Een indoor-zwembad verduurzamen met een ‘mix’ van verwarmingsoplossingen

Geplaatst op 03 mei 2021 door Redactie

De Startsprong in Houten maakt grote stappen op weg naar aardgasvrij door gebruik te maken van zonne-energie en omgevingslucht.

Hoe maak je een bestaand zwemcentrum zoveel mogelijk aardgasvrij? De oplossing is een systeem waarbij een all-electric warmtepomp, een warmtepompboiler en zonnepanelen het hele complex duurzaam gaat verwarmen.

De ambitie

In de bestaande situatie werd het gehele pand incl. zwembad verwarmd met aardgas. De wens is om te verduurzamen en minder gebruik te maken van fossiele brandstof.

Het resultaat

Dankzij 120 zonnepanelen op het dak wordt er duurzame elektriciteit opgewekt die weer gebruikt wordt door de 3 All-Electric warmtepompen met elk een nominaal vermogen van 10,4kW. De ATAG Energion warmtepomp verwarmt het zwembadwater van het binnenbad. De douches worden voorzien van warm tapwater door 3 ATAG warmtepompboilers van elk 250L, waarmee tot 80% energie kan worden bespaard.
De woorden energiezuinig, duurzaam en veel warm tapwater gaan op voor de warmtepompboiler. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt door gebruik te maken van de aanwezige omgevingswarmte, nl. de buiten- en/of binnenlucht. Besparingen tot 80% op de energierekening voor warm water zijn hierbij mogelijk.

En nog steeds aardgas?

De 2 i32S CV-ketels zorgen voor de verwarming van de luchtbehandeling. Hiervoor zijn hogere temperaturen nodig, die moeilijk zonder aardgas te realiseren zijn.
Dankzij de samenwerking tussen warmtepomp, warmtepompboiler en CV-ketel is de Startsprong klaar voor de toekomst.
In onderstaande korte video wordt het project toegelicht door de installateur, waarbij vooral de samenwerking tussen de diverse verwarmingsoplossingen centraal staat.

Zwembad De Startsprong - Houten verduurzaamt from ATAG Verwarming Nederland BV on Vimeo.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement