Duurzame school met natuurlijke effecten

Geplaatst op 08 februari 2018 door Redactie

Het schooljaar 2017-2018 is voor de leerlingen van het Revius Lyceum in Doorn gestart in een nieuw duurzaam pand. In een vroegtijdig stadium zijn alle wensen en eisen geïnventariseerd en vertaald in installatieconcepten die hier bij aansluiten. Dankzij de perfecte samenwerking tussen alle betrokken partijen biedt de school nu ruimte aan 1500 leerlingen en heeft het energielabel A+.

“Deze school is gemaakt voor de leerlingen.” Die uitspraak illustreert de ambitie van het Revius Lyceum: een duurzame school zijn met natuurlijke effecten. Femke Koetsier, werkzaam bij de school als facilitair manager, is vanaf het allereerste begin betrokken geweest bij de nieuwbouw. “Onze visie is om binnen en buiten met elkaar te verbinden. We zitten hier immers in een prachtige omgeving. De lokalen zijn daarom naar buiten gericht, de leerpleinen naar binnen. We bieden gedifferentieerd onderwijs, wat betekent dat leerlingen zoveel mogelijk op hun eigen niveau les krijgen. Leerlingen die de stof beheersen kunnen op de leerpleinen buiten het klaslokaal zelfstandig verder werken. We geven de leerlingen dus letterlijk meer ruimte.”

Frisse lucht doet leren

De school heeft veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energiezuinige maatregelen. Er is een energiezuinige verlichtingsinstallatie met individuele keuze voor kleur en intensiteit. Een luchtwarmtepomp met buitenlucht als energiebron is aangesloten op de laagtemperatuur-verwarming; alleen bij extreme koude springen de cv-ketels bij.

“Het is een compleet CO2 bestuurd variabel volumesysteem. De luchtbehandelingsunits zijn voorzien van HR warmtewielen met vochtterugwinning en een variabel debiet. Bij elkaar verplaatst de luchtbehandelingsinstallatie zo’n 60.000 m3/h.”

Op het dak van de school liggen circa 600 zonnepanelen en de ventilatie van alle ruimtes, zowel klaslokalen als kantoren, is CO2-gestuurd. “Het ventilatieconcept verhuist mee met de leerlingen”, vertelt Berto van Vliet, directeur van Brandsen Installatietechniek en verantwoordelijk voor alle technische installaties. “Het is een compleet CO2 bestuurd variabel volumesysteem. De luchtbehandelingsunits zijn voorzien van HR warmtewielen met vochtterugwinning en een variabel debiet. Bij elkaar verplaatst de luchtbehandelingsinstallatie zo’n 60.000 m3/h.”

De adviseur van het project, Willem-Jan van den Berk van Klictet Advies,vult dit aan. “Bij het ontwerpen van het ventilatiesysteem hebben we rekening gehouden met de bezetting en het bewegingspatroon van de leerlingen en de medewerkers. Hierdoor konden we de capaciteit beperken en toch speling behouden, zodat het mogelijk blijft om de capaciteit aan te passen.”

Geen hoofdpijn meer

“Onze oude school stamde uit 1960, was niet geïsoleerd en had alleen maar enkel glas”, vertelt Koetsier. “Tijdens de eerste schooldag zag je nog dat collega’s met het warme weer de ramen open zetten maar dat is nu natuurlijk niet meer nodig. Op warme dagen is het nu heerlijk koel in het gebouw. Dat is een kwestie van wennen en bewustwording. Maar navraag bij docenten leert ons dat men het nieuwe Revius nu al ervaart als een prettig, fris gebouw. Eén van hen verwoordde het als volgt: in het oude gebouw had ik altijd hoofdpijn, nu niet meer. Dat zegt genoeg.”

Respect voor ieders expertise

Ondanks de krappe planning en de grote ambities van de school zijn alle partijen het er over eens dat de samenwerking perfect verlopen is. Van den Berk: “Tijdens de gehele duur van het project, zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering konden we met respect voor ieders expertise kritisch zijn naar elkaar.

“Als de installateur de gedachte achter het ontwerp snapt en de eindgebruiker er goed mee overweg kan dan geeft dat de beste resultaten.”

Door een praktische insteek en snel te beslissen, is het gelukt om in korte tijd veel te realiseren. Alle bij het project betrokken partijen hadden maar een doel: het beste resultaat behalen.
Huisvestingsadviseur Hevo uit Den Bosch verzorgde het totale bouwmanagement en was gedurende het hele project de spin in het web. Als een geoliede machine hebben ze alle partijen met elkaar verbonden en uitdagingen veranderd in oplossingen. Met hun helikopterview behielden ze altijd het uiteindelijke doel in zicht.

Ook Spring Architecten was heel flexibel en meedenkend. De vier luchtbehandelingsunits op het dak van het gebouw zijn symmetrisch ontworpen. In overleg is er besloten om de units te voorzien van zij-aansluitingen in plaats van de kanalen aan te sluiten op de kopse kant. Zo kon er veel compacter geïnstalleerd worden en ontstond er vanuit de vier schachten een goede integratie tussen ontwerp en gebouw.”

Van den Berk noemt nog een voorbeeld van de praktische samenwerking. “De klaslokalen zijn 3.20 m hoog (klasse A frisse scholen). Door te kiezen voor luchtzakken ontstaat toch een prettig uitblaaspatroon en de lucht mengt sneller op. Bovendien is deze keuze kostenbesparend voor de school zo lang de luchtbehandelingsunits maar goed worden onderhouden.”

Eenvoud geeft het beste resultaat

Het motto ‘hou het simpel’ is iets waar Van den Berk en Van Vliet beiden sterk in geloven. “Een technische installatie moet modern zijn maar wel eenvoudig. Als de installateur de gedachte achter het ontwerp snapt en de eindgebruiker er goed mee overweg kan dan geeft dat de beste resultaten. Daarom hebben we de eindgebruiker ook van het begin af aan betrokken bij de technische kant van het verhaal”.

Koetsier beaamt dit. “Tijdens de afname van de luchtbehandelingsunits in de Systemair-fabriek in Waalwijk kregen we een rondleiding en uitleg over het hoe en waarom. Tot die tijd beseften we niet dat er zo’n enorm apparaat op het dak kwam te staan en dat het zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de luchtkwaliteit.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement