Een goed alternatief voor zonnepanelen op het dak

Geplaatst op 12 februari 2018 door Redactie

Het gaat goed met de zonne-energie in Nederland. Het afgelopen jaar zijn er 3,1 miljoen zonnepanelen bijgeplaatst. Net iets minder dan de helft van die nieuwe panelen is aangeschaft door particulieren. De meeste panelen worden op daken van huizen en schuren gelegd, maar niet elk dak is hier geschikt voor. Denk bij voorbeeld aan riet gedekte huizen of daken van monumentale panden.

Zo vertelde Koning Willem Alexander onlangs in een interview dat er bij de verbouwing van Huis ten Bosch helaas geen zonnepanelen geplaatst worden omdat het dak hiervoor niet geschikt is. Zo zijn er nog veel locaties waar de bewoners wel zonne-energie willen opwekken, maar er geen geschikte plaats is voor de zonne-panelen. Ook vinden sommige mensen een dak vol met zonne-panelen niet zo’n fraai gezicht.

Draaibare zonnepanelen

Dit bracht Gerard Albers, eigenaar van Albers Techniek in Wijhe, op het idee een constructie te maken waarbij de panelen op de grond worden geplaatst en meedraaien met de beweging van de zon. Zo slaat hij twee vliegen in één klap: je hebt geen dak nodig en je hebt een hogere opbrengst doordat het licht altijd optimaal invalt. Ter vergelijking: Een vast opgesteld zonnepaneel in Nederland levert per één wattpiek (WP) een opbrengst van ongeveer 0,85 tot 1 Kilowattuur (Kwh) elektriciteit per jaar.

Testen met de constructie van Albers Techniek tonen een opbrengst van1,2 tot 1,4 Kwh aan. Door zijn ervaring met constructiewerk heeft Gerard Albers ook een probleemloos werkend draaimechanisme gemaakt waar patent op is verleend. Inmiddels zijn de eerste draaibare zonnepanelen onder de naam Sun Catcher Albers Techniek, oftewel SUNCAT geproduceerd en verkocht. De SUNCAT is leverbaar in verschillende groottes waarbij het op te wekken vermogen varieert. De terugverdientijd bedraagt circa 10 jaar.