Effectief dankzij flexibiliteit installateurs en app van Centrada

Geplaatst op 15 februari 2018 door Redactie

In de afgelopen jaren is in een aantal wijken in Lelystad roestvorming geconstateerd aan stalen gasleidingen in kruipruimten van woningen. Begin 2015 is door de gemeente Lelystad besloten om alle woningen die gebouwd zijn voor 1986, te inspecteren en eventuele stalen gasleidingen in de begane grondvloer en/of in de kruipruimte (preventief) te laten vervangen. Het betreft 15.000 woningen verdeeld over de stad, zowel koopwoningen als huurwoningen van Centrada en commerciële verhuurders.

Centrada heeft in dit kader ca. 5.500 woningen van haar bezit laten inspecteren. Bij ca. 3.000 van deze geïnspecteerde woningen zijn daadwerkelijk stalen gasleidingen in de kruipruimte aangetroffen en deze zijn vervolgens preventief vervangen. Er zijn in de huurwoningen van Centrada overigens nergens gevaarlijke situaties aangetroffen; het betrof voor Centrada dus vooral een preventieve maatregel.

 

 

 

Vlnr.: Wold, Schouwstraat en Wittezeestraat Lelystad

Door de grote variatie van woningtypen was het voor de installateurs lastig vooraf te bepalen welke materialen precies nodig zijn. Ook het efficiënt inplannen van de inspecties en de uitvoering van werkzaamheden was een uitdaging, want bewoners zijn niet altijd thuis. De inzet van een doeltreffende door Centrada beschikbaar gestelde webapplicatie, in combinatie met de flexibele inzet van drie installatiebedrijven, resulteerde in een zeer effectieve uitvoering.

Snel en efficiënt proces met de gasleidingen-app

Door de grote omvang van dit project was het werk door Centrada verdeeld over drie installatiebedrijven: Breman Lelystad, Boer en Van Veen BV Kampen, onderdeel van de Van der Sluis technische bedrijven Genemuiden, en Feenstra BV. Klaas Dunnink, bedrijfsleider bij Boer en van Veen BV Kampen: “wij hebben bij ongeveer een derde van de geïnspecteerde woningen van Centrada stalen gasleidingen in de kruipruimte vervangen. Door de verscheidenheid in woningtypen was het vrijwel onmogelijk om van de voren te bepalen welke materialen precies nodig zouden zijn. Een andere uitdaging vormde de planning van de inspecties en de uitvoering. De webapplicatie van Centrada bood hierbij uitkomst. De voormannen en monteurs konden ter plekke digitaal inspecties, foto’s en persrapporten vastleggen en ook direct digitaal de afspraken met bewoners inplannen. Dit bleek in de praktijk heel goed te werken. Dankzij deze webapplicatie waren alle belanghebbenden in het proces continu en exact op de hoogte van de stand van zaken. Daardoor verliep het proces voor alle betrokken partijen efficiënt en snel, en is een aanzienlijke besparing in tijd en kosten gerealiseerd.”

Vrije keus in materialen

Klaas Dunnink: “elk installatiebedrijf mocht van de opdrachtgever haar eigen materialen toepassen, mits deze uitdrukkelijk voldeden aan de voorgeschreven kwaliteitscriteria. Omdat wij vertrouwd zijn met de hoogwaardige materialen van TECE en het materiaal voldeed aan de eisen, hebben wij het kunststof leidingsysteem TECEflex-gas toegepast.” 

 

 

 

 

 

 

 

TECEflex-gas is speciaal ontwikkeld voor het transport van gas in binnen installaties. Dankzij de combinatie van kunststof (PE-Xc) en aluminium is de buis volledig diffusiedicht en geschikt voor aardgas en bijkomende stoffen. De materiaalcombinatie verlaagt de thermische lengteverandering en zorgt er tegelijkertijd voor, dat de buis vormbestendig en buigvast is. De buizen zijn voorzien van een beschermlaag in de kleur geel (RAL 1023), zodat er een duidelijk onderscheid is met andere leidingsystemen. Aan de buitenzijde van zowel de buizen als de mantelbuizen is het woordmerk GASTEC aangebracht. Dit betekent dat zij KIWA gecertificeerd zijn en veilig toegepast kunnen worden voor de aanleg van gasinstallaties binnenshuis.
Universeel assortiment fittingen

De verwerking van TECEflex gas is snel, schoon, eenvoudig en veilig. Tijdens het inkorten ontstaan geen bramen, de buis blijft exact rond. De verbindingen geschieden met de drukhulzentechniek. Wat de fittingen betreft er is geen beter systeem voorhanden, want u kunt de standaard messing fittingen ook voor TECEflex gas toepassen. Daardoor is TECE net als voorheen: de enige fabrikant met een universeel assortiment fittingen geschikt voor cv-, drinkwater-, gas- en persluchtinstallaties. Dat werkt eenvoudiger, eenduidig bij alle diameters en scheelt aanzienlijk in voorraad- en faalkosten. De nieuwe messing kwaliteit voldoet aan de huidige Europese regelgeving en is KIWA/GASTEC QA gecertificeerd.