Kleine plus op voor zonnepanelenbezitter

Geplaatst op 12 juli 2017 door Redactie

Zonnepanelenbezitters behalen in 2017 tot nu toe een iets hoger dan gemiddelde opbrengst uit hun installatie. De opbrengst voor een gemiddelde zonnepaneel installatie was in de eerste helft van 2017 3% beter dan het langjarig gemiddelde.

Met name de maand maart was een goede maand voor de zonnepanelen met veel zonne-uren en hoge instraling. Daarentegen waren de maanden mei en juni ondanks het hogere aantal zonuren minder gunstig dan het langjarig gemiddelde door lagere instraling. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent op basis van het aantal zonuren en instraling, gemeten door het KNMI*.

Tweede kwartaal veel zon, weinig instraling

Het eerste kwartaal zorgde nog voor een 18% hogere opbrengst. Niet alleen scheen de zon meer dan normaal, ook de hogere instraling zorgde voor goede opbrengsten voor panelenbezitters. Met name de maand maart zorgde voor meer opbrengst.

De maanden april, mei en juni van dit jaar verliepen met 625 zonuren zonniger dan het langjarig gemiddelde van 585 uur. Voor de opbrengst is echter niet alleen het aantal zonuren, maar met name de instraling van belang. Instraling is het licht dat direct en indirect op de zonnepanelen terechtkomt. De instraling was in het tweede kwartaal lager dan het langjarig gemiddelde, waardoor de opbrengst vooral in juni achterbleef.

Kleine extra opbrengst

In het eerste half jaar hebben huishoudens met zonnepanelenbezitters met een gemiddelde installatie 3% extra bespaard. Normaal gesproken leveren de zonnepanelen ongeveer 248 euro op, in de eerste helft van 2017 is dit 257 euro. Dit betekent een kleine extra opbrengst van 8 euro meer dan het langjarig gemiddelde.

Energierekening verlagen

Met zonnepanelen kunnen huishoudens zichzelf voor een groot gedeelte van stroom voorzien. Daarmee verlagen zij hun energierekening. Huishoudens die willen weten hoeveel zonnepanelen hen kunnen opleveren, kunnen op de website van Essent een gratis ZonnepanelenCheck voor hun huis doen.

*In haar berekening is Essent uitgegaan van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2.288 kWh stroom per jaar opwekken. Een dergelijke installatie brengt normaal onder ideale omstandigheden in het eerste half jaar van 2017 zo’n 257 euro op. Dit is gebaseerd op een stroomprijs van 20 eurocent per kWh, inclusief BTW en energiebelastingen. De berekening van de norm is gebaseerd op instralingsgegevens van weerstation de Bilt 1985-2014 (KNMI) en op een teruglevertarief van 20 eurocent per kWh. Data instraling en zonneuren afkomstig van KNMI.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement