Een slimmer, comfortabeler en veiliger huis: de Lyric-serie van Honeywell

Geplaatst op 13 september 2017 door Redactie

Mensen van over de hele wereld vertrouwen al meer dan honderd jaar op de producten van Honeywell. Nederland maakte in de jaren vijftig van de vorige eeuw kennis met het gouden rondje, een thermostaat die uiteindelijk dienstdeed in drie kwart van de Nederlandse huishoudens. De komst van het internet creƫerde nieuwe mogelijkheden en Honeywell greep die kansen met beide handen aan. Het rondje werd connected. Op deze manier was de thermostaat te bedienen via een app voor smartphone en tablet.

Na evohome – een zoneregelingsysteem – werd vorig jaar de derde connected thermostaat toegevoegd aan zijn portfolio: de Lyric T6. De volgende generatie van programmeerbare, slimme thermostaten, zoals Honeywell het zelf noemt. Wat maakt hem dan precies zo slim? En hoe is de Lyric T6 in het afgelopen jaar verder doorontwikkeld?

Automatisch energie besparen

Voor wie hem nog niet goed kent: de Lyric T6 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen – bedraad (Lyric T6) en draadloos (Lyric T6R) – en is snel en eenvoudig te installeren. De ketelmodule is dankzij de opklapbare bedradingsklep moeiteloos te plaatsen, zowel op de wand als op een inbouwdoos. De thermostaat is geschikt voor alle 24-230V aan-/uit- en OpenTherm-toestellen en stadsverwarming. Na voltooiing van de installatie is de werking direct te testen. Daarna volgt een eenvoudige configuratie via het touchscreen van het apparaat.

De Lyric T6 en de bijbehorende Lyric-app helpen gebruikers dankzij diverse programma’s en functies automatisch energie te besparen. De thermostaat is namelijk zelflerend en weet na verloop van tijd exact hoelang het duurt om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen.

Net als een reguliere programmeerbare thermostaat is de T6 zo te programmeren dat hij aan- en uitgaat op de tijdstippen die de bewoner zelf instelt. Dat kan handmatig op het display van de thermostaat, en ook via de Lyric-app voor smartphone en tablet. Het product wordt standaard geleverd met zowel een zevendaags als een vijf+tweedaags klokprogramma met zes perioden per dag – ideaal voor gebruikers met een regelmatige levensstijl. Verder is de thermostaat voorzien van een slaapprogramma voor ’s nachts en een afwezigprogramma voor wanneer de gebruiker bijvoorbeeld op vakantie is.

Voor wie een wat minder regelmatig leven leidt, is de Lyric-app uitgerust met geofencing. Deze functie past de temperatuur automatisch aan op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker. De T6 weet zo automatisch wanneer de bewoner richting huis gaat en zorgt ervoor dat de verwarming op tijd aan is voor een comfortabele thuiskomst.

En omgekeerd werkt het ook. Want merkt de thermostaat dat de bewoner een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, dan zet hij de verwarming lager, zodat verspilling van energie wordt voorkomen. De gebruiker stelt zelf een voorkeurstemperatuur in voor wanneer hij aanwezig is en voor wanneer hij niet thuis is.

Nog slimmer: Works With Honeywell

Een andere handige functie voor mensen die geen omkijken willen hebben naar de instellingen van hun thermostaat, is de koppeling met If This Then That (IFTTT). Dit is een online dienst waaraan weer andere diensten te koppelen zijn om zo bepaalde ‘recepten’, de zogenoemde applets, uit te voeren.

Een applet kan bijvoorbeeld zijn: ‘Als de buitentemperatuur beneden de 17 graden Celsius zakt, zet dan de thermostaat aan.’ Bewoners kunnen hier heel eenvoudig zelf mee aan de slag door gebruik te maken van bestaande applets of juist applets te ontwikkelen die precies passen bij hun levensstijl.

In het kader van zijn Works With Honeywell-programma ging Honeywell dit jaar nog andere samenwerkingen aan met verschillende marktleiders op het gebied van connected home-producten. Zo was de T6 bij zijn introductie al compatibel met Apple HomeKit, een universele taal die slimme apparatuur verstaat, ondersteunt en bedient via Apple’s voice assistant Siri. En er is nu ook een koppeling met Apple Watch mogelijk, zodat gebruikers via hun horloge contact kunnen maken met hun thermostaat.

Aan de lijst met koppelingspartners werd dit jaar ook Amazon Echo toegevoegd. Met Alexa – de cloud-based virtuele assistent van Amazon – kan een huiseigenaar zijn thermostaat en andere smart devices met spraakcommando’s aansturen via een draadloze speaker. Als laatste kondigde Honeywell onlangs de samenwerking met Google aan. Eigenaren van een Google Home kunnen hiermee hun Lyric-thermostaat bedienen met de simpele woorden “OK, Google, …” en zo bijvoorbeeld met hun stem opvragen wat de temperatuur in huis is en deze eventueel direct aanpassen.

Basis voor smart home

En de ontwikkelingen staan niet stil. In het afgelopen jaar introduceerde Honeywell – óók onder de naam Lyric – twee nieuwe connected producten. Het eerste is de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector. Dit apparaat houdt vorstomstandigheden en ophanden zijnde vochtproblemen in de gaten via ingebouwde sensoren.

Bij detectie van bijvoorbeeld lekkage ontvangt de bewoner direct een notificatie op zijn of haar smartphone. Handig: de Lyric W1 is een one-box-oplossing die direct te verbinden is met het wifinetwerk; een aparte hub is niet nodig. Daardoor is het product eenvoudig en binnen enkele minuten te installeren.

Het tweede nieuwe Lyric-product is de Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera. Deze camera legt ongebruikelijke bewegingen in huis vast en waarschuwt de bewoner daarover via de Lyric-app, zodat hij of zij snel actie kan ondernemen in geval van nood. De C1 beschikt over slimme geluidsdetectie, waardoor de camera het alarm van rook- en koolmonoxidemelders herkent en hierbij direct een notificatie kan versturen. Elk standaard alarm wordt hierdoor een connected device.

Deze twee nieuwe Lyric-producten werken met dezelfde app als de Lyric T6. Wat overigens niet betekent dat de producten van elkaar afhankelijk zijn. Installateurs kunnen elk individueel Lyric-apparaat dus aanbieden aan elke klant die erom vraagt. Om welk Lyric-product het ook gaat, het uitgangspunt is altijd om huiseigenaren gemoedsrust te bieden, ook als ze niet thuis zijn. Het Lyric-platform is zo de basis voor een smart home: een slimmer, comfortabeler en veiliger huis.