€ 210 miljoen extra toegewezen voor warmtepompen en isolatie

Geplaatst op 25 september 2023 door Redactie

In verband met het aanzienlijke aantal aanvragen dat dit jaar is binnengekomen, heeft het budget van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie), dat subsidies verstrekt voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op warmtenetten, een tussentijdse verhoging van € 210 miljoen ondergaan. Hierdoor staat er voor het jaar 2023 nu een totaalbedrag van € 560 miljoen ter beschikking. Deze uitbreiding van de subsidiemogelijkheden is van kracht sinds 23 september 2023.

De ISDE-subsidie wordt jaarlijks toegewezen en blijft beschikbaar tot 2030. Zowel huiseigenaren, Verenigingen van Eigenaren (VvE's) als bedrijven kunnen aanspraak maken op deze regeling. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel, evenals de energieprestaties ervan. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u richtlijnen voor indicatieve subsidiebedragen. Voor aansluitingen op warmtenetten geldt een vast subsidiebedrag van € 3.325, en voor elektrische kookplaten is een subsidie van € 400 beschikbaar.

Meer aanvragen dan verwacht

Het aantal aanvragen voor 2023 heeft de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Vooral de aanvragen voor warmtepompsubsidies zijn aanzienlijk hoger dan aanvankelijk voorspeld. Tot op heden zijn er bijna 180.000 aanvragen ingediend, vergeleken met 100.000 aanvragen gedurende het hele voorgaande jaar (met een budget van € 325 miljoen in 2022). In 2023 is er al meer dan € 333 miljoen aangevraagd. Onder particulieren zijn isolatiemaatregelen (€ 144 miljoen aangevraagd in 2023) en (hybride) warmtepompen (€ 142 miljoen aangevraagd in 2023) bijzonder populair.

Na de budgetverhoging blijft er tot het einde van dit jaar nog € 226 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Bovendien is er binnen de ISDE in 2023 specifiek € 30 miljoen gereserveerd voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers.

Op Prinsjesdag heeft de regering aangekondigd dat zij van plan is het ISDE-budget de komende jaren in totaal met € 1,38 miljard te verhogen.

Subsidie aanvragen? Ga naar de website van RVO.

Bron: RVO

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement