Een airco in bedrijf stellen

Geplaatst op 31 mei 2024 door Redactie

Om te mogen werken aan aircosystemen met F-gassen moet je gecertificeerd zijn. Wat als je niet over deze certificaten beschikt?

Zeker in de zomer, als het buiten warm is, gaan mensen massaal aanvragen doen voor airco-installaties. Je zou het liefst elke aanvraag willen aannemen, maar op een gegeven moment past het gewoon niet meer in je agenda. Dan is het handig als je bepaalde werkzaamheden kunt uitbesteden. Zodat jij je kunt richten op andere belangrijke zaken.

Certificaat voor airco in bedrijf stellen: zo zit het

Iedere monteur die werkt aan koel- en klimaatregelingsapparatuur waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, moet gecertificeerd zijn. Als installateur heb je het BRL200-certificaat nodig (ook bekend als het F-gassencertificaat). Let op: het bedrijf waarvoor je werkt moet daarnaast BRL100-gecertificeerd zijn. Heb je die certificaten niet? Dan mag je bepaalde handelingen niet uitvoeren. Denk aan:

• Het testen van het systeem
• Afpersen
• Vacumeren
• Koudemiddel toevoegen
• De installatie aanzetten
• Kranen openen

Met andere woorden: de inbedrijfstelling van je aircosysteem. Het koudemiddel in airco’s is namelijk zeer schadelijk voor het milieu en mag niet weg kunnen lekken. Om milieuschade te voorkomen mogen alleen gecertificeerde bedrijven en gecertificeerd personeel met gecertificeerd gereedschap ermee werken.

Collega’s om hulp vragen?

Lang niet ieder bedrijf en iedere installateur die airco’s installeert, heeft een F-gassencertificaat en gecertificeerde gereedschappen. Dat is begrijpelijk: certificeren kost tijd en geld. Maar waar je voorheen nog een collega-installateur kon vragen om de inbedrijfstelling over te nemen of om gecertificeerde gereedschappen te lenen, is dit door de drukte tegenwoordig een stuk lastiger te organiseren.

Airco in bedrijf stellen met hulp

Wat doe je dan? Als je geen tijd, budget, personeel of gereedschappen hebt voor het behalen van een F-gassencertificaat? En als je dus de airco-installatie van je klant wel mag installeren, maar niet in bedrijf mag stellen? Rensa helpt je. Ons zusterbedrijf Splitfix is namelijk volledig gespecialiseerd in het in bedrijf stellen van airco’s. Uiteraard hebben al hun monteurs (en het bedrijf zelf) de juiste certificaten. Zij staan altijd op korte termijn voor je klaar om de inbedrijfstelling van je over te nemen. Zodat jij tijd overhoudt voor andere belangrijke zaken. Meer weten over Splitfix? Klik hier.