Een koellastberekening maken voor je aircosysteem?

Geplaatst op 25 april 2022 door Redactie

Elk project waar jij als installateur aan werkt, is weer anders dan het vorige. In een slaapkamer van 10 m2 hang je een ander aircosysteem dan in een kantoorruimte van 50 m2. In een pand met drie glazen wanden heb je een ander vermogen nodig dan in een ruimte met slechts één klein raam. Om precies de benodigde capaciteit te bepalen en het juiste soort aircosysteem te kiezen voor een bepaalde ruimte of pand maak je een koellastberekening. Dat is belangrijk, omdat de airco dan het meeste rendement levert.

Koellastberekening

Voor eenvoudige projecten, zoals wanneer je een aircosysteem plaatst in een enkele slaapkamer of een standaard woning, kun je met een simpele koellastberekening goed bepalen wat je nodig hebt: h x b x d x de warmtefactor (W/m³).
Werk je aan een groter of ingewikkelder project, dan is een simpele koellastberekening niet voldoende. Denk aan bijvoorbeeld een compleet huis met zonwering, ruimten waar heel veel computers staan of panden waarin op verschillende momenten gedurende de dag verschillende hoeveelheden mensen aanwezig zijn. Al die factoren neem je mee in je koellastberekening.

Een optimaal binnenklimaat

Als installateur is jouw doel om keer op keer weer een optimaal binnenklimaat voor je klant te realiseren. En dat doe je natuurlijk het liefst zo efficiënt mogelijk. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Lees verder