Efficiënte klimaatoplossingen voor de woningen van vandaag

Geplaatst op 21 juni 2021 door Redactie

De internationale gemeenschap werkt er hard aan om het effect van de binnenluchtkwaliteit (IAQ) op onze gezondheid en levensverwachting beter te begrijpen. Van huis en werk, tot school en openbare ruimtes: Europeanen in de moderne samenleving brengen ongeveer 90 procent van hun tijd binnenshuis door(*1).

Druk op het binnenklimaat

Met de toenemende zorgen rondom de kwaliteit van ons binnenklimaat, zijn er gelukkig best practices als het aankomt op HVAC-systemen om de luchtkwaliteit binnenshuis te optimaliseren. Deze verminderen tegelijkertijd de risico's van allergenen en bacteriën in de lucht. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat luchtverontreiniging een negatieve invloed kan hebben op onze gezondheid. Onderzoek laat zelfs zien dat een lagere luchtkwaliteit sommige gezondheidsproblemen kan verergeren, waaronder aandoeningen van de luchtwegen en andere interne klachten(*2).

In 2009 werd geschat dat 83 procent van de mensen(*3) die in Europese steden wonen, is blootgesteld aan vervuiling hoger dan de toegestane richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De lucht die we inademen bevat zichtbare of onzichtbare stoffen die verontreinigd zijn, of ze nu door mensen worden geproduceerd – zoals uitlaatgassen, fijnstof en schoonmaakproducten – of door de natuur – zoals pollen en bacteriën. Daar bovenop komt dat de binnenlucht meer geconcentreerd is. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit ervan doorgaans slechter is dan die van een open ruimte(*4).

Proactief met ultraviolet

Zodoende introduceert LG steeds meer airconditioners op de markt die de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren. Bijvoorbeeld met behulp van antibacteriële technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de lucht die er doorheen gaat schoon is en houdt de ventilator 99,99 procent vrij van bacteriën dankzij ultraviolet (UV)-licht. De UV-stralen die LED's uitzenden, worden door een ventilator voortgestuwd. Vervolgens beschadigen deze stralen het DNA van micro-organismen door hun DNA te scheuren. Zo kunnen ze zichzelf onmogelijk vermenigvuldigen.

Inzicht in verbruiksstatus

Voor een schoon en aangenaam binnenklimaat kan het inzetten van een airconditioner hoge energiekosten met zich meebrengen. Vooral tijdens hete zomermaanden wanneer we het liefst de nodige verkoeling opzoeken. Dan doe je er goed aan door te kiezen voor een airconditioner die het energieverbruik actief in de gaten houdt. Zo heeft LG Active Energy Control geïmplementeerd, een functionaliteit die de maximale frequentie van de compressor automatisch regelt. Ook is het met behulp van een intuïtieve afstandsbediening gemakkelijk om de airconditioner aan te passen op basis van het aantal mensen in de ruimte.

Verbonden via het internet

Los daarvan biedt LG ook meer inzicht in het actuele verbruik met behulp van de LG ThinQ-app. Ieder model uit de line-up is namelijk compatibel met wifi. Dit maakt het mogelijk om gegevens in real-time te bekijken en waar nodig bij te sturen om het energieverbruik verder aan te passen. Zo kun je het gehele jaar door bewuste en duurzame keuzes maken.

“Door de voordelen van de airconditioners van LG verder uit te breiden, kan men het energieverbruik verminderen en tegelijkertijd genieten van een comfortabel binnenklimaat”, vertelt Martin Pennings, Service Manager bij LG. “In combinatie met onze ThinQ-App biedt het ongekende energie-efficiëntie door gebruik te maken van een combinatie van analyses, sensoren en gebruiksgegevens.”


(*1) https://www.evia.eu/indoor-air-quality/
(*2) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1817364
(*3) https://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/air-quality/data-and-statistics
(*4) https://www.airparif.asso.fr/pollution/air-interieur-generalites

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement