Elektrisch verwarmen als slimme keuze

Geplaatst op 14 november 2022 door Redactie

Elektrisch verwarmen is in opkomst, bijvoorbeeld met elektrische radiatoren of infraroodpanelen. Wie er slim mee om gaat kan er veel mee besparen op zijn energierekening en tegelijk het comfort in de woning verhogen. Dat geldt zowel in een woning met een gasketel als die met een warmtepomp.

Elektrische verwarming heeft in basis een COP van 1. Uit een kilowatt energie is namelijk maximaal 1 kilowatt warmte te halen. Dat geldt zeker voor elektrische radiatoren. Voor infraroodpanelen ligt dat iets anders. Die werken namelijk met stralingswarmte. Ze warmen daardoor niet in eerste instantie de lucht op, maar de contactvlakken zoals wanden, vloeren en meubels. Dat geldt ook voor de mens, waardoor die de aangename stralingswarmte al voelt zonder dat de gehele ruimte op een hoge temperatuur is.

Met die COP van 1 scoort elektrische verwarming aanzienlijk lager dan een warmtepomp. In de BENG-berekeningen voor nieuwbouw en energielabels valt elektrische verwarming dan ook onder de niet-zuinige systemen. Toch is er in de praktijk met een slimme keuze wel degelijk energievoordeel mee te behalen, terwijl ook het comfort verbetert.

Incidenteel gebruik

Elektrische verwarming is vanuit energieoogpunt vooral geschikt voor bijverwarming. In een woning wordt niet altijd in elke ruimte geleefd. Sommige ruimtes worden maar incidenteel gebruikt. Daar is een standaard radiator minder geschikt voor. Die heeft een lange opwarmtijd nodig en als de kamer met thermostaat al op temperatuur is, slaat de verwarming niet of nauwelijks aan. In een gasloze woning met warmtepomp speelt dat nog sterker. De vloerverwarming in die woning heeft een veel langere opwarmtijd nodig. Daarbij blijft de opgewarmde vloer ook na het verlaten van het vertrek warmte afgeven.

Badkamer

In woningen met een warmtepomp kan het ook interessant zijn om bijvoorbeeld de badkamer te voorzien van een extra elektrische verwarming. Dan kan de temperatuur in de badkamer altijd behaaglijk worden gehouden, zelfs als de warmtepomp in de zomer op de koelstand gaat.

Geen leidingen

Soms is de keuze voor elektrische verwarming bijna noodzaak, bijvoorbeeld omdat er geen radiator in een vertrek zit. CV-leidingen of vloerverwarming zijn niet eenvoudig aan te leggen, terwijl elektrische verwarming alleen maar een wandcontactdoos nodig heeft. Die is praktisch in elk vertrek wel voorhanden of relatief eenvoudig aan te brengen.

PV-panelen

Ook voor wie voldoende PV-panelen heeft, is elektrisch (bij)verwarmen interessant. Terugleveren van een overschot aan elektriciteit levert weinig op. Dit is dus goedkope stroom die de bewoner beter zelf kan benutten. Dat geldt zowel in nieuwbouw als in renovatie, zeker met de huidige hoge gasprijzen.

Designmodellen

Fabrikanten hebben hun elektrische verwarmingssystemen de afgelopen jaren behoorlijk doorontwikkeld, in allerlei opzichten. Er zijn steeds meer designmodellen verkrijgbaar en er zijn zelfs systemen die in meubels of interieur geïntegreerd zijn. De systemen kunnen onderling koppelbaar zijn en ook afstandsbedieningen of wifi- en app-bediening zijn mogelijk. Om ongewenste warmteverliezen te voorkomen zijn er systemen met openraamdetectie.

Benodigd vermogen

Het exacte vermogen dat je nodig hebt, kan per ruimte en type woning verschillen. Voor een elektrische verwarming of infraroodpaneel is in basis 43 Watt per m3 nodig voor een ruimtetemperatuur van 20⁰ C. Op dat vermogen wordt een correctiefactor aangebracht van min 10 procent voor een goed geïsoleerde woning, plus 15 procent voor een slecht geïsoleerde woning en plus 10 procent voor een vrijstaande of een hoekwoning.


Reacties

Richard

26 juli 2023 om 15.51 uur

Ik hoor tegenwoordig veel goede verhalen over infraroodpanelen. Wij willen onze badkamer graag opknappen en we zijn benieuwd of deze panelen in een kleine ruimte kunnen worden gemonteerd. Ik ga meer onderzoek doen naar de mogelijkheden. https://www.industrielebadkamer.nl/collections/sunshower

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement