Utrecht krijgt eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland

Geplaatst op 09 maart 2020 door Redactie

Het Rijksvastgoedbedrijf viert op 5 maart, samen met haar partners, de start van de renovatie van het Herman Gortercomplex in Utrecht. Het gebouw dat midden in het stadshart nabij het Centraal Station ligt, wordt straks volledig energieneutraal opgeleverd. Dit betekent dat het pand nu van energielabel label B naar A++++ stijgt. Met het energieneutraal maken van het pand Herman Gorterstraat 5 is aangetoond dat dit gedateerde pand wel degelijk energieneutraal kan worden gemaakt. Iets wat voorheen onmogelijk leek.

De Groot Installatiegroep heeft als onderdeel van het consortium Dura Vermeer Bouw, OTH en DWA, deze mooie opdracht gegund gekregen. De opdracht voor het consortium omvat het ombouwen van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 tot één modern en zeer duurzaam rijkskantoor; Herman Gorter 5, 55 en 75. Het complex met een vloeroppervlakte van ca. 37.000 m² biedt straks onderdak aan een 2000-tal mensen die hier effectief en met plezier kunnen werken.

Projectmanager Frans van Beek: “De enorme renovatie van het project van in totaal 37 duizend m² is zo duurzaam mogelijk ingestoken. Met het klimaatdoel voor 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt waarbij de ambitie ‘energieneutraal’ bij de aanbesteding aan de markt is meegegeven en dat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.”

De Groot Installatiegroep is verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden en is naast deze renovatie, ook verantwoordelijk voor het onderhoud, het totale energieverbruik en de levering hiervan. Daarom is het van belang om voor een periode van 15 jaar in te zetten op energiebesparende en energieopwekkende maatregelen als zonnepanelen, warmtepompen etc.

Volgens planning wordt eind 2020 gestart met de eerste slootwerkzaamheden. De bouw zal ongeveer 2 jaar in beslag nemen en wordt gefaseerd opgeleverd. Begin 2023 zal het geheel gereed moeten zijn.

Meer informatie

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement