Eerste energieneutrale woontoren van Nederland

Geplaatst op 20 juli 2018 door Redactie

Energieneutraal wonen is de bouwdroom van de toekomst. Die droom is met de Amsterdamse woontoren De Spakler werkelijkheid geworden. Dit knap staaltje vakmanschap met een EPC-waarde van 0 is het voorbeeld bij uitstek op vlak van architecturaal bouwen met focus op energieneutraliteit. Het prestigieuze, 73-meter hoge woonproject met 160 huurappartementen kwam tot stand door een professionele samenwerking met verschillende toonaangevende partijen waaronder architectenbureau Mecanoo en Duco.

De dag van vandaag wordt de gehele bouwkolom met ‘BENG’ om de oren geslagen. Vanaf januari 2020 gelden immers strikte energie-eisen voor de bouwkolom waardoor nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal moeten zijn. Daarvan zijn ook de opdrachtgevers Lingotto, APF International en Hurks Vastgoedontwikkeling zich sterk van bewust. Voor hun wel heel ambitieus project trokken ze daarom naar Mecanoo architecten die zich maar al te graag voor de kar liet spannen om vorm te geven aan dat grootse woonproject in het Amstelkwartier.

BENG-proof

De in 2017 neergezette woontoren De Spakler is als eerste in Nederland helemaal BENG-proof. Het gebouw werd opgetrokken in het Amstelkwartier dat een heuse transformatie van bedrijvengebied naar woonwerkgebied ondergaat. “We kunnen spreken van een mooi staaltje klimaatneutrale architectuur”, vertelt Koen Heslenfeld van Mecanoo. “Het was puzzelen, maar door een combinatie van verschillende zaken kwam een resultaat tot stand waarop we alleen maar kunnen trots zijn. Voor dit project zijn immers energiezuinige installaties en hoogwaardige isolatie ingezet. Verder zijn de gevel en het dak bedekt met pv-panelen die samen goed voor een oppervlakte van maar liefst 2.500 m².”

“De moeilijkheid die we ondervonden, was de hoogte van het gebouw”

“Voor de ventilatie gingen we in zee met Duco dat onze energiezuinige visie deelt,” gaat Heslenfeld verder. “Net zoals het West-Vlaamse bedrijf draagt ook architectenbureau Mecanoo een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat hoog in het vaandel.”

The sky is the limit met DucoMax ‘ZR’ en SkyMax ZR

“Een gebouw helpen verwezenlijken met een EPC van 0 was een uitdaging die we maar al te graag aangingen”, stelt Hendrik Dejonghe, marketingmanager bij het ventilatiebedrijf. Dat was immers de voorwaarde in dit project. In tegenstelling tot wat velen beweren, was het met mechanische ventilatie perfect mogelijk om van De Spakler een succesverhaal te maken.

“De moeilijkheid die we ondervonden, was de hoogte van het gebouw”, gaat Dejonghe verder. “Bij vele projecten voldoet een standaard ventilatierooster. Bij De Spakler was dat niet het geval, aangezien de hoge windbelasting zou resulteren in grote debieten koude lucht in de binnenomgeving. Na een grondige studie bleken de DucoMax ‘ZR’ – die tot 40 meter hoog kan functioneren – en de SkyMax ZR – voor alle verdiepingen daarboven – de oplossing. Dat laatstgenoemde ventilatierooster werd nog verder geperfectioneerd in ons labo en bevat hierdoor betere afdichtingen. Op die manier is de SkyMax ZR probleemloos toepasbaar voor gebouwen met dergelijke hoogtes. Beide roosters zijn geluiddempend en zorgen voor zeer gunstige energieprestaties.”

“Dankzij de ventilatieroosters en het mechanische ventilatiesysteem kan zelfs de bewoner van de hoogst gelegen verdieping genieten van een optimaal binnenklimaat”

Koen Heslenfeld gaat hier op in: “Door middel van de sandwich gevelelementen zijn de ventilatieopeningen niet alleen weggewerkt, maar geven ze ook een heel kenmerkend uitzicht aan dit bouwwerk. Het oog wil immers ook wat.”

Ontlast van geluidsbelasting

Voor een efficiënte luchtafvoer werd gebruik gemaakt van de DucoBox Silent. “Die is er gekomen in functie van de bewoner. De mechanische ventilatiebox verzekert immers een perfecte luchtkwaliteit in elke ruimte door vervuilde en vochtige lucht op een uiterst stille manier af te voeren”, getuigt Heslenfeld. “De kleine afmetingen hebben ons helemaal over de streep getrokken, want zo past de DucoBox Silent in werkelijk elke ruimte.”

“Dankzij de ventilatieroosters en het mechanische ventilatiesysteem kan zelfs de bewoner van de hoogst gelegen verdieping genieten van een optimaal binnenklimaat”, besluit de trotse architect Heslenfeld. “Het vakmanschap en de professionele aanpak van de ventilatiespecialist zijn de ingrediënten die tot een succesvol recept hebben geleid. Samen hebben we dan ook een prachtig eindresultaat neergezet.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement