Eerste koophuizen Groningen sluiten aan op warmtenet

Geplaatst op 08 november 2021 door Redactie

In De Larix in Selwerd stapt ruim 60% van de eigenaren van de 25 koopwoningen over op het warmtenet van WarmteStad. Dit zijn de eerste eigenaren van koopwoningen die in Groningen op deze manier van het aardgas afgaan. Eerder al werden corporatiewoningen en gemeentelijke gebouwen aangesloten op het warmtenet. De eigenaren werkten voor deze overstap samen met WarmteStad, de gemeente en energiecoöperatie Grunneger Power.

Bij de aanleg van het warmtenet voor corporatiewoningen bleek dat het mogelijk was om ook particuliere koopwoningen aan te sluiten. De betreffende bewoners zijn benaderd en vervolgens bij alle fasen van het proces betrokken. Voor de eigenaren van de koopwoningen die overstappen op het warmtenet zijn er, dankzij subsidie, geen kosten aan verbonden. De eigenaren betalen uitsluitend de overstap op inductie koken. Met deze laatste overstap wordt de woning volledig aardgasvrij.

Alternatief voor aardgas

Groningen wil in 2035 van het aardgas af zijn. Wethouder Energietransitie Philip Broeksma: “Groningen voelt letterlijk de urgentie om van het aardgas af te gaan. Een warmtenet is een duurzaam en ook betaalbaar alternatief voor aardgas in woningen die gebouwd zijn in de jaren ‘60 en ‘70. Daarom ben ik blij dat deze eigenaren overstappen. Ik hoop dat er meer zullen volgen.”

Betaalbaar

Theo Venema, business developer WarmteStad: “Dit is een goed voorbeeld van samen optrekken in de energietransitie. Uiteraard speelt de vraag bij de bewoners; ik wil wel van het aardgas af, maar wat ga ik voor het warmtenet betalen? Ondanks de gestegen energieprijzen betalen onze klanten minder dan een huishouden dat een vergelijkbare woning met aardgas verwarmt. Zo kunnen onze klanten van het aardgas zonder daar meer voor te moeten betalen.

Weloverwogen keuze

Steven Volkers, Grunneger Power: “Door bewoners optimaal te betrekken zijn zij goed geïnformeerd, en konden zij voor zichzelf een weloverwogen keuze maken om wel of nog niet mee te doen.” Een aantal eigenaren kiest ervoor om nu nog niet mee te doen. Zij hebben bijvoorbeeld net een nieuwe CV-ketel of wachten de ervaringen van buren af. Bewoners die nu niet meedoen, kunnen over een aantal jaren alsnog aansluiten op het warmtenet.

Meer koophuizen aansluiten

De drie partijen verkennen in het project Buurtwarmte of meer koophuizen in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen kunnen aansluiten op een warmtenet.


Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement