Elektrotechniek krijgt plek op de VSK

Geplaatst op 24 oktober 2023 door Redactie

Beurs voor de totale installatiebranche

De installatiebranche is enorm in beweging. Dat heeft alles te maken met de energietransitie die zowel kansen biedt als voor uitdagingen zorgt. Om die energietransitie daadwerkelijk te realiseren is het noodzakelijk dat werktuigkundige en elektrotechnische installateurs samen optrekken. De VSK beurs was in het verleden vooral een platform voor de w-techniek, maar omdat w en e elkaar steeds vaker overlappen, is het logisch dat elektrotechniek op die beurs een plek krijgt.

“We willen het hele spectrum van de installatietechniek tonen, zowel in het aanbod van exposanten, de gehele programmering in de theaters maar ook binnen de vele activiteiten”, zegt Joyce van de Hoef, Beursmanager VSK. “Om duidelijk te maken dat de VSK is uitgebreid met elektrotechniek, krijgt de beurs de ondertitel ‘de beurs voor de totale e- en w-installatiebranche’ mee. Zo is het voor iedereen duidelijk dat e nu een onderdeel is van VSK.”

Overstap

“Veel fabrikanten die voorheen voornamelijk oplossingen op het gebied van w-installatie te bieden hadden, leggen nu de nadruk op elektrische oplossingen. Iedere ketelfabrikant moet de overstap maken van de gasgestookte ketel naar een hybride of all-electric toestel. En bij het realiseren van een willekeurig project in de gebouwde omgeving is zowel de e- als de w-installateur onmisbaar. Ze werken veel meer samen, ze hebben elkaar gewoon nodig.”

E-route

Om de beurs zo veelzijdig en interessant mogelijk te maken, werkt VSK samen met andere partijen. Van de Hoef: “Dat zijn brancheverenigingen en partners zoals Fedet, Holland Solar, Techniek Nederland en nog veel meer. Zij ondersteunen ons onder andere bij het samenstellen van het inhoudelijk programma. Zo bepalen we samen welke thema’s er leven binnen de branche en waar wij op in moeten spelen binnen ons uitgebreide programma. Nieuw op de komende editie is dat er naast de – inmiddels bekende – Warmtepomp Innovatieroute van VMN Media ook een exclusieve e-route komt. De precieze inhoud moeten we nog vormgeven, maar denk bijvoorbeeld aan energiemanagement, slimme gebouwen, solar, meet-en regeltechniek, en energieopslag. In de theaters programmeren we, zoals eerder aangegeven, ook elektrotechnische sessies, aan de categorieën voor de VSK-awards voegden we het onderdeel ‘Energietransitie’ toe en treedt een e-installateur toe tot de jury. Dat zijn allemaal nieuwe initiatieven!”

Rondetafelgesprekken

“Exposanten vinden het nieuwe concept ook interessant”, zegt Van de Hoef. “Veel van hen hebben ook al aangegeven dat ze graag willen bijdragen aan het kennisgedeelte, dus daar zijn we heel blij mee. We organiseren tijdens de beurs meerdere rondetafelgesprekken. De samenwerking tussen e- en w-installateurs zal daar regelmatig terugkomen, met vragen als: hoe ziet die samenwerking er in de praktijk uit? Hoe help je elkaar? Wat kun je van elkaar leren? Dat belooft heel informatief te worden.”

Efficiënte manier

De uitbreiding is ook in fysieke zin een feit: de hallen van VSK zijn ook anders ingedeeld zodat er meer ruimte komt voor elektrotechniek. “Dat de beurs nog uitgebreider en diverser wordt, kun je op twee manieren benaderen”, zegt Van de Hoef. Ze legt uit: “Enerzijds lijkt het misschien zo groot te worden dat je in één dag niet alles kunt zien. Feitelijk klopt dat misschien, maar anderzijds: bezoekers komen niet om alles te zien. Ze hebben immers allemaal hun eigen interesses en werkterreinen.”

VSK 2024 completer dan ooit

Met de toevoeging van elektrotechniek aan de vakbeurs is VSK 2024 completer dan ooit. Bezoekers vinden uiteraard ook een breed scala aan bedrijven die het W-segment vertegenwoordigen. In februari worden bezoekers bijgepraat over de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld warmtepompen en andere verwarmers. Kies je voor een die draait op synthetische koudemiddelen, of is CO2 daar een optie? En hoe zit het met de ontwikkelingen rondom waterstof?
Met de steeds warmer wordende zomers denken consumenten steeds meer over het aanleggen van airconditioning. Direct bij nieuwbouw, maar ook als aanpassing op de bestaande woning. Tijdens VSK vindt de installateur alle informatie hierover om te delen met zijn klanten.

Verder een keur aan efficiënte materialen en gereedschappen om de installatie van dit alles sneller en eenvoudiger te realiseren. Ruim aandacht voor veiligheid, veilig werken en de kleding die daarbij hoort.
In twee theaters kunnen bezoekers zich laten informeren via inspirerende kennissessies en presentaties. “Zonder twijfel mis ik een aantal belangrijke en interessante segmenten, maar er is ook zoveel te beleven.”, zegt Van de Hoef.

Tijdens de recente kick-off van VSK 2024 in Utrecht waren ruim 80 exposanten aanwezig om meer over de achtergronden en ontwikkelingen bij VSK te horen. Zij kregen een aantal tips en tricks om hun deelname te optimaliseren en uitleg over hoe we de komende maanden naar de beurs toe in gaan. “Je voelt het enthousiasme”, vervolgt Van de Hoef. “Vooral ook tijdens de netwerkborrel waarmee de kick-off werd afgesloten, werd duidelijk dat iedereen er echt zin in heeft.”

“VSK bezoeken is dus zeker de moeite waard. Zes hallen vol met alles wat deze sector zo mooi maakt. Wat is in deze drukke tijd mooier dan dat je in een dagdeel of een dag, daar zoveel mogelijk van meekrijgt? Een bezoek aan de VSK is een efficiënte manier om snel op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen en slimmer naar huis te gaan. VSK zet je echt op voorsprong!”

VSK vindt plaats van 6 tot en met 9 februari 2024 in de Jaarbeurs in Utrecht. De VSK is de grootste en meest complete vakbeurs voor de totale E + W installatiebranche. Om het jaar tonen exposanten het nieuwste aanbod van producten, oplossingen/toepassingen, technieken, innovaties en diensten. Het hoofdthema in 2024 is ‘Onze toekomst draait om jou ‘.

Datum: 6 t/m 9 februari 2024
Openingstijden: Dagelijks van 09.30 uur – 17.30 uur
Donderdag tot 20.30 uur
Vrijdag tot 17.00 uur
Meer info: www.vsk.nl

Tekst: Marion de Graaff

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement