"Energielabel C voor kantoren is goed te doen"

Geplaatst op 29 november 2022 door Redactie

Een energielabel C of beter is vanaf 1 januari 2023 verplicht voor kantoorgebouwen. Dit is al snel. Toch raden energieadviseurs gebouweigenaren aan nu een analyse te laten maken voor hun kantoren, en een energielabel aan te vragen. De meeste kantoren zijn al energielabel C waardig of relatief makkelijk naar energielabel C te renoveren. Later kunnen ze verder worden verduurzaamd.

Kantoorgebouwen zonder energielabel

Een deel van de kantoorgebouwen heeft nog helemaal geen energielabel. Adviseur duurzaam vastgoedbeheer en bestuurslid van FedEC, Hugo Breuers verwacht niet dat de sluiting van kantoorgebouwen meteen op 1 januari begint. “Je zult misschien eerst een brief krijgen. Maar officieel is het gewoon zo dat deze gebouwen vanaf 1 januari niet meer gebruikt mogen worden. En vanwege de gascrisis heb je wel grote kans dat overheden gaan handhaven.”

Onbekendheid

Van de 60 miljoen m2 kantoorruimte in Nederland heeft inmiddels 50% van de kantoren energielabel C. Dat blijkt uit de laatste cijfers van 1 oktober 2022 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daaruit blijkt ook dat 11% label D of lager heeft en 39% nog niet geregistreerd is.

In deze laatste categorie zitten ook kantoren die wel voldoen aan de eis minimaal label C. Alleen hebben zij dat om verschillende redenen nog niet geregistreerd. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw zijn er namelijk nog steeds kantooreigenaren die onbekend zijn met de nieuwe regelgeving. Laat nog vóór 1 januari 2023 een analyse maken, dan heeft u in ieder geval de eerste stap gezet. 
Lees meer op de website van RVO

Bron: Rijksoverheid

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement