Elektrische auto's van de zaak financieel voordeliger voor werkgevers

Geplaatst op 11 juni 2024 door Redactie

Vanaf 2025 zijn elektrische auto’s bijna altijd voordeliger voor werkgevers dan fossiele brandstofauto’s, volgens onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Olof van der Gaag, voorzitter NVDE, benadrukt: “Werkgevers besparen geld door voor elektrische auto’s te kiezen.”

Lagere kosten voor werkgevers

Elektrisch rijden is steeds vaker goedkoper dan fossiel, vooral voor zakelijke auto’s die veel kilometers maken. De Total Cost of Ownership (TCO) van een elektrische auto is vanaf 2025 vaak al gunstiger en vanaf 2027 zelfs voordeliger voor de meeste zakelijke auto's in segmenten B tot E, wat 94% van de zakelijke auto’s omvat, aldus CE Delft.

Draagvlak bij bedrijven

Arno Veenman, beleidsadviseur P&O bij de Volksbank, ziet dit niet als een verrassing: “Bij de Volksbank is honderd procent elektrisch al verplicht sinds 2017. We zijn gestart vanuit een CO₂-reductiedoel, maar het bleek ook financieel aantrekkelijk. In 2024 is een elektrische auto in de lease drie procent en bij het laden zelfs dertig procent goedkoper dan een vergelijkbare benzineauto.”

Kansen voor bedrijven

De NVDE hoopt dat meer werkgevers de overstap naar elektrische auto’s zullen maken om kosten te besparen en hun CO₂-uitstoot te verminderen. De overheid kan deze ontwikkeling stimuleren door vlootnormering in te voeren, wat betekent dat alle nieuwe zakelijke auto's emissievrij moeten zijn. Dit zou de kosten verlagen, de import van fossiele energie verminderen en de CO₂-uitstoot van mobiliteit in Nederland verlagen. Bij invoering in 2027 zou het aandeel elektrische zakelijke auto's stijgen van 57% naar 66% in 2030, wat zou leiden tot een jaarlijkse CO₂-reductie van 0,7 Mton, ongeveer 5% van de uitstoot van alle auto’s in Nederland.

Voordelen van bijtelling

Hoewel de aanschafprijs van elektrische auto’s vaak hoger is, zorgt het bijtellingsvoordeel ervoor dat elektrische auto's toch aantrekkelijk blijven voor werknemers. Dit voordeel vervalt echter in 2026, wat de lasten voor elektrische rijders zou verhogen. Van der Gaag benadrukt: “Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit en het klimaat en zou daarom nooit duurder mogen zijn dan fossiel rijden.”

Lees hier het volledige onderzoek van CE Delft: Nul-emissie vlootnormering zakelijke auto’s