Een duurzame, weersafhankelijke verwarmingsoplossing op maat

Geplaatst op 26 mei 2016 door Redactie

“Met ESBE zijn wij betrokken bij een ambitieus project” vertelt Bjor Holtslag. Het betreft hier een enorme woonboerderij, pal in het weidse, open Friese landschap. Het pand beslaat een bodemoppervlak van bijna 1000 vierkante meter, met een verdieping van ongeveer dezelfde omvang. “De sleutelwoorden hierbij zijn ‘maatwerk’ en ‘duurzaam’.”

Weersafhankelijk geregelde pompgroepen
In de woonboerderij is een verwarmingssysteem op maat aangelegd, in een samenwerkingsverband van Euracom (de vertegenwoordiging van ESBE voor de Nederlandse markt), installatiebedrijf FDB Techniek en technische groothandel ThermoNoord.
Sido Visbeek van FDB Techniek vertelt dat zij de betreffende opdrachtgever al jaren bedienen en er inmiddels wederzijds dan ook veel vertrouwen is. “Hij wilde een houtkachel in het verwarmingssysteem van de woonboerderij hebben” legt hij uit.

“Dit project vraagt simpelweg om ESBE componenten”

“Een gasgestookte cv-ketel fungeert daarbij als backup, die ook zorgt voor de tijdelijke verwarming tijdens de bouwperiode. Dat was nodig omdat het pand eind oktober vorig jaar is gekocht en de opdrachtgever er al op korte termijn wilde kunnen wonen, hetgeen afgelopen 22 januari ook is gerealiseerd. De biomassaketel wordt op de langere termijn geplaatst.”

“Wij werken al zeker 30 jaar samen met FDB Techniek” zegt Hayco Jan de Kroon, technisch adviseur warmwatertechniek van ThermoNoord. “Toen wij te horen kregen dat er bij ThermoNoord producten van ESBE in voorraad kwamen, gaf ons dat meteen vertrouwen wat betreft toepassing in dit project.” Sido Visbeek: “In onderling overleg viel de keuze op een drietal ESBE pompgroepen – ESBE GRC, verbonden via een verdelerbalk met geïntegreerde hydraulische wissel, weersafhankelijk geregeld.”
“Het gaat hier om een groot complex, met bijvoorbeeld voor de kinderen twee enorme inpandige appartementen van circa 150 vierkante meter” zegt Bjor Holtslag. “De begane grond wordt volledig voorzien van vloerverwarming en er is een grote warmtevraag; en dat moet allemaal verzorgd worden door de pompgroepen.”

Duurzaam, progressief en innovatief
Al 110 jaar ontwikkelt en produceert de Zweedse onderneming ESBE (toonaangevend op het gebied van ketels, warmtepompen, solar en installaties voor vaste brandstofsystemen) componenten voor zowel verwarming- en koelsystemen als warm- en koudwatersystemen, zoals mengkranen, servomotoren, motorregelaars, zoneventielen en thermische regelventielen. Aspecten als energiezuinigheid en het verhogen van comfort en veiligheid staan daarbij hoog in het bedrijfsvaandel.

ESBE liet op de ISH 2015 in Frankfurt zien dat haar eerder geïntroduceerde serie innovatieve pompgroepen was uitgebreid met o.a. een retourtemperatuurverhoging voor vaste brandstofsystemen. De complete serie modellen is leverbaar met een hoogefficiënte Wilo of Grundfos pomp (zoals ook toegepast in het duurzame verwarmingssysteem in de betreffende Friese woonboerderij). De klant kan zelf de keuze maken tussen toepassing van de Wilo dan wel de Grundfos versie. De in de GRA en GRC modellen geïntegreerde progressieve 3-weg mengkranen beschikken over ingebouwde intelligentie: ze zoeken zelf de druk op en regelen vervolgens zichzelf. Bovendien kunnen ze traploos schakelen tussen 0 en 56 kW. Dit betekent voor de installateur dat de pompgroepen zich eenvoudig en snel laten installeren en hij het aantal benodigde kW’s zelf niet hoeft te berekenen.


Afzonderlijk regelbare comfortzones
“Deze samenwerking is opgebouwd uit een aantal simpele stappen” legt Sido Visbeek uit. “De opdrachtgever benadert de installateur, die gaat in overleg met de technische groothandel, en vervolgens wordt de fabrikant ingeschakeld.”
Hayco Jan de Kroon: “Als je dan alle aspecten in beeld hebt, ligt de uiteindelijke vraag er – en dan heb je het inderdaad over een grote warmtevraag. Dan komt de vraag hoe je dat alles moet samenvoegen in het complete plaatje voor de installateur. Dat is wat wij doen. In dit geval vraagt dat simpelweg om ESBE componenten. Die hebben namelijk alles op het gebied van biomassaketels: sturing, regeling, enzovoort.

Elke gebruiker binnen het pand heeft zijn eigen pompgroep – comfortzone is eigenlijk een mooiere benaming – en kan zelf naar behoefte regelen, weersafhankelijk dus. Het hart van de installatie zal straks de houtkachel zijn.”
Bjor Holtslag vertelt dat Euracom met ESBE een omvangrijk programma voert: “Wij leveren o.a. voor het regelen van vaste brandstofsystemen alle materialen; zoals het thermische mengventiel oftewel anticondensventiel, dat enerzijds de ketel beschermt tegen een te lage retourtemperatuur en anderzijds zorgt voor een efficiëntere bufferbelading.” “Voor de houtkachel wordt tien ton pellets aangevoerd” vult Sido Visbeek aan. “De huidige cv-ketel is 51 kW; de pelletkachel wordt straks rond de 40 kW met een buffervat van 1200 liter met daarin een RVS tapspiraal. Op den duur zullen daar PV-panelen bij komen.”
“De pompgroepen zijn uitgevoerd met een progressieve mengkraan” besluit Bjor Holtslag. “Die door een servomotorregelaar wordt aangestuurd – consequent weersafhankelijk.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement