Duurzame warmtetechnieken nog nauwelijks toegepast in huursector

Geplaatst op 13 mei 2019 door Redactie

In 2050 moeten woningcorporaties hun woningen CO2-neutraal hebben. Wat kleinschalige duurzame warmtetechnieken hierin kunnen betekenen? Dat lieten het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en RVO.nl onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt de potentie groot te zijn. Tegelijkertijd stellen de onderzoekers vast dat de warmtetechnieken nog nauwelijks worden toegepast in de huursector.

Warmtetechnieken nog onderbelicht

Er zijn verschillende redenen voor de geringe toepassing. Woningcorporaties richten zich eerst op isolatie, ventilatie en zonnestroom. Zonder warmtetechnieken kunnen ze hun woningen daarmee verbeteren tot energielabel B. Ook is er onduidelijkheid over regionale energiestrategieën en warmtetransitieplannen. Daardoor investeren woningcorporaties niet snel in kleinschalige duurzame warmtetechnieken.

Aanbevelingen voor warmtetechnieken

Het rapport doet aanbevelingen om de potentie van de warmtetechnieken wel in beeld te krijgen. Niet alleen duidelijke regionale energiestrategieën en warmtetransitieplannen helpen daarbij. Maar bijvoorbeeld ook stapsgewijze routekaarten gericht op minder CO2-uitstoot.

Goed is ook om de toepassing en monitoring van duurzame warmtetechnieken in de huursector te registreren. Het rapport bevat een handige menukaart die helpt bij de afweging over warmtetechnieken.

Kennissessie Warmtepompen

De onderzoekers benadrukken ook het belang van voortdurende kennisdeling rondom de duurzame warmtetechnieken. Een voorbeeld hiervan is de Kennissessie Warmtepompen op 8 mei in Utrecht. Aedes wil hiermee corporaties inspireren en informeren om verder te verduurzamen. Wat zijn de technische en financiële mogelijkheden van warmtepompen? Enkele woningcorporaties presenteren hun ervaring en kennis.

Meer weten?

Lees alle aanbevelingen in het recente rapport en kom naar de kennissessie van Aedes.


Reacties

Redactie Installatietotaal

20 mei 2019 om 10.29 uur

Voor het lezen van dit rapport verwijs ik u naar de laatste regel van dit artikel. De link naar het rapport is zojuist toegevoegd!

Emile

17 mei 2019 om 08.56 uur

Waar is het rapport te vinden waarover gesproken wordt??

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement