APK voor de volledige woning?

Geplaatst op 08 juli 2016 door Redactie

Voor alle woningen kennen we de woning APK, hierbij worden de elektrische-, gas- en leidingwaterinstallaties en voorzieningen beoordeeld. Dit zijn ook de onderdelen waarvan de meerderheid van de Nederlandse huurders en woningeigenaren zegt dat die daarvoor in aanmerking komen. Echter, ook bouwkundige onderdelen zoals bijvoorbeeld het dak of zelfs de volledige woning, dienen in aanmerking te komen voor een periodieke keuring. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in de maand januari is uitgevoerd onder 543 consumenten uit het DeelUwMening panel.

Alle auto’s dienen voorzien te zijn van een geldige APK (Algemene Periodieke Keuring). Bij woningen, met uitzondering van risicohuizen zoals bijvoorbeeld oude vooroorlogse huizen of studentenhuizen, is dit nog niet verplicht. De huidige woning APK is wellicht enigszins misleidend aangezien de keuring zich alleen richt op de elektrische-, gas- en leidingwaterinstallaties binnen een woning. Daarom heeft USP Nederlandse huishoudens gevraagd welke onderdelen van een woning in aanmerking komen voor een APK.

Woningeigenaren wensen vaker een installatiekeuring en huurders vaker een volledige woningkeuring

De onderdelen die nu al onder een woning APK vallen, zijn volgens de meeste huurders en woningeigenaren ook de onderdelen die als eerste in aanmerking dienen te komen. De W- en E-installaties zijn voor bijna de helft van de woningeigenaren essentieel om periodiek gekeurd te worden. Daarnaast vind 41% van de huurders en 34% van de woningeigenaren dat de gehele woning periodiek gekeurd dient te worden. Ook andere onderdelen van een woning kunnen rekening op steun van minimaal een op de vijf – met name huurders - : dak, hang- en sluitwerk en de gevel. Er zijn overigens geen opvallende verschillen waarneembaar als we kijken naar leeftijd, inkomen of geslacht.

Huurders wensen vaker een keuring dan woningeigenaren

Uit het onderzoek komt naar voren dat de huurders vaker een keuring wensen dan woningeigenaren. Waar een groot deel van de woningeigenaren dit elke 4-5 jaar of elke 6-10 jaar wensen, ligt de focus bij huurders eerder bij een periodieke termijn van minder dan 5 jaar. Daar waar voor de huurders dienen de w-installaties (61%) veruit het vaakst gekeurd te worden, geldt dit voor de woningeigenaren het schilderwerk, de keuken, badkamer, toilet en de w-installaties (resp. 24%, 23% en 21%) is. De gevel is voor beide groepen het minst relevant.

Ga voor meer info naar de website van USP Marketing Consultancy