Emergo en VELUX introduceren dakraamoplossing in energiedak

Geplaatst op 07 februari 2019 door Redactie

Emergo, fabrikant van prefab daken en VELUX Nederland, leverancier van daglichtoplossingen, introduceren een geïntegreerde dakraamoplossing voor het energiedak. Het energiedak Navitect II speelt in op de marktbehoeften door in één oplossing energieopwekking en wooncomfort te bieden.

Het energiedak heeft alle voordelen van zonnepanelen, biedt door de integrale aanpak en fabricage gegarandeerde kwaliteit en is snel en op maat leverbaar. Bovendien zorgt het ervoor dat de ruimte onder het dak leefbaar is dankzij daglicht en frisse lucht. Doordat het hele dak als één harmonisch geheel en in dezelfde kleurstelling wordt geleverd, zorgt het ook nog voor een mooi esthetisch aanzicht.

Beide bedrijven presenteren energiedak Navitect II op de Bouwbeurs deze week. Het dak is per direct beschikbaar voor aannemers en architecten.

Duurzaam en gezond wonen

Met de BENG-voorschriften die eraan komen en het aanstaande klimaatakkoord zal de toenemende vraag naar zonnepanelen op daken ook de komende jaren voortgezet worden. Het plaatsen van zonnepanelen en het daarop integreren van dakramen levert vaak technische en esthetische uitdagingen op. Tegelijkertijd bestaat bij bewoners de behoefte aan een prettige en gezonde woonruimte met voldoende daglicht en frisse lucht, zodat de bovenverdieping ook als slaap-, kinder- of werkkamer kan dienen. Het energiedak Navitect II voorziet in al deze behoeften.

Doordat Emergo met verschillende leveranciers van photo voltaic (pv) panelen werkt, kan het voor elke vraag een passende oplossing leveren. Kiest een aannemer of architect bijvoorbeeld voor een groter dakraam of meerdere dakramen, dan kunnen panelen met een hoger vermogen toch dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Het omgekeerde is ook het geval, zodat er voor vrijwel elke prijscategorie een mogelijkheid is en de daken bereikbaar zijn voor een grote groep bewoners.

Marktpotentieel

Niet alleen nieuwbouw, ook renovatie van bestaande bouw moet ervoor zorgen dat Nederland zijn energiedoelen haalt. Er wordt daarbij al snel naar daken gekeken. “Een dakrenovatie is vaak een eenvoudige maar effectieve manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken,” zegt Jan-Willem de Lange van Emergo. “Energiezuinig wonen zonder concessies te hoeven doen aan wooncomfort. Ik geloof er heilig in dat het de enige manier is om de Nederlandse woningmarkt klaar te maken voor de energieopgave waar we voor staan,” zegt Marcel Vreeken van VELUX Nederland.

Beide bedrijven zien een markt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. “Veel aannemers plaatsen eerst een dak om er vervolgens zonnepanelen op te zetten, eventueel met een dakraam. Wij ontzorgen hen door alles op het dak mee te nemen in ons ontwerp en zoveel mogelijk prefab uit te voeren,” zegt De Lange. “We verwachten ook voor renovaties een flinke vraag naar dit type dak. Het kan als geheel geplaatst worden of als vervanging van bijvoorbeeld dakpannen op een bestaande constructie.”

Kwaliteitsborging

De prefab-daken worden gemaakt in de fabrieken van Emergo in Stadskanaal en Almelo. De dakramen worden in dezelfde zwarte kleur aangebracht als de pv-panelen, waardoor er één esthetisch geheel ontstaat. Het afgelopen jaar zijn de daken uitvoerig getest, onder meer in de windturbines van VELUX in Denemarken. De proefopstelling heeft alle testen doorstaan, van normale regenbuien tot orkanen. Bijkomend voordeel van prefab fabricage is dat het weer geen invloed heeft op de productiekwaliteit. Hierdoor kunnen VELUX en Emergo snel en volgens hoge kwaliteitsstandaarden leveren.

Door de integrale aanpak staan beide bedrijven in voor gegarandeerde kwaliteit. Wanneer een dak al vol ligt met pv-panelen en er later een dakraam in wordt gezet, moet je goed opletten of alles waterdicht wordt aangebracht en goed bekijken wat het effect ervan is op het rendement. Eerdere berekeningen kloppen vaak niet meer en je ontkomt er niet aan een gat te maken in een bestaand dak. “Al met al geen lekker gevoel voor een aannemer, architect en - last but not least - de bewoner,” zegt Vreeken.

“Met de aankomende wetgeving waarin de kwaliteitsborging privaat wordt belegd, is het de vraag voor hoelang een aannemer of architect de aansprakelijkheden kan afwentelen op leveranciers en onderaannemers. Doordat we het dak in één keer in de fabriek maken, is het geven van kwaliteitsgaranties een stuk eenvoudiger,” zegt De Lange.

Het energiedak Navitect II wordt tijdens de BouwBeurs gepresenteerd op de stand van Emergo: hal 11 D066. Voor de ontwikkeling van Navitect II ontvangt Emergo subsidie van het SNN onder de regeling “Versneller Innovatieve Ambities”.