Elektrificeren geeft energie

Geplaatst op 10 juli 2024 door Redactie

Als installateur in de utiliteit heeft u flink wat uitdagingen. De behoeften van pandgebruikers veranderen, wet- en regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie wordt steeds strenger én uw opdrachtgever wil de kosten laag houden. En dan is er nog de hobbel van netcongestie... Bedrijven, kantoren en andere utiliteitsgebouwen kunnen veel energie besparen – en met de steeds strengere wet- en regelgeving is dat ook een must.

Slimmer omgaan met energie
ABB helpt met slimme producten en systemen. Bijvoorbeeld:

  • Energiemanagementsystemen, zoals System pro M compact® InSite. Dit energiemanagementsysteem verzamelt data van energie- en vermogensmeters, netwerkanalysatoren en stroomsensoren gemonteerd op installatieautomaten en aardlekbeveiligingen. Dit alles door middel van een compacte controller om onder andere energiemeters, stroomsensoren en EV-laadsystemen te verbinden voor inzicht in het energiegebruik. 
  • Slimme bewegings- en aanwezigheidsmelders en centrale bediening voor sturing van klimaat, verlichting en zonwering. Een gebouwautomatiserings- en controlesysteem is bovendien vanaf 2026 verplicht voor elk gebouw met een verwarmings- of aircosysteem van meer dan 290 kW. 
  • Digitalisering, zoals ABB Ability™ Energy and Asset Manager. Deze cloud-oplossing integreert die energie- en assetmanagement in één intuïtief dashboard. Het biedt op afstand inzicht in het elektrisch systeem. Zo kunnen uw klanten kosten verlagen, risico’s verminderen en prestaties en veiligheid van het gebouw bedrijfsbreed maximaliseren. Voor utiliteitgebouwen zijn twee versies relevant:

Aan de slag?
Ga direct naar de webpagina van ABB met alle oplossingen, 4 gratis mini-trainingen mét certificaat na afloop en kennisdocumenten.

  • Mini training 1: Snel en makkelijk energie monitoren in bestaande- en nieuwbouw
  • Mini training 2: Energie- en assetmanagement toepassen in 1 cloudsysteem
  • Mini training 3: Ondanks weinig netcapaciteit toch EV laadpalen aansluiten door loadbalancing met EV
  • Mini training 4: Op basis van de weersvoorspelling en een prognose voor de energiebelasting de energievraag managen