Eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uitgereikt

Geplaatst op 02 november 2022 door Redactie

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vandaag de eerste deelcertificaten ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ uitgereikt. Het is de eerste mijlpaal in een omvangrijke operatie: de komende jaren worden duizenden monteurs klaargestoomd om in de Nederlandse woningen warmtepompen te installeren. De uitreiking van de certificaten vond plaats bij opleidingsbedrijf Installatiewerk in Hoofddorp. Minister De Jonge: "2026 is het moment waarop we bij vervanging van de cv-ketel op zijn minst gaan kiezen voor de hybride warmtepomp. Daar houden we aan vast. Dat geeft duidelijkheid aan de installatiebedrijven, die weten dat ze hun monteurs richting 2026 moeten opleiden om die warmtepompen te kunnen ophangen." Bekijk hier de video.

Sneller opleiden

Het deelcertificaat is één van de manieren waarop de technieksector eraan werkt zo snel mogelijk voldoende monteurs op te leiden en bij te scholen voor het installeren van hybride warmtepompen. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "Dankzij het deelcertificaat kunnen we veel sneller opleiden. Zo kunnen zij-instromers, maar óók jongeren al binnen korte tijd in de praktijk aan de slag. Dat is hard nodig want de vraag naar hybride warmtepompen neemt explosief toe."

400.000 warmtepompen per jaar

Steeds meer consumenten kiezen voor een warmtepomp. Vier jaar geleden plaatsten installateurs 25.000 toestellen, dit jaar gaat het al om 100.000 warmtepompen. Terpstra: ‘Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de norm bij vervanging van de cv-ketel. Vanaf dat moment gaan we zo’n 400.000 warmtepompen per jaar plaatsen.’

Deelcertificaat in zes maanden

Opleidingsbedrijf Installatiewerk (IW) leidt jongeren en zij-instromers op om hybride warmtepompen te installeren. De vestiging van IW in Hoofddorp is de eerste locatie waar de opleiding plaatsvindt. Binnen zes maanden (420 uur) kunnen deelnemers hier het mbo-certificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ behalen. 

Meer info over deze opleiding?

Meer info over deze opleiding ontvangen? Stuur een mail naar r.olij@iwnl.nl van IW Nederland.


Reacties

Gezinus Venema

8 november 2022 om 21.01 uur

Graag meer informatie waar in het noorden deze cursus wordt gegeven Wij staan te springen om mensen die wij kunnen opleiden binnen ons bedrijf Gaslijn Bv Haren.

Ton

3 november 2022 om 17.20 uur

Mooie foto meneer met baard vindt het niet echt belangrijk. Steekt zijn tong uit.

Redactie

3 november 2022 om 17.01 uur

Voor meer info kunt u een mail sturen naar r.olij@iwnh.nl van IW Nederland.

J.F. Duisters

3 november 2022 om 08.06 uur

Graag meer informatie over aanmeldmogelijkheden voor deze cursus. Met vriendelijke groet, J. Duisters

Henk van Campenhout

3 november 2022 om 08.02 uur

Graag meer informatie, cq aanmeld mogelijkheden voor dit soort cursussen Met vriendelijke groet, Henk van Campenhout

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement