Een lekker vuurtje: comfortabel en duurzaam!

Geplaatst op 24 juni 2021 door Redactie

Het prachtige pand aan de Biesdelselaan in Velp wordt grondig aangepakt en opgeknapt. Malcolm Begemann en zijn vrouw hebben echt over alles heel goed nagedacht en dus ook over de manier waarop je meerdere grote ruimtes duurzaam kunt verwarmen met voldoende comfort en een beheersbare energierekening. Een van de wensen van Malcolm was een houtkachel die op de bestaande centrale verwarming aangesloten kan worden. Om, in combinatie met een vloerverwarming, de woonkamer te verwarmen maar ook de werkkamer en de rest van het huis. Maar ja, de bestaande ketel hangt helemaal boven op zolder.

“Een standaardinstallatie zou dan zo’n 50 meter leidingwerk vereisen met de nodige warmteverliezen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dus hebben we samen met DRU en Bergen BV zitten brainstormen en uiteindelijk samen een mooie oplossing bedacht. Met een buffervat beneden in de kelder”, vertelt Malcolm Begemann.

Knisperend

De deur van de haard gaat open en Malcolm steekt een paar houtjes aan in de haard. Een knisperend geluid en even later dansende vlammen. “Kijk, dat is toch prachtig.” Het buffervat wordt op temperatuur gebracht en die zorgt via de bestaande cv-leidingen voor een behaaglijke temperatuur in het hele huis. En mocht het nodig zijn, dan neemt de cv-ketel op zolder het over. Je kan ook zeggen dat die cv-ketel als backup dient. Bergen BV is specialist op het gebied van houtgestookte cv-installaties, warmwatervoorziening door middel van zonne-energie en compacte doorstroomtoestellen.

“Sfeerbeleving in combinatie met functionaliteit en met een veel hoger rendement, daar gaat het om.”

Erik Moesbergen, mede-eigenaar van Bergen BV, werd door John van Viegen, product manager van DRU Verwarming gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden. John van Viegen: “Erik is iemand die innovatief denkt en met mooie oplossingen komt om tot een optimale installatie te komen. Iemand die begrijpt wat de klant wil, ook – of juist vooral - als het zoals hier niet standaard is. Met als uitkomst voor dit project: een Green Design CV-haard. Sfeerbeleving in combinatie met functionaliteit en met een veel hoger rendement, daar gaat het om. Wij merken dat de vraag naar dit soort haarden toeneemt en DRU blijft daarom investeren in nieuwe ontwikkelingen en technieken op dit gebied.” Voor de Green Design haarden van DRU geldt overigens dat niet wordt gewacht op de nieuwe strengere richtlijnen met betrekking tot uitstoot, de zogeheten EcoDesign 2022 wetgeving. “Ook op dat gebied lopen we al twee jaar voorop.”

Toekomst

Erik Moesbergen valt John van Viegen bij: “Kijk je naar deze op hout gestookte CV-haard, dan is de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof 15 milligram, terwijl de maximum toegestane hoeveelheid 40 milligram bedraagt. Dan zitten we dus ver onder de norm.

“Je zou een dergelijke CV-haard ook kunnen gebruiken in combinatie met zonnecollectoren. Dat speelt hier nu niet maar het buffervat is daar al wel op voorbereid.”

Verder zou je een dergelijke CV-haard ook kunnen gebruiken in combinatie met zonnecollectoren. Dat speelt hier nu niet maar het buffervat is daar al wel op voorbereid. Ook daar is dus over nagedacht. Het beste voor nu, maar ook geschikt voor de toekomst.”

Resultaat

De doorkijk CV-haard bij Malcolm Begemann is midden in de schouw gebouwd. Daardoor heb je in zowel de woonkamer als de werkkamer niet alleen een prachtige haard, maar ook altijd een behaaglijke temperatuur. “Tja, in dit verband wil ik toch graag even de naam van Johan Seelen noemen. De aannemer die betrokken is bij de opwaardering van dit pand. Let wel, bij kachels en vloerverwarming gelden veel eisen met betrekking tot leidingwerk en maatvoering. Ook hier is een mooi stuk werk geleverd.” Malcolm en zijn vrouw zijn uitermate ingenomen met de installatie en de manier waarop een en ander tot stand is gekomen. “Iedereen heeft zo z’n ideeën en vervolgens zijn bijdrage geleverd. Met een goede inbreng vanuit ieder zijn eigen discipline. En dan zie je hier dat door de juiste adviezen en overleg het beste resultaat wordt behaald.”

 

 

 Scan de QR-code voor een animatievideo

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement