Een monumentaal pand in een modern jasje

Geplaatst op 30 juni 2023 door Redactie

Radson biedt totaaloplossing voor binnenklimaat van Tilly Home

Een monumentaal pand compleet verduurzamen? Onmogelijk, volgens velen. Floresta Bouw bewijst het tegendeel. Een oude stadsvilla in Helmond wordt volledig gerenoveerd naar de wensen van nu. Radson levert alles op het gebied van het binnenklimaat, van de warmtepomp tot het gloednieuwe naregelsysteem. ,,Daarnaast ontzorgen wij de installateur.”

Tilly Home is misschien wel het mooiste pand van Helmond. De stadsvilla aan de President Rooseveltlaan werd ruim een eeuw geleden gebouwd in opdracht van voormalig burgemeester Marinus van Hout en is ontworpen door August van Spaendonck. Rond 1925 verkocht burgemeester Van Hout het pand aan metaalfabrikant Marinus van Thiel. Toen in 1932 zijn dochter Tilly werd geboren, vernoemde hij de tweelaagse villa naar haar. De woning werd in al die jaren een paar keer grondig verbouwd en dat gebeurde het laatst in 1992. Sindsdien is er niks meer gebeurd, zo heeft de woning overal nog enkel glas. Het energielabel? Daar hoort een van de laatste letters van het alfabet bij.

Daar komt nu verandering in. Tilly Home krijgt een nieuwe bewoner, Europarlementariër Toine Manders en zijn vrouw Jaqcueline hebben de villa gekocht. Voordat hij kan verhuizen, moet er stevig worden verduurzaamd. Floresta bouw uit Castenray (Limburg) begint binnenkort met de sloop. In de zomer van 2024 kan Manders de verhuisdozen inpakken.

De charme van vroeger

,,Tilly Home wordt volledig aangepakt”, zegt Jan-Hein Gerritsen, eigenaar van Floresta Bouw. ,,Het is een monumentaal pand en daarom een extra uitdaging. Het vooraanzicht van de stadsvilla is beschermd en moet hetzelfde blijven. Dat betekent dat we van binnenuit gaan isoleren. Het pand wordt volledig gestript, vloeren, plafonds en kozijnen gaan eruit. Het enkel glas wordt vervangen door triple glas. De achterkant van het gebouw krijgt wel een modern aangezicht, zo komen oud en nieuw samen. Ook worden de buitenunits van de warmtepompen gedeeltelijk in de grond geplaatst, netjes uit het zicht.”

"Als een oud pand heel goed geïsoleerd is en de temperatuur van de vloerverwarming dag en nacht niet veel verschilt, dan blijft de electriciteitsbehoefte in de winter en zomer ongeveer gelijk."

De oude elementen zoals de glas-in-loodramen van meer dan honderd jaar oud en de prachtige trappen blijven behouden. Manders wil verschillende woonruimtes creëren en de bovenste twee verdiepingen verhuren. ,,Ook daar houden we rekening mee, je wil natuurlijk niet je bovenburen constant horen. Na de renovatie voldoet Tilly Home aan de eisen van nu maar heeft nog steeds de charme van vroeger.”

Bij renovatieprojecten werkt Gerritsen regelmatig samen met Radson. Dit bedrijf ontwikkelt totaaloplossingen voor het binnenklimaat. ,,Ook nu hebben we weer de samenwerking gezocht. Voor ons is Radson al jarenlang een betrouwbare partner. Ze geven warmtegarantie, zo weet ik zeker dat het altijd goed zit. Daarnaast is het serviceniveau hoog en kunnen ze direct leveren.”

Transmissieberekening

Radson levert voor dit project alles op het gebied van binnenklimaat. ,,Jan-Hein legde ons de vraag voor hoe we dit pand op dat gebied het beste kunnen verduurzamen”, zegt Tim Hoezen, regiomanager van Radson. ,,Wij maken eerst een transmissieberekening en tonen het warmteverlies voor renovatie. Daarna maken we een berekening na isolatie zodat je het verschil ziet. Ook zorgen we voor legplannen en schema’s zodat de installateur zo veel mogelijk ontzorgd wordt.”

In Tilly Home zitten straks een warmtepomp, vloerverwarming, elektrische radiatoren, iVector en het Unisenza naregelsysteem van Radson. ,,Dat laatste is gloednieuw”, zegt Hoezen. ,,Wij hebben onze eigen naregelsysteem ontwikkeld dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. Zo kun je vanaf je telefoon alles regelen. Dat zorgt weer voor een stukje comfort voor de gebruiker.”

Ook worden er twee verschillende soorten vloerverwarming gebruikt. De standaardversie voor de betonnen vloeren en de TS14R voor houten balklagen. ,,Dit systeem biedt de ideale oplossing voor renovaties waarin conventionele natte systemen niet kunnen worden gebruikt”, zegt Hoezen. ,,De basis wordt gevormd door de systeemplaat van EPS van slechts 17mm dik, waarop in de fabriek een warmtegeleidende aluminiumplaat over het gehele oppervlak wordt gelijmd. Ideaal voor reonvatieprojecten in monumentale panden.”

Radson is een familiebedrijf dat is opgericht in 1965 en een toonaangevende leverancier van duurzame oplossingen voor klimaatcomfort binnenshuis. Sinds 1990 maakt het bedrijf uit Zonhoven deel uit van Purmo Group, een Finse multinational met een jaarlijkse omzet van 697 miljoen euro. ,,Wij streven voortdurend naar innovatieve binnenklimaatoplossingen die het hoogste niveau van comfort en energie-efficiëntie bieden”, zegt Hoezen. ,,Niet alleen op het gebied van woningrenovatie. Je komt onze producten ook tegen in nieuwbouwwoningen, hotels, kantoorpanden, scholen en fabrieken. ”

Goede investering

Floresta Bouw houdt zich voor negentig procent alleen bezig met renovatie van woningen. ,,De overheersende gedachte is dat het verduurzamen van oude panden niet mogelijk is”, zegt Gerritsen. ,,Of niet efficiënt. Het is natuurlijk een investering die je niet direct ziet. Goede isolatie is bijvoorbeeld een maatregel die zeker lonend is. Juist voor oude panden. En er is meer mogelijk dan je denkt. Ik ben nog nooit een woning tegengekomen die niet te verduurzamen valt.”

"Na de renovatie voldoet Tilly Home aan de eisen van nu maar heeft nog steeds de charme van vroeger."

Hoezen vult aan: ,,Het is zelfs zo dat als een oud pand heel goed geïsoleerd is en de temperatuur van de vloerverwarming dag en nacht niet veel verschilt, dat dan de electriciteitsbehoefte in de winter en zomer ongeveer gelijk blijft.”

Floresta bouw is een unieke aannemer. ,,Wij zijn een zogenaamde totaalaannemer”, zegt Gerritsen. ,,Dat betekent dat we alles zelf doen, van installatie, tot schilderen en zelfs interieur- en kleuradvies. Ik heb dertig man in dienst en huur nooit iemand in. Dat werkt efficiënt en ook kostenbesparend omdat je nauwelijks verleturen hebt.”

Zowel Gerritsen als Hoezen kijken uit naar het project in Helmond. ,,Dit is toch wel bijzonder voor ons”, zegt Hoezen. ,,Al onze producten worden gebruikt tijdens deze renovatie. "Daarnaast is het maatwerk, ik ga dan ook regelmatig kijken hoe het ervoor staat.” Gerritsen: ,,Tilly Home is beeldbepalend, iedere Helmonder kent het wel. Na renovatie is het pand helemaal klaar voor de toekomst.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement