gegaan. "Toon maar aan." Maar daarover nauwelijks informatie. Veel algemene wetenswaardigheden, allemaal nuttig. Maar ik wacht dus op deel twee van het verhaal van dhr. Stouthart.

wittenberg

14 juli 2022 om 20.35 uur

bB este mensen, ik heb onlangs 14 grote zonnepanelen geplaatst op ons platte dak. En heb nog een oude nefit cv combi ketel H R 32 turbo. nu wil ik nu gaan verduurzamen, Ons huis is van 1990 en in de spouw met 6cm polithireen harde platen geisoleerd, verder heb ik bijna heel de vloer vloer verwarming als bij verwarming 20 cm wijdte. Radiatoren als hoofd verwarming . graag zou ik van u een goed advies willen ,mvg Henk

J. Vos

14 juli 2022 om 08.48 uur

geachte heer/mevrouw, Graag zou ik wat documentatie ontvangen over het all-electric systeem. Groet, J. Vos

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement